ID-ETTERFORSKNING: Innvandringsminister Sylvi Listhaug var tirsdag på politihuset i Oslo og møtte politifolkene som avslører falske identiteter blant utlendinger i Norge. Foto: Mattis Sandblad VG

Listhaug: Norge er blitt mindre attraktivt som asylland

Norge er blitt et langt mindre attraktivt land for asylsøkere og menneskesmuglere, mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

SV ber henne bruke dette handlingsrommet til å pøse på med norskopplæring for dem som allerede er her.

– Bruk en milliard kroner til å lære asylsøkerne norsk. Det er helt meningsløst at de skal lære seg å ta imot trygd før de lærer norsk, når Listhaug og regjeringen halverer norskopplæringen i mottakene, sier Karin Andersen (SV) til VG.

I går avklarte partiene på Stortinget sine syn på regjeringens innstramningsforslag i utlendingsloven. Det blir strengere regler, men regjeringen tapte flere slag og får ikke flertall for innstramninger i reglene for familiegjenforening og for de enslige mindreårige asylbarna.

Les mer her: Listhaug får ikke flertall for innstramninger

Rekordlave asyltall

Nå varsler UDI at de om kort tid vil justere ned prognosene som varslet 25 000 asylankomster til Norge i år. Fem måneder ut i 2016 har det kommet 1407 asylsøkere til Norge.

Sylvi Listhaug er imidlertid usikker på hva som vil skje fremover:

– Det er vanskelig å planlegge. Ingen kan spå helt sikkert hva som kan komme, slik vi så i fjor. Avtalen mellom Tyrkia og Hellas fungerer nå, men hva som skjer fremover er usikkert. Det er også usikkert hva som skjer med trafikken over Middelhavet fra Libya til Italia, sier Listhaug til VG.

Les også: Norsk skip reddet 200 flyktninger

Velger bort Norge

– Er Norge er blitt et mindre attraktivt land å søke asyl i?

– Ja, det er mitt inntrykk når jeg har snakket med migranter både i Hellas og Italia. Når jeg spør om deres syn på Norge, sier de at Norge er blitt strengt og mindre attraktivt. og ikke et land de ønsker å reise til, sier Listhaug.

– Folk som jobber for Frontex i Italia sier det samme: Det er merkbart færre som ønsker seg til Norge, legger statsråden til.

– Hvorfor er Norge blitt mindre attraktivt?

– Det har med politiske signaler å gjøre. Alt som skjer her hjemme, blir lagt merke til. Mange ønsker å reise til Tyskland, men merkbart færre vil reise til Norge. Det er viktig å være tydelig på innstramninger, fordi dette er et marked styrt av menneskesmuglere.

Husker du: Kongen: Vi kan ikke ta imot hele Afrika

Kutter norskopplæring

Stortinget er nå i innspurten i behandlingen av integreringsmeldingen, der Listhaug i mai varslet at hun ta 50 timers norskopplæring og bruke dem til et obligatorisk kurs i samfunnskunnskap og likestilling.

Støtter Stortinget dette, vil antallet norsktimer for asylsøkere bli redusert fra 250 til 125 i løpet av året.

Det mener SV er en utrolig dårlig idé:

– SV vil foreslå en norsk-milliard. Integrering handler om å hjelpe folk inn i det norske samfunnet og ut i arbeid. og ikke ut i passivitet. Det er altfor mange som går og kjeder seg i asylmottakene. Regjeringen liker jo å vise seg som tøffe overfor asylsøkerne, men her er de bare puslete. Norskkunnskaper er nøkkelen til å klare seg bra i Norge, sier Karin Andersen, SVs fremste innvandringspolitiker, til VG.

Hun kritiserer regjeringen for å ikke satse hardt nok på språkopplæringen, som alle partiene mener er nøkkelen til god integrering.

Les også: Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

Bygger integreringsmottak

Men Sylvi Listhaug står på sitt:

– Vi står fast på våre forslag, så får vi se hva som skjer i Stortinget. Det aller viktigste er de 50 timene som skal brukes til å lære seg lover og regler i det norske samfunnet, sier Listhaug.

– Vil det være rom for å bruke mer penger på integrering og norskopplæring nå når asylankomstene går så kraftig ned?

– Det å ha mindre press på ankomster, betyr at man kan bruke mer tid og kraft på å integrere de som skal få opphold. Vi skal nå gå i gang med forsøk med integreringsmottak for dem som skal bli i Norge. Vi skal få på plass fire eller fem slike mottak først, så vil vi øke antallet om det er vellykket. Der vil det være fullt trykk på massiv norskopplæring, sier Listhaug.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Solberg-regjeringen
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 6. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Stortingsflertallet: Nektet Listhaug å kutte i norskopplæring

 2. Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

 3. Listhaug kutter mer i asylnorsk

 4. Disse fem kommunene får Listhaugs nye «supermottak»

 5. Hardt ut mot Sylvi Listhaug: Populisme i praksis

Fra andre aviser

 1. Regjeringen vil belønne motiverte asylsøkere

  Fædrelandsvennen
 2. Vil integrere for 500 mill. kroner mer

  Aftenposten
 3. Her er Listhaugs grep for lynrask asylretur og effektiv asylbehandling

  Bergens Tidende
 4. Listhaug mener Norge er blitt mindre attraktivt

  Bergens Tidende
 5. Listhaug mener Norge er blitt mindre attraktivt

  Fædrelandsvennen
 6. Fra flyktning til samfunnsborger

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no