ENIG OM TVANGSBRUK: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var mandag i et møte på Stortinget for å diskutere både regionreform og kommunereform. FOTO: JAN PETTER LYNAU

Kommunereformen: Diskuterte tvangssammenslåinger av kommuner på Stortinget

Høyre, Frp og Venstre er enige om at det kan brukes tvang for å komme i mål med kommunereformen, ifølge Aftenposten. KrF har så langt ikke sluttet seg til resten av regjeringspartiene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) var mandag ettermiddag i møte på Stortinget for å diskutere både regionreform og kommunereform. Der ble tre av regjeringspartiene enige om tvangssammenslåing av de kommunene som ikke går med på å slås sammen frivillig.

Det melder Aftenposten.

Avisen erfarer at mellom 10–15 kommuner nå risikerer å bli slått sammen mot sin vilje. KrF skal ha sagt at de ikke vil gå med på mer enn ti, men mulig må tallet bli enda lavere før de eventuelt slutter seg til Høyre, Frp og Venstre, som har flertall selv uten støtte fra KrF.

NTB får mandag kveld opplyst at rundt 10 kommunesammenslåinger kan være aktuelt i kommunereformen.

Til stede på møtet var KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande og lederen av Stortingets kommunalkomité, Fremskrittspartiets Helge André Njåstad. De skal ha vært tilbakeholdne med å dele detaljer fra møtet.

Les også: Ordførere slakter kommunereformen: En nasjonalt fiasko

Gode samtaler

Tema på møtet var først og fremst arbeidet med regionreform, inkludert konsekvenser for valgordningen, men også kommunereformen. Men det ble ikke fattet noen beslutninger når det gjelder tvangssammenslåing av kommuner, får NTB opplyst. Ifølge Aftenposten ble tvangssammenslåing av både kommuner og regioner diskutert.

– Jeg opplever at vi har gode samtaler både når det gjelder kommune- og regionreformen, men ingenting er landet ennå. Alle partiene har sluttet seg til reformene, og det er naturlig at vi snakker sammen jevnlig, sier Njåstad til NTB.

Les også: Kommunereformen: Trege kommuner får utsatt svarfrist

Ap innvilger skilsmisse

Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen gjorde det mandag klart overfor NRK at partiet vil innvilge skilsmisse til eventuelt tvangssammenslåtte kommuner som måtte ønske dette. Kommunal Rapport skrev samme dag at dette også gjelder regioner som måtte bli slått sammen mot sin vilje av stortingsflertallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder