LIKER Å REISE: Frps reisekonto er brukt på turer for Carl I. Hagen og andre Frp-topper med ektefeller. her Carl I. og Eli Hagen under et besøk i Sydney. Foto: Scanpix

Hundretusener har gått til storbyturer: Hemmelig reisekonto med skattebetalernes penger

Hemmeligholdt for andre Frp-ere

I går varslet Frp at ordningen avvikles

I ni år har Carl I. Hagen styrt en hemmelig reisekonto for en eksklusiv gruppe Frp-ere og deres ektefeller. Pengene kommer fra skattebetalerne.

  • Marianne Johansen
  • Line Torvik
  • Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Hundretusener av kroner er overført fra stortingsgruppens midler til reisekontoen.

Pengene er brukt på storbyreiser for Carl I. Hagen, Eli Hagen og andre sentrale Frp-ere med ektefeller.

Turene har gått til London, Paris, Madrid, Roma og Istanbul. Der har Carl I. Hagen selv tatt frem kredittkortet og betalt middager, alkoholservering og turer rundt i byene.

LES OGSÅ:Kan få mindre lønn

Offisielt har turene vært «studiereiser». Men det finnes ingen regnskaper der disse studiereisene fremkommer, ifølge Hagen selv.

- Det har vært en studiekonto som skulle brukes til studievirksomhet. Den eksisterer fortsatt, men den vil nå bli avviklet, sier Hagen til VG.

Brøt reglene

Stortingsdirektør Hans Brattestå slo allerede i 1999 fast at Frp brøt reglementet dersom de brukte pengene til private reiser med ektefeller. Likevel har kontoen eksistert helt til nå - og den skal hele tiden ha vært kontrollert av Carl I. Hagen selv.

Kontoen ble opprettet i stortingsperioden 1993-1997. Da overførte Carl I. Hagen og fem andre stortingsrepresentanter flere hundre tusen kroner fra stortingsgruppen til kontoen.

Da et nytt storting ble valgt i 1997, ble pengene i utgangspunktet forbeholdt turer for Frp-representantene fra forrige periode.

- Vi som kom inn på Stortinget i 1997, stilte spørsmål om pengene, men fikk aldri innsyn i hvor det ble av dem. Vi fikk beskjed om at de skulle settes av til representantene som hadde sittet på Stortinget i den forrige perioden, sier en Frp-representant.

Spørsmål om innsyn i pengebruken skal ha blitt blankt avvist av Hagen. Ifølge Frp-representanter sa Hagen at det var gruppestyrets oppgave å ta seg av pengene.

- Hva vil skje med pengene på kontoen?

- De vil bli overført til stortingsgruppen, sier Hagen.

Overført

Fra 1995 til 1996 var overskuddet som ble overført til kontoen, hele 254034 kroner.

Hagen har tidligere bekreftet at også overskuddene tre år tidligere ble overført.

Frp nekter å opplyse om hvor mye penger som totalt har blitt overført fra stortingsgruppen til kontoen.

Partiet vil heller ikke opplyse om hvor mye penger som står på kontoen i dag, hvem som har disponert pengene, hvor mye som er brukt og om det er betalt skatt av reisene.

Det var Carl I. Hagen selv, John Alvheim, Fridtjof Frank Gundersen, Hans J. Røsjorde, Øystein Hedstrøm og Jan Simonsen som nøt godt av kontoen på 90-tallet. De som var gift, fikk også ta med seg ektefellene på turene. For ektefellene skal turene ha fremstått som private ferieturer - iblant med innlagte besøk på ambassader.

Av de seks som hadde tilgang til kontoen i 1997, er Carl I. Hagen den eneste som fortsatt er stortingsrepresentant.

- Hvor mye penger står på kontoen i dag?

- Takk, jeg har ingen ytterligere kommentarer.

- Men hvem har tilgang til kontoen i dag?

- Takk, jeg har sagt det jeg vil si. Klikk ...

Hverken Frp-formann og parlamentarisk leder Siv Jensen eller sekretariatsleder Geir Mo kunne svare på spørsmål om kontoen da VG kontaktet dem.

- Jeg aner ikke, sier Siv Jensen på spørsmål om hvor mye penger stortingsgruppen nå vil få overført fra kontoen.

Redegjørelse

Hun sier hun er glad for at kontoen skal avvikles. Sammen med sekretariatsleder Geir Mo skrev hun i går ettermiddag en begrenset redegjørelse om kontoen.

Ifølge Stortingets direktør Hans Brattestå har det gjennom alle år vært en forutsetning at stortingsgruppenes midler skal brukes til stortingsrelevant arbeid. I 2001 ble denne regelen slått fast skriftlig.

Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, er kritisk til Frps bruk av storingsgruppens midler.

- Jeg har alltid ment at hvis man har med noen på tur som ikke tilhører gruppen, må man betale for det selv. Jeg har alltid betalt for sønnen min når han har vært med på tur, sier Ryan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder