PLASS RUNDT BORDET: Jonas Gahr Støre, her fotografert på en benk utenfor restauranten Vili & Vé i Åkrehamn tirsdag denne uken. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Støre: Derfor stenger jeg ute MDG og ikke SV

LILLESAND (VG) At SV ikke stiller ultimatum til Arbeiderpartiet er hovedgrunnen til at Ap-leder Jonas Gahr Støre fortsatt inviterer dem til regjeringsforhandlinger.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er tre grunner til at vi holder en åpen dør til SV. Det ene er at de er tydelige på at de vil bytte ut Høyre/Frp-regjeringen med en Ap-ledet regjering. Det andre er at vi har åtte års erfaring fra å regjere med SV. VI vet at de er tøffe, men konstruktive forhandlere. Det tredje er at jeg opplever at SV stiller tøffe krav, men at de ikke stiller ultimatum, sier Støre til VG.

Usikker på hvem du skal stemme på? Ta VGs superenkle valgomat her

Torsdag ettermiddag tok han båt fra Kristiansand til Lillesand, og senere på dagen besøkte han Arendal.

Åpent for SV

Støre er denne uken på valgkampens første turné på Vestlandet. Tirsdag kveld uttalte han til VG at det ikke er aktuelt for Ap å gå i regjering eller ha samarbeidsavtaler med Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Jonas Gahr Støre: Slik kan min regjering bli

Støre sa til VG onsdag at hovedårsaken til at han stenger døren for MDG er deres ultimatum om at det ikke må åpnes eller letes etter nye oljefelter for at de skal støtte en regjering.

Men Sosialistisk Venstreparti (SV) og leder Audun Lysbakken er fortsatt inne i varmen hos Støre.

SVs krav

Det til tross for at SV har stilt følgende fem krav for å delta i en regjering eller ha noen samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet etter stortingsvalget 11. september i år:

Støre må ha flertall: Åpner for budsjettavtaler med Rødt og MDG

1. Årlig økning av barnetrygden. 2. Kutte Co₂-utslippene med tre millioner tonn, og ikke åpne nye områder for oljeaktivitet de fire neste årene. 3. Innføre en nasjonal lærernorm på skolenivå. 4. Innføre forbud mot profitt for eierne av barnehager, barnevern og asylmottak. 5. Norge må bli en pådriver for et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

– SVs hovedkrav for å gå inn i en regjering er å kutte utslippene med minst 3 millioner tonn de neste fire årene. I tillegg godtar vi ikke oljeboring i noen uåpnede områder som Lofoten, Vesterålen, Senja, Møreblokkene og iskanten, sier SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski til VG.

Støre ikke skremt

– Er dette ultimatum fra SV?

– Vi kommer uansett til å stille til forhandlinger. Men, hvis ikke samtlige av våre fem krav innfris i forhandlingene, så vil vi ikke gå inn i en regjering eller signere på noen samarbeidsavtale. Det er utelukket, sier Kaski.

Dermed er SVs fem krav soleklare ultimatum for at partiet skal kunne gå inn i en Ap- og Støre-lede regjering eller signere en samarbeidsavtale. Støre sier han ikke er skremt av det.

Rødt er forbannet: – Støre er arrogant

– Når jeg har sett de kravene, så har det i alle fall ikke ledet meg til å si at deter utelukket å snakke med SV. De kravene er det mulig for oss å forhandle med SV om. Samtidig er det ingen som får alt som de vil i en forhandling. Det opplever jeg at SV klar over, sier Ap-lederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder