MISNØYE: Dette er et bilde du ikke vil få se maken til i årets valgkamp: Alle de fire partilederne på borgerlig side samlet. Her under en pressekonferanse tidligere i år. Fra venstre: Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Klaudia Lech VG

KrF nekter å drive valgkamp med Erna og Siv

For fire år siden drev Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide felles valgkamp med Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). Nå har KrF vedtatt at de nekter å gjøre det samme i år.

Artikkelen er over to år gammel

-– Vi fører en valgkamp der vi har én oppgave - å løfte frem KrFs politikk. Vi ønsker en sentrum-Høyre-regjering. I lys av partiets samarbeidsvedtak har vi derfor ikke sett det naturlig med felles markeringer mellom de fire partilederne i valgkampen, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy (KrF) til VG.

Hareide: – Ikke naturlig

– Nå går KrF til valg på en ny regjering. Vi ønsker en regjering bestående av sentrumspartiene og Høyre, med Erna som statsminister. Da er det jo heller ikke naturlig at vi skal drive valgkamp sammen med Frp. Dette informerte jeg Erna om for lenge siden, sier Hareide til VG, og legger til:

– Det er ingen dramatikk i dette fra vår side. Samarbeidspartiene har fått til mye i denne perioden, og har markert det en rekke ganger med fellesopptredener, sier han.

Etter det VG kjenner til har Solberg likevel siden begynnelsen av juli arbeidet intenst med å overtale alle de fire partilederne til å bli med på et felles valgkamputspill i forkant av NRKs partilederdebatt fra Arendal førstkommende mandag.

Ville være sammen

Med bilder av de fire partilederne samlet og smilende, ønsker Solberg å vise frem hvordan det borgerlige samarbeidet nå er godt igjen etter mye bråk og krangling de fire siste årene.

Ap vil øke skattene: Sjekk hvor mye du får i skatteøkning her

Utspillet skulle handle om Høyre/Frp-regjeringens nyopprettede veiselskap, Nye Veier AS.

Men nå har sentralstyret i KrF, etter det VG erfarer, vedtatt at partiets leder Knut Arild Hareide ikke skal opptre på noen felles utspill i valgkampen hvor alle de fire partilederne på borgerlig side er med.

Årsaken er KrFs anstrengte forhold til Frp, etter det VG kjenner til.

Venstres nestleder Ola Elvestuen kommenterer KrFs valg slik:

– Vi har ingen prinsipielle motforestillinger mot å stille opp sammen med noen partier, så lenge det er politikken som er i fokus.

KrF må få ta sine avgjørelser om slike ting, på lik linje med at vi i Venstre tar våre avgjørelser. Politikk handler om å samarbeide for å skaffe flertall for våre løsninger og vår politikk, legger han til.

Erna: Ikke dramatisk

I forkant av årets stortingsvalg har KrF gjort det klart at partiet ikke vil gå i regjering med Frp, at de foretrekker en regjering bestående av Høyre og sentrumspartiene og at de mest sannsynlig går i opposisjon dersom dette ikke er mulig.

Men til VG i mai sa en rekke sentrale KrF-ere åpent at de var klare til å gå i regjering med Ap-leder Jonas Gahr Støre dersom det borgerlige flertallet kollapser.

– Jeg opplever ikke at dette er dramatisk, sier Erna Solberg til VG.

– Krf har et vedtak om at de ønsker seg en regjering med Høyre, Krf og Venstre, og de mener da det er unaturlig å gjøre fellesutspill med alle fire. Det er ikke riktig at det har vært forsøkt planlagt flere valgkamputspill eller felles opptredener. Det eneste vi har diskutert er en markering av Nye Veier til tross for vedtaket i KrF fordi det er resultatet av en felles satsning som alle de fire er stolte av. Alle partiene er naturlig nok mest opptatt av egen valgkamp.

Hun sier hun allerede har hatt en felles markering med Hareide i denne valgkampen.

Jeg har hatt en felles markering med Knut Arild allerede i denne valgkampen.

– Senere i valgkampen er det også aktuelt med opptredener med Trine, og med Siv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder