REKRUTTERING: Statsministeren mener flere kvinner må inn i, og bli i, Forsvaret. Her står hun sammen med landstillitsvalgt Lise Veronica Huynh (t.h.), og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v.). Foto: Vestrum, Alexander / NTB scanpix

Erna Solberg om Forsvarets sjokkrapport: – Vet de er forbannet

Erna Solberg diskuterte trakassering, måltall, varslingssystem og rekruttering med Forsvaret på kvinnedagen, etter sjokkrapporten om mobbing og trakassering. Men hun mener ikke tallene er symptom på en ukultur.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over ett år gammel

– Forsvaret skal sikre vår trygghet, og da må de også sikre trygge rammer for alle de som jobber i Forsvaret, sier Erna Solberg i en tale til personell fra ulike forsvarsgrener den 8. mars.

– Når de sier at de er forbannet, så vet jeg at de er forbannet også. De er indignerte, sier hun om forsvarssjefen og forsvarsministeren.

Det hun refererer til, er resultatet fra Forsvarets nye undersøkelse hun refererer til – som både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har reagert kraftig på.

les også

Avdeling i Forsvaret delte ut «gullkuk» til ansatte

Undersøkelsen som 8805 militært ansatte og vernepliktige har svart anonymt på, viser at 23 kvinner og 20 menn i Forsvaret sier at noen har hatt sex med dem uten samtykke det siste året. Den viser også at både mobbing og trakassering er svært utbredt.

Solberg: Ikke symptom på ukultur

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen snakker mye om hvordan det er viktig at Forsvaret når ut til og rekrutter flere kvinner, særlig med fremtidens varierte forsvars-oppgaver i tankene. Det understreker også Solberg:

– Vi må sørge for at kvinner velger Forsvaret, og at kvinner velger å bli i Forsvaret. Forsvaret trenger de beste – vi må rekruttere fra hele befolkningen, og ikke bare fra den mannlige halvdelen.

Kaptein Miriam Weierud i Kvinnelig militært nettverk har tidligere sagt til VG at hun tror mobbing og seksuell trakassering henger sammen i Forsvaret, som del av en dominerende maskulin kultur som både går utover kvinner, og menn som kan oppleve at det er mer tabubelagt å si ifra.

– Er det en ukultur i Forsvaret i dag?

– Det er ingen tvil om at det har vært overgrep og trakassering som er helt uakseptabel i forsvaret, det viser denne undersøkelsen. Så mener ikke jeg at det er et symptom på noen kultur internt i Forsvaret. Men det er ekstremt viktig at man jobber enda mer med en type ledelse som ikke har noen som helst aksept for den typen overgrep, sier Solberg til VG.

les også

Ble trakassert i Forsvaret: – Visste ikke hvem jeg skulle si det til

– Men det kommer mange inn i forsvaret med en ungdomskultur som kanskje mer bruker seksualiserte uttrykk og annet, og i et sånt intenst miljø er det kanskje enda viktigere å jobbe mer med verdier tidlig for å forhindre at det sprer seg til handlinger i et tett miljø, legger hun til.

– Er varslingssystemet godt nok?

– Det som er for dårlig med det er det at folk ikke vet om det. Og det er jo en svikt i varslingssystemet.

Uenige om måltall

Louise K. Dedichen, Norges første kvinnelige admiral mener ledere må bli målt på hvor mange kvinner de ansetter, og etterlyser måltall i hele organisasjonen, fra toppen og ned.

– Det går ikke an å bare tenke på at man skal få inn flere kvinner (...) Vi leverer på det vi blir målt på, sa hun til VG.

les også

Forventer strengere regler mot seksuell trakassering i Forsvaret

Erna Solberg er imidlertid ikke sikker på om det er den beste løsningen: Hun sier til VG at mange av kvinnene i Forsvaret trakk frem under møtet med henne og forsvarsledelsen at de selv ikke ønsker måltall, av samme grunn som de ikke ønsker kvotering:

– Det er fordi de opplever at det er et grunnlag for å bli mistenkeliggjort for at de ikke er like gode. De opplever det som stigmatiserende, og det synes jeg vi skal ta på alvor, sier hun, og presiserer at det ikke er bestemt noe om dette nå.

Hun påpeker at det ikke er slik at mange kvinner som søker avvises fra utdanning i Forsvaret, men at det er for få som søker i utgangspunktet.

– Rekrutteringen må bli bedre, og selvfølgelig det interne miljøet.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jenssen er mer overbevist:

les også

Kvinnedag i dag: #Metoo – hvordan har det endret oss?

– Jeg er en av dem som ganske enkelt mener at hvis mangfold har en verdi, burde vi på alle studiene i Norge si at det skal være minimum 30 prosent av hvert kjønn. Også på krigsskolen, sier han i sin oppsummering av diskusjonen.

Les også

 1. Forsker kritisk til tiltak fra Forsvaret: – Holdningskampanjer er neppe nok

  Forsvaret må gi sine ledere kunnskap om hvorfor seksuell trakassering skjer, mener forsker Ulla-Britt Larsen.

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Erna Solberg

Flere artikler

 1. 8 av 10 kvinner i førstegangstjeneste sier de har blitt sex-trakassert

 2. SV-topp kraftig ut mot Erna Solberg: – Må tørre å si at det er en ukultur i Forsvaret

 3. Sjokkrapport fra Forsvaret: Over 40 menn og kvinner oppgir å ha blitt voldtatt det siste året

 4. Tidligere forsvarsministre om sjokktallene fra Forsvaret: – Uakseptabelt

 5. – Jeg kjenner meg ikke igjen i fremstillingen av Forsvaret

Fra andre aviser

 1. Forsvarssjefen oppfordrer alle som utsettes for overgrep, til å anmelde forholdene

  Fædrelandsvennen
 2. Forsvarssjefen oppfordrer de som er utsatt for overgrep, til å anmelde

  Aftenposten
 3. BT mener: – Skal han få bukt med voldtekter og trakassering, må forsvarssjefen innse at Forsvaret kan ha et kulturproblem.

  Bergens Tidende
 4. Over 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året

  Bergens Tidende
 5. Varslet større norsk hær – men det skjer tidligst i 2021

  Aftenposten
 6. Flere kan bli innkalt til tjeneste i Forsvaret

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder