KREVER: Abid Raja (V) mener politiet bør snu i saken om jenta som anmeldte et overgrep og fikk bot for hasjrøyking. Foto: Hansen, Frode, VG

Jente anmeldte overgrep – fikk hasjbot: – Med på å svekke tilliten til politiet

Justispolitikere reagerer på at en jente fikk et forelegg på 4000 kroner for hasjrøyking etter at hun hadde anmeldt et overgrep, og mener det kan svekke folks tillit til politiet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tirsdag skrev VG om en jente på 15 år som anmeldte et overgrep. Saken ble henlagt, men endte med at jenta selv fikk et forelegg på 4000 kroner for å ha røyket hasj etter at politiet fant et bilde på telefonen hennes.

les også

Jente (15) anmeldte overgrep – fikk bot for hasjrøyking

Det reagerer flere stortingspolitikere på.

– En slik sak kan være med på å svekke tilliten til politiet. Jeg vil oppfordre politiet til å snu i denne saken, av hensyn til jenta og hennes familie, sier Venstres parlamentariske nestleder, Abid Raja, til VG.

les også

Anmeldte ordfører for seksuell krenkelse – kritiserer politiet

– Strider mot alminnelig rettsoppfatning

Da jenta ble kalt inn til avhør om saken, sikret politiet seg tilgang til mobiltelefonen hennes for å sjekke om det hadde vært kontakt mellom henne og den anmeldte gutten.

På mobiltelefonen fant de bilde av henne som røykte hasj, og hun endte opp med boten på 4000.

– Det strider ikke bare mot alminnelig rettsoppfatning, men det strider mot min rettsoppfatning som tidligere praktiserende jurist og som far, slår Raja fast.

Han viser til at politikere skal være varsomme med å blande seg inn i enkeltsaker, men at stortingspolitikere bør kunne melde fra om at dette ikke virker gjennomtenkt.

Raja legger til at han ønsker at regjeringen får raskhet i en rusreform som innebærer at bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten, som Venstre, Frp og Høyre ble enige om under regjeringsforhandlingene.

REAGERER: Jenny Klinge (Sp) sier hun ble kraftig provosert da hun leste VG-saken. Foto: Neumann, Roger

– Må tenke over konsekvensene

Jenny Klinge (Sp), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, reagerer også på politiets håndtering av saken.

les også

Tre tenåringer siktet for voldtekt i Bergen

– Jeg ble kraftig provosert da jeg leste at jenta gikk fra å levere en anmeldelse til å bli straffet selv. Det ser ikke ut til at politiet har brukt god dømmekraft her, sier Klinge

Hun viser til at selv om noe er straffbart, trenger det ikke straffes.

– Politiet må tenke over konsekvensene ved å straffe. Det er et mål å få opp antall anmeldelser for seksuallovbrudd. Her virker det som at politiet bidrar til det motsatte, sier Klinge.

Ifølge politiets statistikk for anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling har antall anmeldelser for seksuallovbrudd økt med 12,9 prosent fra 2016 til 2017, fra 7066 til 7978.

Økningen var på 23,9 prosent fra 2015 til 2016.

– Helt unødvendig

Justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Christian Frølich, mener politiet i dette tilfelle kan risikere å skade tilliten mellom politi og ofre.

– Det virker helt unødvendig av politiet å opprette en sak her. De bruker overskuddsinformasjon fra offeret selv. Hun overleverte sin telefon til dem som et bevis for et mulig overgrep, i håp om å få hjelp, sier han.

Han viser til at politiet nok formelt sett har hjemmel til dette, men mener det virker som dårlig politiskjønn å forfølge en slik sak.

– Politiet i Norge nyter høy tillit i befolkningen. Mye av grunnen til dette er at de viser sunn fornuft. Det har de ikke gjort her, synes jeg, sier Frølich.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder