VARSLET: Silje Ask Lundberg på området til Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske Universitet. Foto: TERJE MORTENSEN, VG

Borten Moe får kritikk etter å ha ringt varsler: – Tror aldri jeg har følt meg så liten og dum

Tidligere Sp-rådgiver Ivar Vigdenes sier han beklaget upassende oppførsel overfor tidligere Natur og Ungdom-leder Silje Ask Lundberg i 2013. Hun reagerer på håndteringen til Ola Borten Moe.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Vigdenes var politisk rådgiver for Borten Moe i den rødgrønne regjeringen da han sendte en melding til Lundberg.

les også

Sexmeldingen i Sp: Alle 10 nekter for å ha sendt den

– Det stemmer at jeg hadde en tone overfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag, skriver Vigdenes i en SMS til VG onsdag ettermiddag.

Bekreftelsen kommer etter at Lundberg i et Facebook-innlegg sier at hun for fem år siden varslet om det hun mener var upassende oppførsel fra en politisk rådgiver i regjeringsapparatet.

«Mitt varsel i 2013 handlet først og fremst om en politiker som ikke var bevisst sin egen rolle – og makt – i møte med en ungdomsorganisasjon, og at SMK burde gjøre noe for å sikre at dette ikke skjedde igjen», skriver Lundberg.

les også

Kommentar: Nå må de voksne skjerpe seg

Vigdenes er en av de ti mennene som i 2016 var på den mye omtalte hytteturen i Storlien i Sverige. Det var på denne hytteturen at en grov Facbook-melding ble sendt til Liv Signe Navarsete, med teksten «Vi har lyst på fitta di».

Partiet har fortsatt ikke kommet til bunns i hvem som skrev meldingen, som alle ti nekter for å ha sendt.

PARHESTER: Ola Borten Moe (til venstre) var olje- og energiminister frem til oktober 2013, og opptrådte ofte sammen med sin politiske rådgiver Ivar Vigdenes. Her har de akkurat satt til livs en lutefiskmiddag. Foto: Trond Solberg, VG

Oppfattet Vigdenes som flørtete

Ifølge Lundberg hadde hun møtt Vigdenes ved flere møter og sammenkomster. Den daværende Natur og Ungdom-lederen skriver at hun oppfattet tonen som «i overkant uformell og flørtete».

– Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på TV», diskuterte vi hendelsen, skriver hun på Facebook.

les også

#metoo: Slik kan du håndtere trakassering

Pluss content

Derfor valgte hun etter hvert å varsle Statsministerens kontor (SMK). Hun sier at hun kort tid etter varselet ble oppringt av daværende statsråd Ola Borten Moe.

– Tror aldri jeg har følt meg så liten og dum

«I denne samtalen ble jeg fortalt at jeg overreagerte, at vedkommende bare så på oss som venner – og at jeg hadde handlet feil ved å varsle SMK, fordi jeg burde tatt dette direkte opp med vedkommende. Mot slutten av samtalen ble det foreslått at jeg bare skulle droppe saken, noe jeg også gjorde. Like etter ringte vedkommende, beklaget og la seg flat.»

IKKE INFORMERT: Liv Signe Navarsete var partileder i Sp i 2013, men ble ikke informert om varselet mot Sp-rådgiver Ivar Vigdenes. På bildet har hun nettopp deltatt i programmet Torp på NRK sist uke. Foto: Thomas Andreassen, VG

«Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom med det som tydeligvis hadde vært en overreaksjon fra min side.»

les også

Sentrale Frp-ere har fått metoo-kritikk – men ikke utestengelse fra landsmøtet

Tidligere statsråd Ola Borten Moe, avviser ikke Lundbergs opplevelse av telefonsamtalen.

– Silje Lundberg skriver på Facebook at «Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden». Kan du forstå denne reaksjonen – og hva er din kommentar til den?

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning. Min hensikt var å ta dette på alvor og rydde opp så fort som mulig. Hvilket ble gjort, svarer Borten Moe.

Reagerte på håndteringen

Lundberg skriver at hun mener det ikke bare er det hun varslet om som var problematisk, men like mye håndteringen i etterkant.

les også

Valgforsker om sexmeldingssaken i SP: - Svekker Vedums autoritet

«Det var ingen anonymitet i håndteringen av varselet. SMK tok aldri kontakt med meg. Jeg har senere fått vite at partiapparatet aldri ble varslet om saken heller. I stedet ble den forsøkt løst på bakrommet, gjennom en telefonsamtale hvor jeg ble bedt om å droppe saken. Og det som hadde vært målet mitt – nemlig bevisstgjøring rundt maktforhold og roller i regjeringsapparatet, den kom ikke.»

Ola Borten Moe fastholder at hans eneste intensjon var å ordne opp i saken.

– Saken lå vel i utgangspunktet på statsministerens kontor (SMK). Mitt utgangspunkt var å rydde opp med en gang. Jeg tok det opp med Ivar Vigdenes som var min rådgiver i departementet, og bad han ordne opp. Han beklaget, la seg flat og ville selv beklage. Saken ble håndtert med en gang den kom opp, sier tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe til VG.

les også

Borten Moe ut av Okeas styre

– Er det riktig at du ringte Silje Lundberg i Natur og Ungdom og bad henne ikke varsle videre om oppførselen til Vigdenes?

– Jeg vil ikke imøtegå hennes opplevelse av telefonsamtalen. Jeg klarer ikke å rekapitulere den i detalj fem år etterpå. Men jeg husker saken.  Min eneste intensjon var å rydde opp så fort og skikkelig som mulig. Det ble gjort i form av en uforbeholden beklagelse, svarer Borten Moe.

– Hva tenker du om at både saken om tekstmeldingen til Navarsete som involverer både deg og Vigdenes og nå denne saken kommer opp nesten samtidig?

les også

Borten Moe beklager på vegne av alle som var på Sp-hytteturen

– Vi lever i en tid der til dels svært gamle saker kommer opp igjen. Det er det bare å forholde seg til. Min oppfatning er at det ble ryddet opp med en gang i denne saken, svarer Borten Moe som nå har pause fra vervet som nestleder i Sp etter granskingen av sex-tekstmeldingssaken mot Liv Signe Navarsete.

– Skrev du din Facebook-beklagelse i tekstmeldingssaken tidligere onsdag for å overskygge denne siste saken som Silje Lundberg gikk ut med?

– Herregud, nei. Den Facebook-oppdateringen skrev jeg fordi det var i dag det ble kjent at politiet ikke ville etterforske den saken videre.

les også

Lundteigen om grise-tekstmeldingen: Sp kan ikke akseptere denne kulturen!

VG har vært i kontakt med Senterpartiets leder i 2013, Liv Signe Navarsete. Hun opplyser til VG at hun aldri ble informert om varselet fra Silje Ask Lundberg til statsministerens kontor og til daværende statsråd Borten Moe.

Lundberg skriver på Facebook at hun tok kontakt med generalsekretæren i Sp i år etter #metoo-kampanjen, for å gjøre partiet oppmerksomme på varselet fra 2013, men at hun ikke lenger hadde behov for å ta saken videre. Hun er ferdig med den, og vedkommende har beklaget, skriver hun.

les også

Erna Solberg om Tonning Riise-varslene: «Høyre har gjort en for dårlig jobb»

«Det gikk 3 ½ år fra jeg varslet, til #metoo raste inn over norsk samfunnsliv. Jeg håper lignende oppførsel ikke hadde skjedd i dag, men synes det er svært synd at det gikk såpass lang tid før det politiske Norge våknet. Så håper jeg også at et slik varsel i dag ville blitt møtt på en helt annen måte enn det jeg gjorde», skriver hun.

Lundberg forklarer at hun skriver innlegget fordi hun den siste tiden har blitt kontakt av media med spørsmål om hendelsen. Hun skriver at hun ikke kommer til å kommentere saken ytterligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder