Foto: Theo Aasland Valen / NTB scanpix

Storbrann i historisk trebygg i Porsgrunn - 13 personer evakuert

Det brenner kraftig i trehusbebyggelsen i Porsgrunn sentrum. Politiet opplyser sent torsdag kveld at brannvesenet fortsatt jobber med å slukke brannen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet har evakuert flere av nabobyggene i Storgaten i Osebro, et av Porsgrunns eldste boligstrøk. Store deler av sentrum er full av røyk.

23.35 opplyser operasjonsleder i Sørøst politidistrikt, Rune Hunshamar, at brannvesenet fortsatt jobber med slukkingsarbeidet.

– Det brenner fortsatt i sør-fløyen. Men det blåser ikke like mye lenger, så røyken har avtatt noe, sier han.

les også

Kunst for millioner fanget i Porsgrunn-brannen: – Alt er tapt

– Dette er en historisk del av byen, en unik trehusbebyggelse ved elva. Et fantastisk område hvor det er fullt av liv, sier en sørgmodig Porsgrunn-ordfører, Robin Kåss, til VG.

Han har nå vært i møte med brannvesenet, som har måttet tilkalle forsterkninger fra Bamle og Skien brannvesen. Bygget er vernet i verneklasse B, noe som betyr at det regnes for å ha «høy antikvarisk verdi».

– Det er en stor brann og full innsats fra brannvesenet for å prøve å begrense skadene. Det mobilisert fullt fra vår egen kommune og nabokommunen, sier Kåss.

Det er brann i trebebyggelse i Porsgrunn sentrum. Foto: Tipser

Spredningsfare

– Vi er på stedet, og brannvesenet holder på med slokking. Det er snakk om et mulig næringsbygg, men vi prøver å finne ut om det er leiligheter i toppetasjen og om det er behov for evakuering, sier operasjonsleder Jarle Hopperstad i Sør-Øst politidistrikt.

Ifølge lokalavisa Varden er både Galleri Osebro og Kafe K rammet av brannen.

les også

Russebussbrann i Bærum: To busser utbrent

– Litt nifst

Galleri Osebro har kunstneren Arnold Dahlslett (70) fra Namsos hele 70 arbeider utstilt. Han hadde ikke fått melding om brannen da VG ringte ham ved 22-tiden:

– Dette er litt nifst. Jeg har ikke hørt noe fra galleristen. Jeg har levert 90 arbeider til utstillingen, og 70 er utstilt. Noe av dette bygger på arbeider jeg har gjort for 40 år siden, sier han til VG.

Han er utdannet som kunstner i Tyskland, og hatt utstilling blant annet i Goethe Institut Berlin. Han har arbeidet 38 år som lektor i formingsfag i Namsos.

les også

Fire boliger evakuert etter jordras i Ål

« Hans bilder, teknisk og i motiv og fargevalg, kan oppleves som altertavler og relikvier. De har en sakral tone som er kunstnerens hyllest til det vakre, det estetiske» skriver Galleri Osebro på sine egne nett sider.

Han sier at det er galleriets ansvar å holde de kunstneriske arbeidene forsikret både under transport og utstilling.

EVAKUERT: 13 personer ble evakuert under storbrannen i Porsgrunn sentrum. Foto: Theo Aasland Valen / NTB scanpix

Evakuerer nabobygg

Hopperstad forteller at 13 personer er evakuert fra nabobyggene.

– Brannvesenet holder fortsatt på med slukking, og vi har nå stengt av Storgata og Lilleelvgata, sier han.

Bilder fra brannen viser kraftig røykutvikling, og store åpne flammer fra taket på bygningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder