Rasende TV-seere

Reaksjonene var sterke - og telefonene til VG var mange - på Thorbjørn Jaglands uttalelser i «Redaksjon 21» på NRK i går om at vaskejobber og kioskjobber er drittjobber. Ikke minst fra mange som sa at de er hans egne velgere.

Publisert:

- Mitt problem med deg (Hagen, red.anm.) er at du aldri har noe pent å si om disse menneskene (innvandrerne. red. anm.). For det første gjør de alle drittjobbene i samfunnet, lavlønnsjobber, vasker, står i kiosk og selger - og alt det der.

- Ingen drittjobb

Sa Jagland - og dermed ringte en rekke oppbrakte, sinte og sårete seere til VG.

- Det går virkelig ikke an. Hvordan kan Ap-lederen si noe sånt om en så stor yrkesgruppe som gjør en så viktig jobb. Jeg har selv vært renholder i mange år og gjør ingen drittjobb. Tvert imot er det en viktig omsorgsjobb, sier Irene Andreassen på Lillehammer.

Hun brukte lang tid på å roe seg ned etter Jaglands uttalelse på TV.

- Jeg har sjelden blitt så provosert av en uttalelse på TV som dette, sier Lars Sviggum fra Oslo, som også ringte inn til VG midt i programmet.

Nedlatende

- Jeg er så forbannet - og jeg føler meg så neglisjert. Jeg er renholder - og har vært det i åtte år. Og jeg som trodde at Arbeiderpartiet var for arbeidsfolk. Da går det ikke an å komme med slike uttalelser, sier Solfrid Englund fra Nordmøre.

Carl I. Hagen stempler Thorbjørn Jaglands omtale av «drittjobbene» i samfunnet som nedlatende. Men Frp-formannen sier han ikke fikk tid til å slå ned på uttalelsene der og da.

- Men det er klart at han hadde en ovenfra-og-ned-holdning, og en nedlatende tale, overfor mange mennesker som utfører et fornuftig og nyttig arbeid. Det være seg innvandrere eller ikke innvandrere, det har ikke noe med saken å gjøre. Men jeg følte at . . . Nei, jeg vil ikke si noe mer om dette.

Ferdig med saken

- Hva følte du?

- Jeg synes det var en ovenfra-og ned-holdning overfor mennesker som ikke kanskje ikke har lykkes like bra som alle andre, og som gjør meget nyttige jobber til en lav lønn.

- Bør Jagland beklage dette?

- Det får du spørre alle andre om. Jeg var med i debatten, og er ferdig med den.

Thorbjørn Jagland var ikke tilgjengelig for kommentar etter programmet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder