25 råd for engstelige bryllupsgjester

Tidligere statsministerfrue Hanne Grotjord har mange gode råd til dem som skal på slottsball for første gang. Men det viktigste er: «Oppfør deg pent!»

- Det var rådet jeg fikk av Randi Bratteli første gangen jeg skulle i middag på Slottet, forteller Thorbjørn Jaglands kone, Hanne Grotjord.

Kiki Sørum har skrevet flere bøker om klær og mote. Her gir hun kvinnene 10 gode råd om bruk av gallakjole, og mennene 5 råd tips om kjole og hvitt.

KJOLEN: I ettermiddagsbryllup, slik som dette, bærer man gallaantrekket også i kirken. Her kan du ikke ha bare skuldrer. Ta på en liten jakke, et sjal eller en boa for å dekke skuldrene.

Kjolen skal være så lang at det ser ut som om den står i gulvet. Men du må passe på at du har en klaring slik at du kan gå. Måleteknikk: Skotuppene skal så vidt synes under kjolen.

Kjolen skal løftes med et elegant klypetak med venstre hånd. Feil å løfte med begge hendene slik at underskjørtet synes.

UTRINGNING: Du kan gjerne være sexy, men på en diskret måte. Vær så utringet som du kler. Regelen er: Jo dypere utringning, desto lengre hansker trenger du.

HANSKENE: Når du spiser tas hanskene av, når du danser beholdes de på.

HVA MED KAVALEREN? Du skal holde din kavaler i din venstre arm.

SMYKKER: Har du et flott arvesmykke, bruk gjerne det. Skal du ha armbåndsur, må dette være et pent gullur eller et smykkeur.

SILKESKO: Aller helst skal du ha silkesko. Velger du andre sko, for eksempel med åpen tå, bør du ha tynne strømper.

HÅRET: Det skal være frisert hvis det skal være utslått. Det bør settes opp hvis du skal bære tiara eller diadem.

VESKEN: Den skal være liten og elegant, for eksempel i silke eller perler. Den skal være så liten at den bare har plass til pudderesken, leppestiften og et lommetørkle. Den må matche antrekket.

SMINKEN: For en gangs skyld har du lov til å glitre. Bruk mye make-up på øynene og gjerne rød munn, om du vil. Du skal matche kjolen, så ikke still blankskurt i galla. Husk at du skal bære kjolen. Det er ikke kjolen som skal bære deg!

BUNAD: Er meget korrekt til galla, men da er ikke den ekstreme sminken særlig bra. Alt tilbehøret til bunaden må være i orden: Kun bunadsko, vesken som hører til bunaden og nypussede søljer.

Fem råd for menn

KJOLE OG HVITT: Kjolen eller frakken skal ha silkeslag eller lange skjøter, «pingvinhaler» bak. Buksene skal ha silkebånd, såkalte reverser langs sidesømmene. Dette er samme bukse som til smoking. Vesten skal være hvit, liksom skjorten og silketørklet eller sløyfen i halsen.

STRØMPER: Skal være sorte, aller helst i silke.

SKO: Det skal være blanke lakksko.

KLOKKEN: Den skal helst ikke være på armen. Bruk et pent lommeur i vesten.

LINJENE: Husk at gallaantrekket skal ha rene linjer. Ikke bruk veske, og pass på at det ikke er ting i lommene som buler ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder