Gigantjordskjelv utløste dødsbølger

(VG Nett) Verdens kraftigste jordskjelv på 40 år rystet det nordlige Indonesia i natt, og sendte enorme dødsbølger over Asia fra Singapore til Bangkok.

  • Morten Øverbye
  • Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Skjelvet er målt til hele 8,9 på Richters skala, ifølge US Geological Survey (USGS).

Det voldsomme undersjøiske skjelvet utløste tsunamier (flodbølger) som har skapt katastrofetilstander blant annet på turistperlen Phuket.

Jordskjelvet hadde sitt episenter på havbunnen nord for øya Sumatra i Indonesia. Der omkom ni personer i provinshovedstaden Banda Aceh, nord på Sumatra, opplyser en lokal radiostasjon.

- Jeg så ni personer som omkom i flodbølgen. Fire av dem var barn, sier øyenvitnet Mustafa til el-Shinta radio i Aceh, skriver nyhetsbyrået AP.

Flyplassen i Banda Aceh, som kommer mange kilometer fra kysten, ble også oversvømt av flodbølgen.

Kort tid etter skjelvet veltet de enorme flodbølgene innover flere land, og minst 700 mennesker er meldt omkommet i fem land etter dødsbølgene. Over 300 mennesker skal være døde i Sri Lanka, 286 i India, 94 i Indonesia, 61 i Thailand og sju i Malaysia. Flere hundre er savnet, og antall døde vil trolig stige.

I kystbyene på Sri Lanka, nesten 1600 kilometer vest for skjelvets episenter, skal flodbølgene ha vært over seks meter høye da de traff.

Ved USGS sier jordskjelvekspertene at dødsbølgene skyldes det enorme skjelvet, og de frykter flere bølger som en følge av etterskjelv på over 7 på Richters skala.

- Det er ikke uvanlig for jordskjelv på denne størrelsen, og med tanke på hvor det ligger, sier geofysiker Julie Martinez til AP.

Hun sier at skjelvet er verdens femte største siden 1900, og det største siden et skjelv på 9,2 traff Prince William-sundet i Alaska i 1964.

- Dette er sjeldent. Jeg kan ikke huske sist vi hadde et skjelv på 8,9. Vi har hatt elleve skjelv over 8 siden 1990, men dette er blant de største, sier Jan Fyen ved Norsar til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder