Faren til 15-åringen kritiserer politiet

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Reagerer kraftig på «guttestrek»-uttalelse

(VG Nett) Faren til 15-åringen som mener han ble forsøkt druknet i svømmetimen får støtte i sin kritikk av politiet.

Abdulahi Mahamed Sharif (43) reagerer sterkt på at politiet karakteriserer episoden der hans sønn Khadar (15) nesten druknet som «guttestreker».

Sønnen hevder at en medelev holdt han under vann med vilje i en svømmetime fredag for nesten tre uker siden. Khadar hevder han ble holdt under vann så lenge at han mistet bevisstheten og ble liggende i koma på sykehuset i åtte dager.

- Vi etterforsker ut fra hans forklaring. Men vi tror vel ikke at noen bevisst har forsøkt å drukne ham. Det var nok heller en guttestrek, men som selvfølgelig ikke var ufarlig fordi han kunne ha druknet, sa etterforskningsleder Leif Gundersen til VG Nett torsdag formiddag.

Uttalelsen har vakt reaksjoner.

- Jeg reagerer sterkt på politiets uttalelser, sier Sharif til VG Nett via tolk.

Sharif kom til Norge fra Somalia for fem år siden. Sønnen Khadar kom til Norge i mai i år, og har bare gått på Verdalsøra ungdomskole i noen få måneder.

Får støtte

Sharif får støtte fra Daha Abdi Mohamad i Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene (KIM).

- Jeg reagerer sterkt på uttalelsen fra etterforskningslederen. Ved å si at dette var «guttestreker» har han allerede tatt standpunkt i saken. Etterforskningen burde overføres til et annet distrikt. Jeg har ikke tillit til en etterforsker som allerede har tatt standpunkt i saken, sier Mohamad til VG Nett.


Etterforskningsleder Leif Gundersen ved Verdal lensmannskontor tilbakeviser kritikken.

- Selvfølgelig har ikke jeg tatt stilling i saken. Vi etterforsker ut i fra de opplysningene vi har og tar alle utsagn like alvorlige, sier han.

Han opplyser at politiet ikke har opplysninger som tilsier at gutten har vært plaget tidligere.

- Det finnes ingen opplysninger fra gutten om at han har vært utsatt for ubehagelige episoder tidligere.

Vanskelig for somaliere

15 år gamle Khadar er fortsatt svekket og redd etter episoden. Til Trønder-Avisa sier han at han ønsker å bytte skole når han blir friskmeldt.

- Khadar er redd og vi l ikke tilbake til Verdalsøra ungdomsskole. Han ønsker å gå på en annen skole så snart han er friskmeldt av legen, forteller faren.

Han mener sønnen blir utsatt for rasisme på skolen. Blant annet skal han ha hørt at elever ved skolen har uttalt: «Ja nå har neger'n dødd. Det var bra.»

Ifølge Daha Abdi Mohamad i KIM sliter mange somaliske barn og ungdommer som kommer til Norge når de er i skolealder.

- Det er en kjent sak at somaliske barn kan få problemer etter at de kommer til Norge. Det er særlig vanskelig hvis de kommer til mindre kommuner, som ikke har ressurser til å ha dem i mindre grupper mens de lærer språket og kulturen, sier han til VG Nett.