Søndag formiddag brøt det ut brann på søppelfyllinga i Nordreisa. Mandag ettermiddag er brannen fortsatt ikke slukket. Foto: Jonas René Johansen/Framtid i Nord

Evakuerer beboere fra brann: - Det er ikke noe behagelig

Det brøt søndag ut brann i et avfallsanlegg i Nordreisa i Troms. Rundt 70 beboere er evakuert grunnet mulig giftig røyk, og slokningsarbeidet vil pågå hele natten.

  • Isabell Viktoria Haug
  • Kjetil Martesønn Skog
  • Kristina Båtnes Hestdahl
  • Siri Bergset Elvestad / Framtid i Nord
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Søndag formiddag rykket nødetatene ut til brann på søppelfyllinga på Galsomelen i Nordreisa. Det startet med kraftig røykutvikling fra deponiet, og utviklet seg til en kraftig brann som fortsatt ikke er slukket mandag formiddag. Brannvesenet opplyser at de har kontroll.

– Vi har arbeidet oss halvveis inn i mengdene som har vært i brann, og har holdt på i over ett døgn. Jeg regner med at det går enda noen dager, sier fagleder i Nord-Troms brannvesen Roy Hansen like før klokken 14.00.

Like før klokken 20.00 mandag opplyser operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt at slokningsarbeidet vil pågå utover natten.

110-sentralen har også anmodet Forsvaret om bistand til å få slukket brannen, og det blir sendt et helikopter utstyrt med slukkeutstyr.

Røykutvikling

Rundt 70 beboere på rundt 40-50 adresser i området rundt er evakuert. Årsaken til evakueringen er at røyken potensielt kan være giftig.

En kilometers radius er evakuert rundt brannstedet. Ifølge politiet vil det ikke bli aktuelt å utvide dette.

– Evakueringen har gått veldig greit, og de fleste har ordnet midlertidig bosted selv, sier operasjonsleder Augensen.

Kommunen etablerte mandag kriseledelse som følge av evakueringsordre fra politiet.

EVAKUERTE: Inger Vangen og familien evakuerte boligen da svart røyk fra brannstedet kom rett ned der de bor. Foto: Privat

– Så langt som vi kan se, dreier det seg om 60-70 personer, sier rådmann i Nordreisa, Anne-Marie Gaino.

les også

Høysesong for trafikkuhell: – Hold hendene på rattet og øynene på veien

Ble verre søndag kveld

Blant disse er Inger Vangen og hennes familie. Hun forteller at de selv tok beslutningen om å evakuere allerede i dag tidlig.

– Vi var hjemme med mitt lille barnebarn, og da synes vi ikke det var greit å være der, sier hun.

De fikk nemlig røyken rett ned til seg i Snemyr da vinden slo om.

les også

Mattilsynet nedla salgsforbud etter funn av avføring ved jordbæråker

– Det er jo når man kommer ut at man merker det, men det er ikke behagelig inne heller. Når det er en så fin sommerdag var det forferdelig ille at man ikke kunne gå ut, så da var det greit å kjøre derfra.

Hun synes situasjonen er trasig.

– Det er ikke noe behagelig. Vi har opplevd at det har vært brann der flere ganger, men det var ekstra ille nå siden røyken var så svart. Jeg synes ikke vi har fått så veldig mye informasjon heller, om hvor skadelig røyken faktisk er.

Hun legger til at da brannen startet var de heldige med at vinden ikke blåste røyken ned til dem. Fra i går kveld av ble det verre.

– Men jeg håper vi får komme hjem igjen ganske fort.

– Unngå å puste inn

RØYK: Mandag formiddag er eller har det vært fyr i minst en tredjedel av deponiet, tilsvarende 5000 kvadratmeter. Foto: Isabell Haug/Framtid i Nord

Operasjonsleder i Troms politidistrikt Eirik Kileng ba folk tidlig om å lukke vinduer.

les også

Det brenner, brenner og brenner...

– Folk bør generelt unngå å puste inn brannrøyk, sa han til Framtid i Nord søndag.

Knut Morten Fredriksen, også fagleder brann, kan opplyse at det er plast og tauverk som brenner.

– Vi vet ikke hva mer som er i fyllingen. For alt vi vet kan det også være asbest. All røykgass er giftig i utgangspunktet, men nå går det høyt i motsetning til søndag når det lå som et teppe over Storslett, sier han.

Det skal ikke være fare for eksplosjoner i forbindelse med brannen.

5000 kvadrat

I brannens begynnelse brant omkring 50 kvadratmeter. Mandag er eller har det vært fyr i minst en tredjedel av søppeldeponiet, eller 5000 kvadratmeter.

les også

Meteorologen: Over 30 grader flere steder i landet til uken

Brannvesenet i Nordreisa får bistand av Sivilforsvaret, Avinor (Sørkjosen lufthavn) og brannvesenet i flere av nabokommunene. I tillegg bistår Avfallsservice med det de har av tilgjengelig mannskap, to-tre gravemaskiner og tankbiler som kjører påfyll med vann.

Stengte barnehagen

Mandag formiddag besluttet politiet å stenge Reisa Montessoriskole – og barnehage, som ligger rett sør for fyllingen. Dette da vinden kom fra nord.

– Også bygg sør for området bør stenge ventilasjonsanlegg, sier politibetjent Dag Rune Stangeland.

Han sier politiet følger utviklingen.

– Hvis vinden snur og det igjen blir røykfylt på Storslett, må vi vurdere å stenge flere barnehager samt offentlige og kommunale bygg.

Brannen har ikke spredt seg, og skogsiden øst for fyllingen er sikret med vann slik at det ikke skal antenne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder