Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

Stort jordras i Trøndelag - 100 personer får ikke reise hjem

Det 800 meter lange skredet har allerede tatt med seg en gravemaskin ut i sjøen i Leksvik i Trøndelag, og er i fare for å utvide seg. Politiet har evakuert 35 boliger.

Området som er evakuert forblir avsperret i alle fall frem til torsdag ettermiddag, melder politiet i Trøndelag. Rundt 100 mennesker får ikke reise tilbake før geologene er ferdig med undersøkelser.

– I møte mellom kommunen, politi og geologene har vi besluttet å holde på evakueringssonen gjennom natten og utover dagen i morgen, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt.

Leksvik kommune har opprettet et evakueringssenter på et forsamlingshus, der 48 personer til nå har møtt opp. Tilstede er kommunens kriseteam.

Politiet, sivilforsvaret og kystvakta bistår med vakthold gjennom natta.

Avbryter evakuering av sykehjem

Det var lenge uavklart om et større område ville bli evakuert på grunn av rasfare, nå har politiet besluttet å ikke utvide evakueringen.

Like før kl.18:00 meldte kommunen at de ville evakuere 10 sengeliggende pasienter fra et sykehjem som ligger rett utenfor nåværende evakueringssone.

– Dette var for å være «føre var» dersom evakueringen må utvides, men bare to pasienter ble evakuert før vi avbrøt, sier Volden.

Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

Gravemaskinfører måtte hoppe ut

Gravemaskinen som ble tatt av skredet ligger delvis ute i sjøen etter at den ble tatt av i Hjelopveien i Leksvik i Trøndelag.

Nils Hjellup, som eier gravemaskinen, sier til Adresseavisen at føreren av gravemaskinen måtte hoppe ut før raset.

– Raset gikk ikke så fort. Nå er det bare aggregatet som stikker opp fra sjøen, sier han til Adresseavisen.

Skredet skal ha gått samtidig som det foregikk arbeid med en småbåthavn i strandsonen, like ved noen nye fritidsboliger bygd i nærheten. Det er foreløpig ikke noe som tyder på at noen er tatt av skredet, men flere av fritidsboligene står i fare for å bli tatt.

Nye undersøkelser torsdag

Det er uklart hva som har forårsaket skredet.

– De undersøkelsene som er gjort viser at det er høyst usikkert om skredet er knyttet til arbeidet gravemaskinen drev med. Det er også denne usikkerheten som gjør at vi ikke kan si at det ikke kan utvide seg, sier operasjonsleder Volden.

Leif Berg, som bor øst for rasstedet, er blant de som har fått beskjed av politiet om å evakuere.

– Vi vet veldig lite, men det er visst ikke noe fare for vår del. Vi må bare høre etter, forteller Berg til VG.

Geologene arbeider fremdeles på stedet onsdag kveld og vil foreta nye undersøkelser på dagtid torsdag, både på land og under vann.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder