FELT: De to ulvene som tilhører Slettåsflokken ble skutt med kort mellomrom mellom klokken halv elleve og elleve tirsdag. Foto: Ole Martin Norderhaug

To ulver skutt i Trysil etter ulvejakt: – Upassende og skandaløst

Den lovlige ulvejakten i Trysil ble avsluttet tidlig tirsdag etter at to ulver ble skutt etter bare noen timer. – Dette var akkurat det vi fryktet, sier NOAH.

Tirsdag formiddag startet den omdiskuterte ulvejakten på Slettåsflokken i Trysil. Rundt 130 jegere deltok, og etter bare få timer var allerede to av de tre ulvene som det blir sagt befinner seg innenfor lisenssonen, skutt.

De to felte ulvene, en hannulv og en tispe, skal ifølge en pressemelding fra Trysil Fellesforening, være alfaparet i Slettåsflokken etter alderen å dømme.

– Jakten har gått ganske effektivt. Det har vært optimale forhold for jakt med milde temperaturer og nysnø som gjør det rett å spore ulven, sier talsmann i Trysil Fellesforening Ole Martin Norderhaug til VG.

les også

Svensk dyrepark avliver ulvene

Østlendingen skriver at sonen det ble jaktet i strekker seg fra Blekufjellet helt nord i kommunen, ved grensen til Engerdal, og sørover mot Slettås, Vestby og videre ned mot Søre Osen. Nordenhaug forteller at jegerne ble delt og plassert ut på poster med hver sin leder der de satt og venter på sitt område.

Den første ulven ble skutt i halv elleve tiden. Kort tid senere ble den andre ulven skutt. Litt før klokken elleve var jakten avsluttet, sier Norderhaug.

– Vi har hatt en mistanke lenge om at det kanskje bare er to dyr, og at den tredje har beveget seg ut av området. Man har ikke sett sporene etter tre stykker. Hvis det dukker opp et nytt dyr som sannsynligvis tilhører denne flokken, vil jakten gjenopptas, tilføyer han.

Les også: Elg tatt av ulv ved skispor i Østmarka

– Dette var akkurat det vi fryktet

Lisensfellingen av ulv ble sparket i gang etter at klima- og miljødepartementet i desember vedtok å felle Slettås-flokken innenfor ulvesonen. Departementet sa da ja til å felle 29 ulv, der tre av disse befinner seg innenfor ulvesonen. Revirene i Hobøl og Mangen skal dog vernes.

Sjekk ut regjeringens orientering rundt vedtaket nedenfor. Saken fortsetter under videoen.

les også

Regjeringen trosser nemndene – to av tre ulveflokker får leve

Forrige lørdag meldte NTB om at regjeringens Slettås-vedtak hadde fått dyrevernsorganisasjonen NOAH til å gå til søksmål mot staten. De mener at «regjeringens vedtak strider mot grunnloven paragraf 112 om rett til naturmangfold og Bernkonvensjonen. Fredag leverte derfor advokat og jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo en midlertidig forføyning på vegne av organisasjonen, skriver nyhetsbyrået.

Den midlertidige forføyningen skal behandles torsdag. I en pressemelding tirsdag ettermiddag skriver dyreorganisasjonen at de er svært skuffet over at regjeringen tillot ulvejakt før rettsmøte.

Les også: Varaordfører mener Frp bør ut av regjering etter ulvevedtak

les også

Ble omringet av seks ulver – men tror ikke på pepperspray

– Dette var akkurat det vi fryktet, sier pressekontakt i NOAH, Siri Martinsen til VG tirsdag ettermiddag.

Martinsen mener at det faktum at regjeringen har laget en maksimumsgrense på antall dyr av en utrydningstruet art, er kritikkverdig i utgangspunktet.

– Vi ser på det som veldig upassende og skandaløst av departementet å ikke vente til retten får sagt sin mening, selv om de visste veldig godt at våre advarsler om faren for at disse ulvene ville bli skutt før rettsmøtet, var helt reelle. Nå er vi fratatt muligheten til en reell rettslig vurdering av den midlertidige forføyningen, selv om vi naturligvis vil gå videre med saken.

Fikk du med deg? Inntil 26 ulv kan felles utenfor ulvesonen

– På hvilken måte mener dere at ulvejakten som har foregått strider med grunnloven?

– Det er paragraf 112 som gir befolkningen rett til naturmangfold. Det betyr at når man har truede arter er det regjeringens plikt å bedre statusen til dyret. Man skal huske på at det er et klart flertall som ønsker ulven i Norge, sier Martinsen og henviser til forskning og studier gjort av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

I sommer fikk klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) Senterpartiets Sandra Borch til å reagere da en Facebook-video av ham og en søt ulvunge dukket opp. Saken fortsetter under videoen.

les også

Oppspist elgkalv funnet i Nordmarka: – Ribbeina var bitt rett av, det er typisk ulv

Ifølge Martinsen er det også et klart flertall blant de som bor nær der ulvene, som er positive til å ha ulver like ved der de bor.

– Her må regjeringen rett og slett lytte til flertallet. Interessene til de som ønsker naturmangfold er beskyttet av grunnloven. Interessene til de som ønsker å skyte kritisk truede dyr er ikke det.

– Den midlertidige forføyningen skal behandles torsdag. Er det egentlig noe vits nå?

– Vi har argumentert ovenfor departementet at det nødvendigvis ville vært mer redelig om ulvene hadde vært i live. Men vi vet jo enda ikke hvordan dette utvikler seg - det kan jo være flere ulver igjen. Vi får rett og slett se når rettsmøtet kommer hvordan situasjonen da er og hvordan vi da vil gå frem på det møtet. 

Lest denne? Syv ulver skutt i ulvesonen siden nyttår

les også

Ulv har drept opptil 50 dyr i Finnmark – jaktes med helikopter

Aktivistgruppe bortvist

Imens ulvejakten pågikk kom også meldingen om at aktivistgruppen «Hunt Saboteurs Sweden» hadde prøvd å stoppe jakten. Aktivistgruppen ble bortvist fra kommunen.

Ifølge daglig leder Dag-Arne Berget i Trysil Fellesforening, ble jakten gjennomført i henhold til planene som var lagt på forhånd.

«Jegerne har fått lisens av fylkesmannen og i tillegg skrevet under på en erklæring der ansvaret ble ytterligere understreket. Dag Arne Berget berømmer jegerne for en profesjonell og rolig opptreden, også i møte med aksjonistene, og gir stor honnør til arbeidet som er lagt ned både før og under jakta», skriver Trysil Fellesforening i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder