To helikopter-søk avbrutt i skredområdet i Troms

TAMOKDALEN (VG) Uværet herjer i skredområdet i Troms. Håpet svinner hen for å finne de fire finske og svenske skigåerne i live, forteller helsepersonell og ordføreren i Lyngen.

Det ble torsdag kveld besluttet å gjøre nye søk etter de fire savnede skigåerne i 30-årene, som antas å ha blitt tatt av et snøskred i Tamokdalen i Troms onsdag ettermiddag.

Kort tid etter forsøkene torsdag kveld måtte de to forskjellige helikoptere imidlertid avbryte søkene på grunn av uværet.

Et Bell-helikopter tok først av fra Bardufoss klokken 20.30, men måtte avbryte kort tid etter. Klokken 21.03 måtte et ambulansehelikopter fra Tromsø også avbryte søket, opplyser Hovedredningssentralen til VG.

Uværet i områdene gjør det vanskelig å vite når letemannskaper eventuelt skal settes inn i søket.

– Vi må ta en ny vurdering i morgen tidlig. Det er umulig å si akkurat nå når vi kommer til å sende opp bakkemannskap, sier Per Arve Aas, operasjonsleder i Troms politidistrikt, til VG.

Seksjonsoverlege Bård Rannestad ved Universitetssykehus Nord-Norge uttalte tidligere i dag at sjansen for å finne overlevende faller for hvert minutt som går.

– Dette er fortsatt en redningsaksjon, men det er klart det har gått mange timer siden de ble savnet, sier han.

– Føler oss maktesløse

– Vi har jobbet på spreng for å komme oss opp i området der skredet har gått, men været har vært ekstremt. Vi er helt avhengig av at været blir bedre. Vi håper å komme oss opp dit i morgen, sa innsatsleder John Kåre Granheim i Troms politidistrikt til VG tidligere torsdag kveld.

Det var en femte person i turfølget, en svensk statsborger, som meldte de fire skiløperne savnet.

– Han er selvsagt svært preget av det som har skjedd, sier Granheim.

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen, forteller at lokalsamfunnet er tynget av hendelsen.

– Det er en trykket stemning i bygda. Det er først og fremst en tragedie for de rammede og de pårørende, sier Johnsen til VG.

Han medgir at muligheten for å finne de savnede skiløperne i live svinner hen. Et drøyt døgn etter at de sist ble sett onsdag klokken 14, har det ennå ikke blitt gjort funn i overflaten.

– Det er klart man som kommune føler seg litt maktesløs når slike ulykker skjer. Dette er den tredje større ulykken siden jeg ble ordfører i 2015. Jobben vår nå er å følge opp de som har vært involvert. Nå har vi et kriseteam bestående av prest, lege og psykolog stående i beredskap dersom det er behov, sier Johnsen.

PREGET: Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen forteller om et preget lokalsamfunn etter snøskredet som kan ha tatt fire skiløpere. Foto: PRIVAT

– Vi er i sorg

De fire savnede skiløperne, tre finske menn og en svensk kvinne, bodde på Magic Mountain Lodge på Lyngdeidet, skriver Nordlys. Avisen skriver at gjester og ansatte ved hotellet var tydelig preget torsdag formiddag.

– Nå forsøker vi på best mulig måte å ivareta de andre gjestene. Vi er alle i sorg. I respekt for gjestene og de pårørende ønsker jeg ikke å si noe mer om denne tragiske hendelsen, sier daglig leder Henrika Lønngren til avisen.

MÅ VENTE: Kenneth Bratltli Molund (tv) og Vegard Lindbæk fra Norsk Folkehjelp må bare vente på bedre vær for de kan søke etter de savnede. Letakaksjonen etter de tre finske statsborgerne og den svenske kvinnen som er fryktet tatt av snøras i Tamokdalen i Tromsø onsdag kveld er ikke mulig gjennomføre torsdag grunnet været. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

les også

Fire personer savnet i fjellområde i Troms – spor observert inn i snøskred

Det henger en stor skavl over området der skiløperne sist ble sett onsdag klokken 16.

VG var torsdag formiddag i kontakt med den finske ambassaden i Oslo, der leteaksjonen i Troms følges nøye.

– Vi er i løpende kontakt med politiet og med norske myndigheter. Det er alltid tragisk og alvorlig når personer forsvinner under slike omstendigheter, sier ambassaderåd Ann-Mari Fröberg til VG.

UVÆR: Uværet har satt en stopper for redningaksjonen torsdag. Foto: Marthe Lien, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder