Stor sprekk i Mannen

RAUMA (VG): Det har dannet seg en 40 til 50 meter lang sprekk i området ved Veslemannen, og det har gått 31 steinsprang.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag sier geolog Einar Anda i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at bevegelsene fra tidligere i dag har avtatt noe. Det har ellers vært noen dramatiske timer i området.

- Det er fortsatt store bevegelser, men det har avtatt litt. Det har gått 31 steinsprang. Det har og dannet seg en 40 til 50 meter lang sprekk, sier Anda.

Tidligere torsdag ettermiddag anslo NVE sprekken til mellom 60 og 70 meter. Dette ble senere rettet til 40–50 meter.

les også

Tredje dag med rødt farenivå for Veslemannen

Siden det er meldt plussgrader de neste dagene, og regn lørdag og søndag, forventer NVE at fjellpartiet vil ha høye bevegelser fremover.

Her kan du lese hvorfor ekspertene ikke vil sprenge mannen.

I øvre del er det registrert bevegelse på 73 cm det siste døgnet, og hastighetene er nå 62 cm per døgn. Tidligere i dag var det bevegelser på opptil 80 centimeter per døgn i de mest aktive delene av Veslemannen. Rødt farenivå opprettholdes, melder NVE i en pressemelding.

– I går kveld og i natt var det store bevegelser, og det gikk flere steinsprang fra fjellpartiet. Det største gikk fra midtre del av fjellpartiet klokka 22.18. Etter dette har hastighetene blitt noe redusert, men de er fremdeles høye, sier geolog Ingrid Skrede i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding torsdag ettermiddag.

– Det har gått hyppige skred i går kveld og i natt, ett stort rundt klokka 22.30 i går kveld, antakelig på flere hundre kubikkmeter, fortalte Anda tidligere torsdag.

Det er femte gang i år at innbyggerne i det rasfarlige området må evakuere, og tiende gang siden 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder