NY TALSPERSON: Arild Hermstad ble valgt til ny talsperson i Miljøpartiet De Grønne i helgen. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

MDG vil utrede statlig narkosalg

Miljøpartiet De Grønne vil se på muligheten for at staten kan regulere omsetning av narkotika, og legalisere flere rusmidler som i dag er ulovlige.

Artikkelen er over ett år gammel

Partiet har allerede programfestet å se på flere muligheter for hvordan lettere rusmidler kan legaliseres. På landsmøtet i helgen, vedtok partiet også å se på hvordan tyngre rusmidler kan omsettes i statlig regi.

– Alternativet til regulert omsetning og statlig kontroll er fullt frislipp på et svart og kriminelt marked. Vi må gjøre noe med den organiserte kriminaliteten og klare å få kontroll på dødelige stoffer, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad til NTB.

les også

Rødgrønne Oslo skal droppe engangsplast

På landsmøtet i helgen vedtok partiet å forby jakt - også på rovdyr - i flere nasjonalparker, og en resolusjon om naturfornyelse, eller restaurering av naturområder.

Partiet vedtok også en plan for 150 000 nye grønne arbeidsplasser, og samtidig å gjøre det mer attraktivt å ansette lavtlønte, ved å kutte i arbeidsgiveravgiften, ifølge NTB.

Miljøpartiet De Grønne svarer også på metoo-kampanjen, med å kreve at seksualundervisningen starter allerede i barnehagen, og å styrke undervisningen i skolen. Undervisningen skal, ifølge partiet, basere seg på «en bredere forståelse av seksuell grensesetting samt kjønnsroller satt i sammenheng med dagens pornografiindustri».

Nyvalgt talsperson for partiet, Arild Hermstad, retter pekefingeren mot menn.

les også

Dette er MDGs nye mannlige talsperson

– Det er en klar overvekt av menn blant dem som tråkker over grensen, både i historiene fra metoo-kampanjen, og i statistikken. Skal dette forebygges må seksualundervisningen styrkes, ikke minst blant unge gutter, sier Hermstad til NTB.

Partiet ønsker et eget ombud som skal gjøre det lettere å varsle om hatefull atferd og en egen lov mot digitale krenkelser.

– Slik netthets er ikke bare et likestillingsproblem, men også et alvorlig demokratisk problem, sier Hermstad til NTB.

Miljøpartiet De Grønne gikk lørdag inn for å forby engangsartikler av plast, som sugerør, plastskjeer og engangskopper, innen 2020. De vil også fjerne gummigranulat fra norske fotballbaner innen samme år. I tillegg ønsker de mikroplastfrie bildekk, og de vil betale fiskere for å fjerne plast i havet. Forslaget ble enstemmig vedtatt av MDGs landsmøte

Landsmøtet vedtok også å jobbe for en plan for storskala restaurering av villere natur med intakte økosystemer og større opplevelsesverdier. De vil gjøre bymarkene rundt de store byene i Norge til internasjonale pionerområder for dette, og etablere en eller flere norske nasjonalparker med totalforbud mot jakt, inkludert jakt på rovdyr.

Miljøpartiet De Grønne stemte ned et forslag om navnebytte på sitt landsmøte lørdag. 47 medlemmer foreslo å skrote «Miljøpartiet», og bare bli «De Grønne». De mener det ville være forenklende, samt tilrettelegge for at MDG kan bli et bredere grønt parti. Avtroppende talsperson Rasmus Hansson har advart mot å bytte navn, blant annet fordi han vil holde fokus på kjernesaken - miljø.

Miljøpartiet De Grønne har i dag en stortingsrepresentant, Une Aina Bastholm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder