STRANDET: Hvalen ligger strandet på området Ulla på Haramsøy, og skal etter planen fjernes søndag kveld. Foto: Johannes Unum

Oppdaget strandet spermhval: – Helt sjukt

En strandet spermhval ligger og råtner på Haramsøy. Den lukter «bedervet kjøtt», ifølge Johannes Unum som er på norgesferie.

Artikkelen er over ett år gammel

En kjempehval på tilsynelatende 15–20 meter som ligger og råtner. Det var synet som møtte kjæresteparet Johannes Unum (26) og Hedda Halstvedt (23) da de skulle fiske på Haramsøy i Haram kommune i Møre og Romsdal torsdag.

– Det var helt sjukt å se en spermhval så nærme. Og den luktet litt bedervet kjøtt, sier Unum til VG.

Han er helt sikker på at det er en spermhval og får støtte av Torkild Bakken, instituttleder for naturhistorie ved NTNU.

– På grunn av størrelsen, det runde hodet og den lille ryggfinnen, er det veldig sannsynlig en spermhval, sier han.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken tidligere denne uken. Da lå kadaveret og fløt i vannet.

«Miljøproblem»

Spermhvalen trives langs Norges kyst på sommeren og høsten, ifølge Bakken. Den kommer til kysten for å spise, og blekksprut skal ifølge undersøkelser være et populært bytte.

– Strandede hvaler er et ganske vanlig fenomen, men det er også et miljøproblem, fordi de ligger og råtner i fjæra. Og det lukter, sier Bakken.

– Hvor lenge har denne hvalen ligget død?

– Det er vanskelig å anslå, men den har tydeligvis ligget i vannet eller i fjæra lenge, den er ganske nedbrutt.

les også

Måtte skyte fem meter lang hval

Bakken støtter også Unums teori om at hvalen er 15–20 meter lang.

Instituttlederen forteller at man iblant skyter hvalkadaver i filler eller sprenger dem, for så å senke delene. Han tror ikke det blir nødvendig i dette tilfellet, ettersom hvalen er såpass råtten.

RÅTTEN: – Den luktet nesten som råtten tang, eller bedervet kjøtt, sier Johannes Unum om den strandede hvalen. Foto: Johannes Unum

Fjernes søndag

Skipssjef Raymond Isehaug i KV Njord forteller til VG at han er blitt kontaktet av kommunen og at hvalen skal fjernes søndag kveld.

– Jeg tenker å slepe den et stykke ut fra kysten og dumpe den på åpent hav. Deretter får den følge havstrømmene og drifte til den går i oppløsning, sier han.

Et alternativ kunne vært å senke kadaveret, men ifølge Isehaug er det en krevende operasjon.

les også

40-tonns hval strandet på Røst

– Du trenger alvorlig mye vekt, og da må man henge på mange elementer.

Ifølge Isehaug er strandede hvaler vanlig i Norge, og kystvakten har håndtert flere lignende oppdrag allerede i sommer.

NORGESTUR: Kjæresteparet Hedda Halstvedt (23) og Johannes Unum (26) besøkte Haramsøy som en del av en ukelang bilferie langs Norges kyst. Foto: Privat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder