Minst 60 skogbranner på én dag: Frykter flere søndag

VEGÅRSHEI (VG) Lynnedslag har ført til brannkaos i Sør-Norge. Brannvesenet frykter at nye branner skal bryte ut søndag, etter lynnedslag natt til søndag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hele Sør-Norge har lørdag vært rammet av lynnedslag og skogbranner. I en ringerunde VG har gjort, anslår brannsentralene fra Sarpsborg til Vest-Agder at de hadde hele 60 skogbrann-hendelser i løpet av dagen.

les også

Skogbranner herjer i Agder og Telemark: – Dette tærer på

Og brannvesenet i Telemark advarer: Lynnedslagene skaper glødebranner under bakken – og det kan ta lang tid før de kommer opp. VGs reporter i Aust-Agder kunne lørdag kjenne varmen gløde opp gjennom skoene på en av brannene der.

– Dette er helt spesielt, slår brannsjefen i Skien, Guttorm Liebe, fast.

– Det er det vi frykter for søndag. At det skal blomstre opp fordi det kommer lyn lørdag kveld og utover natten. Da kan ikke helikopteret fly. Det er livsfarlig å være ute i skogen når det brenner og det er mørkt, advarer han.

SLÅR NED: De svarte og blå symbolene viser lynnedslag rundt klokken 22.30 lørdag kveld. Rødt er kraftig nedbør, oransje og gult mindre kraftig. Brannvesenet håper at nedbøren kan slukke brannene som lynet skaper natt til søndag. Foto: Meteorologisk institutt

Telemark: Frykter mer lyn etter ekstremdag

Brannsjefen i Skien anslår at de har hatt 30 skogbranner i løpet av lørdagen. På de meste hadde de 20 skogbranner samtidig. Mange små, men det tok på ressursene.

– Lynnedslag som går ned i bakken skaper ulme- og glødebranner en halv til en meter ned i bakken. Så kommer de opp lenge etterpå. Vi skal sende ut småfly søndag for å finne og fange de brannene som ikke har kommet opp ennå, sier brannsjef Liebe.

– Det jeg frykter er at disse som har satt seg i bakken kommer opp søndag eller på mandag. Vi håper lynet fører med seg så mye nedbør at vi unngå overflatebrannene, sier Liebe.

Dette treet skapte en brann på hele 100 ganger 250 meter i Vegårshei i Aust-Agder:

AUST-AGDER: Et tre står på toppen av brannområdet ved Vegårshei. sporet i treet vitner om at brannen ble startet av et lynnedslag, som gikk gjennom treet og boret seg ned i den tørre bakken. Trond Saga har lørdag kveld kjempet for å få kontroll på brannen. Foto: Frode Hansen / VG

Agder: Håndterbart – men ikke hvis regnet uteblir

Politiet i Agder la lørdag kveld følgende melding ut på Twitter: «Det regner. Endelig». Det etter en dag hvor brannvesenet har kjempet mot flammene på alle kanter. Og fortsatt er det ikke over.

les også

Her tror de den kraftige skogbrannen i Aust-Agder startet

Agder har hatt syv branner å håndtere, sier vaktleder Harald Robersvik ved 110-sentralen i Agder.

– Sånn det er nå, er det håndterbart. Men hvis det blir mer vind og det ikke kommer regn med lynet, er det langt fra mulig å håndtere det, sier vaktlederen i Agder.

Brannmann Kåre Hørte var med på slukningsarbeidet torsdag kveld og fredag kveld. Det er hardt arbeid, forteller han. Agder hadde få og store branner, mens Telemark hadde mange små. Foto: Frode Hansen, VG

LITT KONTROLL: Lørdag kveld begynte brannvesenet å få kontroll over brannen ved Vegårshei. «Hvis ikke det blir sterkere vind, har vi kontroll på det. Men en kan aldri være helt sikker, før det er ferdig slukket», sier brannmester Knut Erik Ulltveit. Foto: Frode Hansen

Brannen i Birkedal, som de har prøvd å hamle opp med siden torsdag, er fortsatt ikke under kontroll. Da ressursene allerede var strukket, brøt det ut en brann på hele 100 ganger 250 meter i Vegårshei. Et nytt lynnedslag.

– Nå må vi ha vann på alle tuer og alt som brenner og grave oss til bunns, så vi får slukket alle glør. Det vil sikkert ta noen dager, sier Arne Sines, utrykningsleder fra Vegårshei, til VG.

Øst: – Nå kjenner vi tordenværet

110-sentralen i Øst, som dekker Follo, Østfold og på Romerike, sier de har hatt totalt 14 store og små hendelser med brann i gress, skog og innmark.

– Nå kjenner vi at tordenværet kommer inn over Østfold. Det er derfor vi har en pågående mulig skogbrann i Rakkestad, sier vaktleder Ole-Martin Isebakke til VG.

AUST-AGDER: En traktor med vannslange måtte til mot flammene i Birkenes kommune. Foto: Frode Hansen / VG

Vestviken: – Fått god hjelp av regnet

– Vi har hatt ni hendelser i skog eller utmark som har vært reelle hendelser, sier vaktleder Glenn Espen Kustner ved 110-sentralen i Drammen.

De dekker Buskerud og Vestfold, samt Jevnaker i Oppland.

– Det har vært mindre branner og gudskjelov har vi fått tidlig varsel på dem. Og regnet har kommet i forkant av lynet, så vi har fått god hjelp, sier Kustner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder