NESTLEDER: Sylvi Listhaug ble nylig valgt som nestleder i Frp, etter at Per Sandberg trakk seg. Foto: Trond Solberg / VG

Listhaug vil ikke dempe seg for KrF

KrF-nestleder Olaug Bollestad vil helst i regjering med Frp, men krever at de må dempe retorikken. Sylvi Listhaug vil ikke dempes.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bollestad er ikke enig med KrF-leder Knut Arild Hareide i at partiet bør inn i en regjering med Ap og Sp. Hun vil heller se mot Høyre, Venstre – og Frp.

På spørsmål i dagens Klassekampen om hva KrF risikerer ved å bringe partiet inn i regjering med et Frp hvor Sylvi Listhaug er nestleder, sier Bollestad til at de må ta opp «problemstillinger knyttet til retorikk».

VIL TIL HØYRE: KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil heller sjekke mulighetene for regjering med Høyre, Venstre og Frp – enn å gå til Ap, Sp og SV. Foto: Frode Hansen

KrF-nestlederen sier «en regjering må aldri bruke en retorikk som driver med splitt og hersk», og at det er noe hun ikke vil være en del av.

– Hva mener du med at Frp må dempe retorikken?

– Jeg mener at retorikk er sentralt om man skal bygge tillit. Det handler om hvordan man snakker til hverandre og om hverandre. Det er også et lederansvar å irettesette sine om det blir en retorikk som skaper fronter og tar personer og ikke saker. Retorikk gjelder begge sider i norsk politikk, sier Bollestad til VG.

les også

Venstre smeller døren igjen for KrFs Ap-flørt

Avslag fra Listhaug

Frp-nestlederen svarer imidlertid at hun ikke kommer til å endre seg.

– Vil du dempe retorikken din for å lette et eventuelt samarbeid med KrF i regjering?

– Jeg kommer til å fortsette å snakke som før, og ta opp de problemene vi står overfor på innvandrings- og integreringsfeltet, skriver Sylvi Listhaug i en e-post til VG.

KrF er dypt splittet i spørsmålet om samarbeid. Partileder Hareide mener avstanden mellom KrF og Frp er så stor at han heller vil i regjering med Ap og Sp. Men det er fem av de syv andre i KrFs stortingsgruppe uenige i.

Hvem vil hva i KrF? Se oversikten!

Mener KrF har dempet seg allerede

KrFs andre nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, mener at Frp har endret seg.

- Er du enig i at hvis dere skal inn i regjering må Frp dempe retorikken?

- Jeg mener at de har dempet retorikken mye, og så er jeg egentlig mest opptatt av politisk gjennomslag, sier Ropstad til VG.

- Så de får egentlig bare si hva de vil?

- Nei. Men hvis du ser på de statsrådene som Frp har nå, tenker jeg at det er ganske pragmatiske statsråder, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder