AMPERT: Da politiadvokat Asmund Riegels var aktor i en helerisak mot Imran Saber (40) om høsten 2015, kom Saber med flere høylytte utbrudd mot ham i pauser og etter endt rettsdag. Foto: MARKUS AARSTAD

Politiet: «Onkel Skrue» truet politiadvokat – ilagt besøksforbud

Politiet mener Imran Saber (40), alias «Onkel Skrue», har sendt over 100 e-poster med sjikanerende og truende innhold til en politiadvokat i Oslo politidistrikt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge VGs opplysninger, har de aktuelle e-postene strømmet inn til politiadvokat Asmund Riegels både daglig og ukentlig fra 2015 til 2018.

I den samme perioden var politiadvokaten påtaleansvarlig i to helerisaker mot «Onkel Skrue».

– Jeg ønsker hverken å kommentere VGs opplysninger eller saken, sier Riegels til VG.

Ifølge politiet, ble «Onkel Skrue» nylig ilagt et besøksforbud mot politiadvokaten, hovedsakelig på grunn av den jevne strømmen av sjikane og trusler de siste tre årene.

– Godtar ikke besøksforbudet

Øst politidistrikt har nå blitt oppnevnt som såkalt «settedistrikt», og har dermed ansvaret for saken, siden Oslo-politiet av habilitetshensyn ikke kan etterforske saker som invovlerer egne ansatte.

– Han er anmeldt og ilagt et besøksforbud som han ikke har godtatt. Det vil derfor bli oversendt Oslo tingrett og avgjort der, sier politiadvokat Torgeir Lutro i Øst politidistrikt til VG.

Anmeldelsen er nylig tilkommet Øst politidistrikt, som derfor ikke har hatt tid til å foreta seg noen etterforskningsskritt.

– Han har status som mistenkt, sier Lutro.

les også

Staten krever «Onkel Skrues» Munch-kunstverk, Tesla og gullsmykker

les også

Anmelder Oslo politidistrikt for brudd på menneskerettighetene

«Onkel Skrue»: – Unødvendig

Advokat Ketil Magnus Berg er nyoppnevnt forsvarer for Imran Saber i en helerisak som har vært etterforsket siden tidlig 2000-tallet.

– Min klient mener at det ilagte besøksforbudet er unødvendig, sier Berg til VG.

Forsvarsadvokaten opplyser videre at «Onkel Skrue» ikke legger skjul på at han har hatt kontakt med den aktuelle politiadvokaten.

– Min klient har vært åpen med omgivelsene sine, og også med politi og påtalemyndighet, om den frustrasjonen han opplever etter å ha vært under strafforfølgning i 14 år i én og samme sak. Riksadvokaten har tidligere kritisert den lange saksbehandlingstiden, sier Berg.

NY FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg representerer Imran Saber i en helerisak som har vært etterforsket i 14 år. Foto: Frode Hansen

Raste i retten

Om høsten 2015 sto «Onkel Skrue» tiltalt i Oslo tingrett for grovt heleri av flere millioner kroner – saken som har vært etterforsket siden tidlig 2000-tallet.

På motsatt side av rettslokalet sto politiadvokaten som ansvarlig aktor, og flere ganger under straffesaken hisset «Onkel Skrue» seg opp og kom med flere høylytte utbrudd mot ham.

Imran Saber ble dømt til halvannet års betinget fengsel i helerisaken, men han har anket avgjørelsen og venter på nye forhandlinger i Borgarting lagmannsrett på nyåret.

Ifølge VGs opplysninger, skal ikke politiadvokat Asmund Riegels føre ankesaken på vegne av påtalemyndigheten, men det skyldes hverken e-postene eller besøksforbudet. Politiadvokaten har fått ny jobb et annet sted i etaten.

les også

Imran Saber dømt for heleri av Munch-litografi

les også

Trekker seg som «Skrue»-forsvarer etter Jensen-konflikt

Forkynte besøksforbudet i rettsmøte

Tirsdag denne uken møttes politiadvokaten og Saber i Oslo tingrett i forbindelse med en tvist om innholdet i elektroniske beslag i helerisaken. Påtalemyndigheten ønsket å opprettholde beslaget, mens «Onkel Skrue» krevde at det ble firgitt.

Tingretten har foreløpig ikke fattet en avgjørelse.

Ifølge VGs opplysnigner, ble besøksforbudet forkynt overfor «Onkel Skrue» i forbindelse med dette rettsmøtet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder