«VÅR TIDS ABORTKAMP»: «Abortkampen ble drevet frem av kvinnebevegelsen. #metoo-bevegelsen har ikke et like definert utgangspunkt, men det har samme målet: Altså retten til å bestemme over sin egen kropp», sier Hadia Tajik. – Metoo er vår tids abortkamp, sier hun. Foto: Line Møller

Ap-kvinnenes klare beskjed: #Metoo er vår tids abortkamp

Ap-nestleder Hadia Tajik sier at det som provoserte henne mest med #metoo-kampanjen var bagatellisering av kvinner som sa ifra.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sammen med Ap-kollega Anette Trettebergstuen går hun på kvinnedagen ut og kaller #metoo-kampanjen for vår tids abortkamp.

– Nettopp omfanget av seksuell trakassering som metoo-kampanjen har vist oss, viser at kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp ikke er reell for alle i dag, ikke engang i vårt eget land, sier Tajik til VG.

les også

Historisk likestilling, men: Mæland angriper mannekultur

På kvinnedagen skal hun gå gjennom Oslos gater med en parole i hånden som lyder «#metoo – fra taushet til kvinnekamp!».

Trettebergstuen kaller kampanjen en feministisk revolusjon og forventer et like stort oppbud i 8. mars-togene som under striden om legers reservasjonsrett.

EGEN KROPP: Anette Trettebergstuen og Hadia Tajik sier at målet med #metoo-kampanjen må være at kvinner får bestemme over egen kropp, slik det var med abortkampen. Foto: Line Møller

Provosert av bagatellisering

Begge advarer mot å la kampanjen dø ut nå – og sier vi har en lang vei å gå.

– Så det ikke bare blir et blaff som gikk, et engasjement som fantes i en tid og fase av vårt liv, men at man faktisk tar tak i det som finnes av ukultur og maktmisbruk, sier Tajik

– Hva har provosert dere mest med metoo-kampanjen?

– Bagatellisering av kvinner som sier ifra, bagatellisering av det de har meldt ifra om. Bedrevitere som sier at «dette burde du egentlig tålt». Det vet jeg ikke om de ville sagt om det var deres egne døtre, søstre eller kjærester det var snakk om, sier Tajik.

– Hva har gledet dere mest?

– Å se at det er et voldsomt engasjement omkring metoo, både blant kvinner og menn, som mener at dette er en viktig sak. Og at vi endelig – endelig! – kan snakke om disse tingene og bidra til å få den samfunnsendringen som må til

les også

I Libanon er kvinneministeren mann

Veien etter Giske-saken

Arbeiderpartiet har selv stått midt i metoo-stormen med varslene mot Trond Giske. Tajik gikk tidlig ut å kalte varslene mot hennes kollega for rystende lesning.

les også

Trond Giske til VG: – Jeg har aldri gruet meg så mye til en tale før

– Hva lærte Ap av Giske-saken?

– Det var en sak som det var viktig for oss å håndtere på en ryddig og skikkelig måte. Det opplever jeg at Jonas og Kjersti har gjort. Nå er det en sak som er avsluttet og vi er opptatt av at rutinene generelt og det generelle holdningsarbeidet skal være godt, sier Tajik.

– Derfor har vi også satt ned et arbeid for å se på håndtering av varsler og bekymringsmeldinger knyttet til seksuell trakassering. Og kvinnenettverket gjør en svært god jobb med å skape bevissthet rundt disse sakene i partiorganisasjonen vår, sier hun.

les også

Støre sier nei til Giske-comeback i Trøndelag Ap

– Trondheim Ap har jo foreslått Giske som kandidat til styret i Trøndelag Ap. Hva sier det om hvor mye metoo-bevegelsen egentlig har betydd?

– Jeg ønsker ikke å kommentere det, svarer Tajik.

– For oss er det på generelt grunnlag viktig å forebygge det, at vi tar tak i det når det skjer og at det får konsekvenser hvis det har skjedd. Og at det er denne typen arbeid vi ønsker å forankre i organisasjonen vår, sier Ap-nestlederen.

Vil ha kvinner som sier ifra

Trettebergstuen understreker at det fortsatt er kvinner – også i Norge – som lever i en ufrihet, uten råderett over egen kropp. At det fortsatt er menn som tror de kan ta seg til rette.

– Hva må kvinner gjøre selv?

– Da tenker jeg med en gang: Fortsette å ha mot til å si ifra, til det ikke er behov for å si fra lenger. Bevisstheten rundt dette har økt fordi noen har turt å si fra, sier Trettebergstuen.

– I tillegg er det viktig at vi andre stiller opp for dem, at de ikke føler at de står alene, sier Tajik.

– Det å skape sterke fellesskap rundt de som våger å være dem som baner vei for andre, det er viktig. Slik at de ikke blir stående alene når lysene blir skrudd av og oppmerksomheten er borte, når de egentlig har kjempet sitt livs kamp, sier Tajik.

les også

«Sorry, gamle griser. Det er over nå»

Vil ha menn som griper inn

– Hva må menn gjøre?

– Det finnes mange kvinnevennlige menn der ute. Men av og til lar en del holdninger hos kameratene sine bare passere. At de til og med ser ting som de ser kameratene gjør, som de kjenner på at ikke er greit, men de lar det passere. Det menn må gjøre, er å ikke la det passere. De må være mannen som griper inn og er med på å forme holdninger i kameratgjengen sin, sier Tajik.

les også

Arbeidsministeren: #metoo handler ikke om kvinner som sutrer

Trettebergstuen påpeker at det må bli ukult og harry å bli den mannen som går for langt.

– Når det blir sosialt uakseptabelt, blir vi kanskje kvitt dette, sier hun.

– Når de kule guttene sier at dette ikke er kult, det er da man faktisk har definert hvor grensene går, sier Tajik.

les også

Vaksine mot ukultur

Begge er klare på at det nå blir politikernes oppgave å omsette kampanjen til tiltak.

– Vårt poeng er at denne typen kultur særlig finnes der aktørene tillater det. Det jeg mener med det, er at det særlig finner sted på steder der det ikke er noen å gå til, du sier fra uten at noen hører på deg eller at du sier fra og ingenting skjer, sier Tajik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder