Fiasko-listen

INNENRIKS

Avsløringen av de fem russiske diplomatene ønskes hjertelig velkommen i Politiets overvåkingstjeneste (POT).

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:15

Ikke bare fordi spionjegerne har hindret forsøk på spionasje, men også fordi POT sliter med et taperstempel etter nesten endeløse skandaler:

* Mossad-skandalen: Overvåkingspolitiet lot Mossad-agenter avhøre PLO-avhoppere i Norge under dekke av at de var nordiske politifolk. Overvåkingssjef Svein Urdal måtte gå i september 1991.

* Berge Furre-saken: POT overvåket Berge Furre mens han i 1997 var medlem av Lund-kommisjonen. Overvåkingssjef Hans Olav Østgaard måtte gå på nyåret 1997.

* Lund-rapporten: Viste at overvåkingspolitiet i en årrekke sto bak en lang rekke tilfeller av ulovlig overvåking av norske borgere.

* Bouchiki-saken: Nye avsløringer viste i fjor at overvåkingspolitiet tidlig fikk opplysninger om at Mossad-agenten Mike Harari sto bak drapet på Lillehammer, men opplysningene ble ikke brakt videre før mange år senere.

* Lebensborn-saken: POT visste i nesten 20 år at Stasi-agenten Heinz Hempel stjal identiteten til Ludwig Bergmann, men uten å si fra til familien at mannen som utgav seg for å være sønnen i huset, var DDR-spion.

* Nasjonalist-saken: Den høyest profilerte saken i 1997: POT mente at seks høyreekstremister planla attentater mot regjering og en rekke fremstående personer, men Riksadvokaten mente at saken var for tynn og gikk imot at det ble utferdiget tiltale.