BETINGET STØTTE: Anniken Huitfeldt har gått ut i flere aviser og sagt at hun ikke fikk undertegne et opprop mot seksuell trakassering. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Ville at referanser til «maktkamp» skulle fjernes: Huitfeldt forlangte endringer i Oslo Aps #metoo-opprop for å støtte det

Anniken Huitfeldt har i flere intervjuer beklaget at hun ikke fikk være med på Oslo Aps #metoo-opprop. Men Huitfeldt har unnlatt å nevne at hun stilte betingelser for å delta.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter det VG erfarer var lederen i Aps kvinnenettverk kun interessert i å støtte oppropet hvis det ble gjort flere endringer i teksten på oppropet.

Og det var ikke hvilken som helst forandring Anniken Huitfeldt ba om i oppropet, som seks ledende kvinner i Oslo Ap, samt fylkeslederen, hadde brukt flere dager på å utarbeide og bli enige om:

Anniken Huitfeldts krav var at referanser til «maktkamp» skulle fjernes fra teksten.

Maktkamp

Dette til tross for at det mest sentrale poenget i hele oppropet er nettopp å ta avstand fra koblingen mellom varsling av seksuell trakassering og maktkamp i Ap.

Dette er ikke første gang Huitfeldt forsøker å påvirke profilerte Ap-politikere i Oslo og deres håndtering av sakene i partiet siste måned:

Torsdag fortalte VG at Huitfeldt tok kontakt med Raymond Johansen halvannen uke før VG publiserte en sak om at Johansen, som da var Aps partisekretær, kalte inn Trond Giske til et møte i 2011. Bakgrunnen var at Johansen ble varslet om tekstmeldinger Giske hadde sendt til en 19 år gammel AUF-er sent på kvelden eller nattestid etter et partiarrangement.

I samtalen før VGs publisering opplyste Huitfeldt til Johansen om at det andre intervjuobjektet i saken, tidligere generalsekretær i AUF Tonje Brenna, hadde bedt om å få trekke sine sitater til VG. Selv om VG ikke hadde vært i kontakt med Huitfeldt, kjente hun til Brennas begrunnelse for å trekke et allerede skriftlig godkjent intervju.

Huitfeldt og maktkamp

Huitfeldt skal ikke ha kommet med noen eksplisitte krav om at Johansen burde følge Brennas eksempel, men etter det VG erfarer ble det likevel oppfattet som et forsøk på å påvirke Johansen til å trekke eller forandre sitatene slik at VGs sak ikke kunne publiseres.

Koblingen mellom maktkamp og varsler om seksuell trakassering var det Anniken Huitfeldt selv som lanserte for tre uker siden, gjennom et innlegg hun holdt i Aps stortingsgruppe og som hun også skrev om på sin egen Facebook-side.

Huitfeldt var den første i hele partiet som problematiserte at varsler om seksuell trakassering kunne misbrukes i interne maktkamper.

Les hele oppropet i Oslo Ap her: Partikultur og #metoo

Tidlig onsdag morgen, samme dag som oppropet ble offentliggjort i VG, tok Anniken Huitfeldt, som representerer Oslos nabofylke Akershus på Stortinget, kontakt med lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen.

Betingelser

Det var da hun opplyste at hun gjerne ble med på oppropet, men at hun hadde betingelser.

Fylkesleder Jacobsen meldte tilbake til Huitfeldt at han skulle diskutere dette med de andre underskriverne og komme tilbake til henne. Huitfeldt tok deretter på ny kontakt med Jacobsen for å få høre når han og de seks kvinnene hadde avtale om intervju med VG.

Frode Jacobsen meldte deretter tilbake til Huitfeldt at underskriverne i Oslo Ap ville stå bak dette oppropet alene.

Etter denne beskjeden endret Huitfeldt mening. Nå var tonen en annen fra partiets nasjonale likestillingssjef:

Huitfeldt sa at nå støttet hun oppropet akkurat som det var, altså uten kravet om endringer.

Huitfeldt uttaler seg

Frode Jacobsen meldte da tilbake at han ville informere VG om dette.

«Anniken melder meg at hun er enig i oppropet. Lovte å si det til deg», sto det i tekstmeldingen VG mottok fra Jacobsen.

Jacobsen vil ikke la seg intervjue av VG om saken.

Huitfeldt tok imidlertid aldri kontakt med VG om sin støtte til oppropet.

Fredag har Huitfeldt altså gått ut i Dagsavisen, Klassekampen og NRK og fortalt at hun ikke fikk være med på oppropet fra Oslo Ap.

– Jeg vet ikke hvorfor. Men ja, jeg ønsket å være med på oppropet om at det skal være trygt å si fra, skriver Huitfeldt i en tekstmelding til Dagsavisen.

Anniken Huitfeldt har ikke besvart VGs henvendelser om denne saken.

STÅR BAK OPPROPET: Disse seks har skrevet under på oppropet i VG. Fra venstre: Byråd Tone Tellevik Dahl, byråd Rina Mariann Hansen, leder Torunn Kanutte Husvik i kvinnenettverket, leder Frode Jacobsen i Oslo Ap, varaordfører Khamshajiny Gunaratnam, leder Agnes Viljugrein i Oslo AUF og nestleder Victoria Marie Evensen i Oslo Aps bystyregruppe. Foto: Trond Solberg VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder