Hun er et mirakel

INNENRIKS

TROMSØ (VG NETT): Svenske Anna Bågenholm skulle vært død. I dag stod hun lys levende på en pressekonferanse i Tromsø.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:18

Husker ikke noe
Hun husker ikke noe av det som skjedde den skjebnesvangre dagen i mai, før hun våknet opp i sykesenga. I dag er skadene minimale og hun håper å kunne starte opp i jobb for fullt.

For fire måneder siden var det ingen som trodde at hun kunne overleve. Hun var på skitur sammen med kolleger da det fatale skjedde.

Under en off-pist-tur i alpinanlegget i Narvik, forsvant den svenske kvinnen ned i en isråk. Hun hadde kilt seg fast i råken, med hodet og overkroppen vendt ned mot et fossefall. Turkameratene hennes klarte ikke å få henne løs og ringte etter hjelp. Det stod om sekunder og minutter. -I den stillingen hun lå, var hun i perioder under det iskalde, rennende vannet. Jeg varslet Hovedredningssentralen og ba om et redningshelikopter, forteller lensmannsførstebetjent Mikalsen som ble alarmert om ulykken.


Kjempet febrilsk
Samtidig kjempet ansatte ved alpinanlegget og kvinnens to kolleger en febrilsk kamp mot tiden. De klarte etter hvert å banke løs isen og få kvinnen opp. I samme øyeblikk landet redningshelikopteret.

Kvinnen var livløs da hun ble fløyet til regionsykehuset i Tromsø, kroppstemperaturen var nede i 14,4 grader. Kort tid etter var den nede i 13,8 grader. At hun overlevde er en verdenssensasjon.

Hun skulle vært død, men legene klarte å redde henne:

Stor prestasjon
-Dette var en stor prestasjon, mener professor Petter Andreas Steen, ekspert på akuttmedisin ved Ullevål sykehus. Han sier at hjertet vanligvis stopper når kroppstemperaturen synker under 25 grader. Fordelen med en slik nedkjøling er at vevets oksygenbehov reduseres og at stoffskifteprosessene går saktere.

Ved skadestedet må pasienten gis hjertekompresjon og munn til munn. Deretter er det viktig å få pasienten til sykehus så raskt som mulig, hvor pasienten varmes opp, sier professor Steen.

-Den beste metoden for slik oppvarming er å knytte pasienten til en hjerte / lunge-maskin. Pasientens blod føres ut av en vene, og gjennom maskinen der det varmes opp og tilføres oksygen for deretter å bli tilbakeført til pasienten. En slik oppvarming kan ta flere timer, oppvarmingen må skje gradvis, sier professor Petter Andreas Steen.