Soldat omkom da beltevogn sank

SKJOLD/TROMSØ (VG) De ansvarlige i beltevognen kan ha trodd at de kjørte ut i et ufarlig myrlendt terreng. Men under isen lå et lite, men svært dypt vann. Da isen brast, begynte dramaet:

Artikkelen er over 20 år gammel

En soldat som satt i tilhengervognen, 19 år gamle Marius Hatlelid Scheifra Trondheim, ble borte i vannet. Han ble senere i går kveld funnet omkommet.

Usikker is

Ulykken skjedde i forbindelse med en feltøvelse for mannskaper fra Skjold garnison. Den omkomne tilhørte Infanteribataljon nr. 2. Isen på vannene i området er av Forsvaret vurdert som ikke sikker.

- Dette ble mannskapene orienterte om i forkant av øvelsen. Man påpekte at islagte vann må ansessom utrygge på denne tiden av året, og at man derfor må unngå disse, opplyser oberstløytnant Dag H. Stølan ved Skjold garnison.

- Jeg vet ikke i dag hvorfor beltevognen likevel kjørte ut på dette vannet. Men generelt kan jeg si at dette er et svært lite tjern. Det er avmerket på kartet, men ikke navngitt. Tjernet er så lite at det kan forveksles med myr. Derfor kan det være slik at man rett og slett ikke visste at det var et vann man kjørte ut på, sier Stølan til VG.

Granskes

Ulykken skjedde under forflytning i terrenget. Fire beltevogner kjørte sammen i området ved Mauken skytefelt, da den ene kom ut på usikker is.

Kjøretøyet er av typen BV 206, og har plass til i alt 17 passasjerer fordelt på trekkvognen og tilhengervognen.

- Normalt skal en slik beltevogn holde seg flytende i vann. Jeg vet ikke hvorfor denne sank. Dette vil måtte undersøkes i forbindelse med den militære granskingen av denne ulykken, sier oberstløytnant Stølan.

De syv soldatene som berget seg ut, var uskadd. Etterpå ble de brakt ned til leiren, hvor de ble tatt vare på av sanitetspersonell og prest. Umiddelbart etter ulykken ble det satt i gang søk etter den savnede soldaten. En offiser som kom til, dro ned til leiren og hentet sitt private dykkerutstyr. Vel 30 minutter etter ulykken var han i gang med sitt søk nede i det dype tjernet. Han gjennomsøkte både trekkvognen og tilhengervognen, uten å finne den savnede.

Funnet utenfor vognen

Senere kom i alt ni dykkere til stedet, syv fra Forsvaret og to sivile dykkere. Den savnede ble funnet omkommet utenfor vognen. Oberstløytnant Stølan opplyser at Forsvaret vil sette ned en granskingskommisjon i forbindelse med ulykken.

- Dette er en veldig trist og alvorlig sak for oss. Våre tanker går spesielt til de pårørende, og vårt arbeid er akkurat nå fokusert på å gi den støtten vi kan både til de pårørende og de som har vært involvert, sier Stølan.

Flere artikler

 1. Beltevogn gikk gjennom isen

 2. - Kartene var gode nok

 3. - Våre tanker går til de pårørende

 4. - Soldatene kunne vært reddet

 5. Soldatene minnet Christina Rødstøl (19)

Fra andre aviser

 1. Soldat omkom i panservognulykke

  Bergens Tidende
 2. Tause om ulykken

  Aftenposten
 3. Kvinnelig soldat omkom i panservognulykke

  Fædrelandsvennen
 4. - Traktor gjennom isen

  Aftenposten
 5. Kartene var gode nok, mener ledelsen av øvelsen

  Bergens Tidende
 6. Soldat druknet under øvelse

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no