Per Ståle Lønning: En pengemaskin

Har dratt inn 50 millioner til TV 2

HOLMENKOLLÅSEN (VG) Per Ståle Lønning er TV 2s nye pengemaskin. Rundt 50 millioner kroner har han dratt inn i reklameinntekter for TV-kanalen i 1998.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

TV-kjendisen har hatt et fenomenalt år. Med sitt magasin «Sentrum» har han danket ut alle.

Hjemme i stua i Holmekollåsen har han endelig fått tid til å slappe av en liten stund.

Yngstesønnen Simen får sitte litt på pappas fang før Per Ståle igjen må på byen for å handle inn de siste gavene.

Harry-nisse

Som den omsorgsfulle pappaen Per Ståle er, har han dagen før vært sammen med sine to sønner - Jens (17) og Simen (12) - på en dagstur til Sverige. Der kjøpte «gutta» en julenisse som synger julesanger når du klapper med hendene foran nissens hode.

- Husets nye yndlingsnisse er kanskje litt harry, og kona liker'n ikke, smiler Per Ståle Lønning (48).

Harry-nissen har fått plass halvveis opp i trappa over plastjuletreet som allerede er pyntet. Et stort juletre pluss tre små av norsk gran er ennå ikke satt i juletrefoten.

- Hva ønsker du deg til jul, Per Ståle Lønning?

- Fred, svarer sønnen Simen.

- Det får jeg ikke av kona, fleiper Per Ståle.

- Og så ønsker jeg meg underbukser i år. Men de må være av god kvalitet. De må holde formen og ikke vide seg ut i låret, påpeker Per Ståle.

- Og så trenger jeg nye strømper!

Sønnen ønsker seg åtte videoer med Mr. Bean.

Fra hjemstedet

- På julaften spiser vi pinnekjøtt, kålrabistappe, øl og dram, sier Per Ståle, som viser oss at pinnekjøttet er klart. Rett fra hjemstedet på Stord har han fått et stort stykke fårekjøtt som henger til tørk i boden ved inngangen. Pinnekjøttet deler han opp selv.

- Og ingen julaften uten Jussi Bjørling. Etter at vi har kommet fra kirken, og før litt champagne, spiller vi Jussis «O helga natt». En fantastisk sang, mener Per Ståle.

Hjemme i stua hos Per Ståle er det som i andre norske hjem like før julaften. Nemlig et salig kaos av julepakker, julepynt og gaver som ennå ikke har fått papir og merkelapp.

Og mens gutta slapper av litt, jobber Per Ståles kone Gro med å gjøre huset klart til jul.

Heavy-rock

Plutselig blir Per Ståle i fyr og flamme. Eldstesønnen Jens kommer inn med en pappeske fra Sverige, stappfull av «julesnadder». En stor eske full av CD-plater har nettopp kommet med posten. Sønnene kaster seg over esken og spretter opp lokket med kniv.

- Er CD-platene jeg bestilte med Rolling Stones med? spør Per Ståle.

- Ja, svarer sønnen Jens (12), som har bestilt tungrockbandet Iron Maiden, mens Simen (17) fornøyd griper CD-albumet med hardrockgruppen Black Sabbath.

Begge har kort hår, mens de fleste tungrockfans har kjempelangt hår.

- Så du har to sønner som elsker heavyrock, men har kort hår?

- De har prøvd seg, men jeg kan ikke tillate alt, sier pappa Per Ståle.

Mest sett

Denne høsten har han med sitt aktualitetsmagasin «Sentrum» danket ut alle sine konkurrenter.

- Hvorfor er «Sentrum» blitt en slik suksess?

- Vi har tatt opp temaer som andre ikke synes er fine nok. Fem av programmene i «Sentrum» har dreid seg om dævelskapen i Oslo, sier Per Ståle og sikter til voldsbølgen i hovedstaden.

Få - om noen - andre TV-stasjoner har debattprogrammer som mest sette TV-program. Tre uker på rad i høst var «Sentrum» TV 2s mest sette program. Bare Arne Hjeltnes og «Gutta på tur» har hatt flere seere enn Per Ståle på TV 2 denne høsten.

- Det politiske miljøet har vært velvillig innstilt til «Sentrum», som selvfølgelig også har en fordel fordi vi kommer før på kvelden enn «Redaksjon 21».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder