VIL AVKRIMINALISERE: Fpu-leder Bjørn-Kristian Svendsrud . Foto: Petter Emil Wikøren VG

Narkotika-strid i Frp: Ungdomspartiet vil følge flertallet

Fremskrittspartiets Ungdom ber de voksne politikerne i partiet om å oppgi motstanden mot avkriminalisering av narkotika.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag dannet partiene Ap, Høyre, SV og Venstre et historisk flertall i Stortingets helse- og omsorgskomite, og åpner for behandling i stedet for straff, for bruk av illegale rusmidler.

Les nyheten her: Flertall på Stortinget: Slutt på straff for rusmisbrukere

Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti vil stemme imot avkriminalisering når innstillingen behandles i Stortinget på tirsdag.

Regjeringspartiene Høyre og Frp står dermed på hver sin side i denne saken som regjeringen nå må følge opp.

Må velge riktig side

– Frp må velge hvilken side av historien partiet vil stå på. Mitt budskap er at partiet må legge ned stridsøksa og gå inn for avkriminalisering, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til VG.

Han roser Høyre som endret syn, og programfestet at bruk av narkotika skal behandles og ikke straffes, på sitt landsmøte i mars i år.

– Jeg håper denne avkriminaliseringen vil føre til at vi slutter å sparke folk som ligger nede. Dette handler om at det i utgangspunktet ikke er kriminelle mennesker, men syke som trenger behandling og hjelp, sier Svendsrud.

Hoksrud: – Ansatte i rusomsorgen er bekymret

Helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud (Frp), mener det er viktig at Fpu utfordrer moderpartiet, men han er likevel ikke enig i ungdommenes støtte til Høyre, Ap, Venstre og SV.

– Fpu har ment dette en stund, og jeg opplever et voldsomt engasjement der ute nå, både fra politi og rusorganisasjoner, sier han til VG.

Hoksrud forteller at flere rusavhengige han har snakket med er bekymret for flertallsmerknaden.

– Jeg satt nettopp i en telefon med en person som har vært en del av rusmiljøet i 25 år. Mennesker som jobber i rusomsorgen har også fortalt meg at de er bekymret, sier han.

Hoksrud viser til en sms han har mottatt fra en ansatt som jobber med rusomsorg i en kommune, som skriver:

«Selv om Portugal har fått ned overdosene er noen av de negative konsekvensene mange flere rusavhengige».

Videre skriver kvinnen at hun vil slutte å jobbe i rusomsorgen om en faktisk lovendring kommer gjennom.

– Har selv venner som sliter med rus

Frp-politikeren sier partiet ønsker å hjelpe så mange som mulig, men at de ikke tror en liberalisering av narkotikalovgivningen vil hjelpe.

– Vi har fått på plass en opptrappingsplan på rusfeltet, og dette er nettopp for å hjelpe, både med tanke på helsen til den enkelte brukeren, men også venner og familie. Rusmisbruk rammer mange mennesker, men det er aller verst for misbrukerne, som gjør alt de kan for å få tak i stoff:

– Vi er opptatt av at det fortsatt skal være forbudt å bruke og besitte narkotika. Folk som nettopp har havnet i et slikt miljø vil da få se at det faktisk kan få konsekvenser. Videre kan de da få hjelp i behandlingsapparatet. Jeg har selv venner som har fått store rusproblemer, og de lever ikke noe verdig liv, sier Hoksrud.

Han mener Svendsrud tar feil i at dagens narkotikalovgivning sparker folk som ligger nede.

– Politiet er ikke ute etter å ta enkeltpersoner. Men ved å ha mulighet til å gripe inn kan de også raskere hjelpe mennesker som sliter med rus, sier han.

GÅR IMOT UNGDOMSPARTIET: – Det er mange som later som om det ikke har skjedd noe innenfor rusomsorgen på 40 år, men vi har sørget for at disse menneskene kan få behandling istedenfor fengsel. De kan også få ruskontrakter slik at de slipper merknader på rullebladet, hvis de kan bevise overfor politiet at de ikke fortsetter å ruse seg, sier Bård Hoksrud (Frp). Foto: Trond Solberg VG

Unge Venstre: Pysete reform

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sier han vil gå enda lenger en stortingsflertallet: Unge Venstre vil legalisere all bruk av narkotika, og at staten skal regulere importen.

– Rusreformen er pysete, sier Unge Venstre-lederen til VG.

Unge Venstre er misforøyd med at moderpartiet Venstre ikke går lenger:

– Det finnes mange måter å gjennomføre en rusreform på. Dette er ikke en god måte. For å ta tak i de store problemene, holder det ikke med avkriminalisering. All bruk og salg må legaliseres, sier Hansmark.

Han vil at staten skal ta kontroll over markedet og ta hele narkotikapolitikken ut av straffeloven og inn i en regulert form for omsetning der staten bestemmer åpningstid og aldersgrenser.

– Frp er ikke overbevist om at avkriminalisering vil hjelpe de som har utfordringer med rus, har helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud tidligere skrevet i en e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder