INGEN TILLIT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller byggesaken for en «skandale av dimensjoner», og varsler at de kan komme til å fremme mistillit. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Rødt vurderer mistillit mot stortingspresidenten

Presset øker mot stortingspresidenten etter milliardsprekken i byggeprosjektet. Rødt heller mot å fremme mistillitsforslag, og får støtte fra SV. Også MDG mener Olemic Thommessen bør trekke seg.

 • Kristian Aaser
 • Bjørn Haugan
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

Torsdag forrige uke gikk stortingsdirektør Ida Børresen av etter at presidentskapet ble informert om at Stortingets enorme byggesprek utvides med ytterligere en halv milliard kroner.

les også

Stortingets byggesprekk øker med 1,2 milliarder

– Hvis stortingspresidenten ikke gir finanskomiteen tilfredsstillende svar, heller vi mot at vi fremmer et mistillitsforslag. Dette er en skandale av dimensjoner. Det skal nesten ikke være mulig å først gå på en smell, og så gå på enda en, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

Neste uke skal Thommessen møte finanskomiteen og svare for de stadige kostnadsøkningene i byggeprosjektet, som for tre år siden var anslått å koste 1,2 milliarder. Nå er prislappen mer enn doblet.

les også

Stortingsdirektør Ida Børresen går av etter byggesprekken

Ap: Svært alvorlig sak

Et viktig spørsmål for finanskomiteen å få svar på, er knyttet til redegjørelsen Thommessen ga Stortinget 20. desember i fjor.

Da antydet han at det kunne komme nye overskridelser, men det kom overraskende på at de fleste at han snaue to måneder senere måtte forklare en overskridelse på hele 500 millioner.

les også

Stortingsdirektøren slår tilbake etter byggeskandalen: – Riksrevisjonen tar feil

– Dette er en svært alvorlig sak der vi har mange ubesvarte spørsmål. Det som er viktig nå, er at vi får alle fakta på bordet. Vi forventer at stortingspresidenten gir en grundig redegjørelse i stortingssalen. Da må det særlig legges vekt på hva som har skjedd siden forrige redegjørelse som presidenten holdt den 20. desember, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud til VG.

Et mistillitsforslag innebærer at Stortinget stemmer over tilliten til en statsråd eller stortingspresident. Da Thommessen ble gjenvalgt som stortingspresident i fjor høst, stemte tre blankt og 80 imot.

I HARDT VÆR: Presset mot stortingspresident Olemic Thommessen øker. Forrige uke måtte stortingsdirektør Ida Børresen (i bakgrunnen) gå av. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

SV vil stemme for

Thommessen ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Han avviste imidlertid overfor NTB forrige uke at han burde ta ansvar og gå. Han mener presidentskapet har ansvaret sammen.

– Jeg opplever å ha tillit i presidentskapet i denne saken, sa han.

I juni i fjor fremmet SV et mistillitsforslag mot Thommessen etter Riksrevisjonens knusende rapport om byggeprosjektet.

Kari Elisabeth Kaski (SV) sier til VG at lite har endret seg for deres del.

– Vi har ikke tillit til Thommessen, men vi skal samarbeide så lenge han har stortingsflertallet bak seg, sier hun.

les også

Byggeskandalen: Varsler oppvask med stortingsdirektøren

Kaski er spent på svarene Thommessen vil avgi når han møter finanskomiteen.

– Jeg håper vi får gode svar, men det er ikke utslagsgivende for oss. Vi forholder oss til at de borgerlige partiene fredet ham i høst, sier hun og legger til at de vil stemme for et mistillitsforslag hvis Rødt fremmer det.

MANGLER TILLIT: Kari Elisabeth Kaski (SV) har fortsatt ingen tillit til stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Hansen, Frode, VG

– Må ta ansvar og trekke seg

Talsperson Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG), oppfordrer Thommessen til å gå av.

– Det er naturlig at han nå tar ansvar, sier han.

les også

Riksrevisjonen: Stortinget fikk ikke vite om bygge-overskridelser

Hansson sier han tidligere var tilbakeholden med å flytte alt ansvar over på Thommessen, blant annet fordi det var forrige presidentskap som vedtok å plassere byggeansvaret hos Stortinget.

– Nå har imidlertid saken pågått lenge, og den har blitt behandlet i kontrollkomiteen og Riksrevisjonen. Når det etter det renner ut en halv milliard, må han ta ansvar og trekke seg, sier han.

Uendret for Senterpartiet

Sp kan ikke se at saken har endret seg særlig siden i høst - da Venstre, KrF, Høyre og Frp stemte frem Thommessen som stortingspresident. De mener derfor at det er en av de fire partiene som må snu hvis det skal bli mistillit mot Thommessen.

– Vi stemte for mistillit da saken var oppe i Stortinget i fjor sommer. Og da det var valg av stortingspresident i høst stemte Sp for en annen kandidat, sier Sps Nils Bjørke, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han sier Sp ikke har diskutert hva de skal stemme hvis noen andre fremmer mistillitsforslag nå, men sier de ikke har noen planer om å fremme mistillit selv.

– Jeg kan ikke se at ting har endret seg siden i høst, så vi har ikke tenkt å gå en ny runde på mistillit nå. Det Trygve (partileder i Sp journ. anm.) også har uttalt, er vel at det er de som har stemt Olemic inn i presidentskapet, som bør ta initativ, sier Bjørke.

KrFs Hans Fredrik Grøvan viser til orienteringen Thommessen skal avgi neste uke.

– Det viktige nå er at vi får en orientering om saken og utviklingen. Vi trenger en skikkelig gjennomgang for å få all fakta på bordet. Så får vi vurdere konsekvensene, sier han.

Venstres Abid Raja ønsker ikke å kommentere et eventuelt mistillitsforslag på det nåværende tidspunkt.

Flere artikler

 1. Ny byggesmell reiser tvil om Thommessens fremtid

 2. Stortingspresidenten skal redegjøre om byggesmellen for hele Stortinget tirsdag

 3. Thommessen legger ansvaret på eks-direktøren - Ap ber ham trekke seg

 4. Støre ber Thommessen trekke seg etter byggeskandalen

 5. Innkaller til hastemøte om Stortingets byggeskandale

Fra andre aviser

 1. Thommessen: Mange ting vi kunne gjort annerledes

  Bergens Tidende
 2. KrF er skeptiske til Rødts plan for å felle stortingspresidenten

  Aftenposten
 3. Byggeskandalen: Ap krever at han står skolerett for hele Stortinget

  Aftenposten
 4. Vurderer mistillit mot stortingspresidenten etter ny byggesprekk: - En skandale av dimensjoner

  Aftenposten
 5. Thommessen etter krisemøtet: -Ble ikke godt nok informert av Ida Børresen

  Aftenposten
 6. 34 stortingsrepresentanter nok til omvalg av stortingspresident

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder