PÅGREPET: Mazyar Keshvari i Frp er pågrepet for grove trusler. Han nekter straffskyld. Her avbildet på vei til Frp sitt landsstyremøte på Jeløy i januar 2018. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari pågrepet for våpentrusler

Frp-representant Mazyar Keshvari ble i helgen arrestert, siktet for grove trusler med våpen. Politiet har tatt våpenbeslag. Han erkjenner ikke straffskyld.

– Jeg kan bekrefte at politiet i helgen pågrep en politiker for utøvelse av trusler. Det dreier seg om paragraf 264 og 263 i straffeloven, bekrefter Tea Sletto Øverseth i Øst overfor VG.

Siktelsen gjelder grove trusler med våpen, bekrefter påtaleansvarlig Hilde Bøch Høyer overfor VG. Strafferammen for grove trusler er inntil tre års fengsel.

Bøch Høyer bekrefter overfor VG at Keshvari er ilagt besøksforbud mot den fornærmede i saken.

Undersøker våpen

Ifølge VGs opplysninger er det tatt beslag i våpen hjemme hos Keshvari. Politiet bekrefter bare at det er tatt beslag i saken, men vil ikke kommentere hva slags beslag som er gjort.

På spørsmål om våpenet som ble brukt i den angivelige våpentrusselen, svarer Bøch Høyer følgende:

– Det vil bli gjort undersøkelser rundt våpen og hvorvidt disse er helt eller delvis lovlige.

Bøch Høyer forteller at det er tatt avhør av siktede Keshvari. Hun vil ikke kommentere innholdet av dette.

– Siktelsen mot Keshvari er svært alvorlig. Vi vet at han har vært igjennom mye det siste halvåret, og at han har hatt det tungt. Nå må politiet få tid til å gjøre jobben sin, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi til VG.

ALVORLIG: Hans Andreas Limi sier Keshvari har hatt det tøft det siste halvåret. Foto: Frode Hansen

«Russisk rulett»

VG får opplyst at fornærmede opplevde det som at Keshvari bedrev en form for «russisk rulett» med et håndvåpen. Det skal ha vært alkohol og rus inne i bildet.

Politiet rykket ut etter melding fra fornærmede rundt klokken halv ett natt til søndag, bekrefter politiet. Ifølge VGs opplysninger var ikke politiet bevæpnet under oppdraget.

– Hva var det meldingen gikk ut på?

– Det vil jeg ikke gå inn på. Meldingen medførte at vi rykket ut. Jeg er ikke kjent med om det var en bevæpnet utrykning eller ei, sier Bøch Høyer.

Ifølge offentlige resultatlister har Keshvari vært aktiv innen skytesport og deltatt i flere konkurranser.

les også

Keshvaris reiseregninger

Erkjenner ikke straffskyld

Keshvari var i politiets varetekt frem til søndag, opplyser politiet. VG får opplyst at PST ble orientert om saken i helgen. Siktelsen er opprettholdt etter løslatelsen.

Keshvaris advokat ønsker ikke å kommentere saken utover at klienten ikke har erkjent straffskyld. Han opplyser at stortingsrepresentanten er sykmeldt.

– Jeg henstiller til pressen om ikke å identifisere ham, sier advokat Bjørn Stordrange til Aftenposten.

Keshvari ble ikke fremstilt for varetektsfengsling.

– Det vi kan si er at vi behandler dette som en trusselsak på lik linje med alle andre trusselsaker. Vi fant ikke grunnlag til å begjære varetektsfengsling, sier Bøch Høyer.

les også

Tidligere Frp-politiker: – Tror ikke Keshvari blir ekskludert

Jukset med reiseregninger

Mazyar Keshvari er allerede suspendert fra Frp. Han har vært møtende vara for partileder Siv Jensen siden 2013.

I fjor avslørte Aftenposten at Keshvari hadde jukset med reiseregninger han har ført som representant, et forhold som nå etterforskes av politiet.

I tidsrommet november 2016 til august 2018 har Keshvari levert reiseregninger for over en halv million kroner til Stortinget. Av dette utgjør 290.000 kroner reiser som ikke er dokumentert. Det er ikke dokumentert om hele summen gjelder fiktive reiser.

Siden det ble opprettet politietterforskning i reiseregningsaken, har Keshvari vært suspendert fra Frp. Han har derfor ikke møtt i gruppemøter siden han kom tilbake på Stortinget.

– Å delta i gruppemøter anses som et partiverv, som en etter retningslinjene suspenderes fra mens man er under etterforskning, opplyser kommunikasjonssjef Ida Krag i Frp.

Keshvari erkjente forholdet og lovet å betale tilbake pengene. Han ble sykmeldt 9. oktober, men var tilbake etter to måneder. I perioden han var sykmeldt, møtte Carl I. Hagen for Siv Jensen.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken, men jeg er innstilt på å møte på Stortinget hvis det skulle bli aktuelt, sier Carl I. Hagen til VG.

POLITIADVOKAT: Tea Sletto Øverseth. Foto: Politiet

VG kommer tilbake med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder