Trondheims-restaurantene Fagn og Credo har fått en stjerne

Stjernedryss til Trondheim under årets Michelin-utdeling.

Heidi Bjerkans restaurant Credo fikk en stjerne under årets Michelin-utdeling. Restauranten ble trukket fram som forhåndsfavoritt av flere eksperter i forkant av utdelingen.

– Det viktigste for oss er å vise det lokale vi har i Trøndelag, og å vise hvordan man gjør det bærekraftig, sa Bjerkan fra scenen.

På spørsmål om hva som er hennes viktigste rolle som kokk, svarte hun at det var å lære folk hvordan man må behandle jorden.

Hele Credo-gjengen som ikke er i Århus for å motta pris i kveld, har samlet seg i restauranten på Lilleby i Trondheim for å feire.

- Nå starter vi med litt bobler i glasset, så får vi se hva som skjer videre. Det er topp stemning, sier kokk Live Krangnes Edvardsen.

JUBELSTEMNING: Det ble feiret på Credo i kveld. Fra venstre: Bastian Loridat, Live Krangnes Edvardsen, Joakim Østlyng, Jon Fredrik Skauge, Elin Östlund, Karl Erik Östlund, Pim Charoensuk. Foto: Ole Martin Wold

Hun fortsetter:

- Det er helt fantastisk - det har ikke helt sunket inn enda, men det er veldig fortjent til hele den herlige gjengen her, og Heidi selvfølgelig.

VGs restaurantanmelder, André Blomberg-Nygård, sier det er «vel fortjent».

- Det er jo spennende. Det har mange ment har vært velfortjent lenge, og det er kult at de klarer å få det på plass relativt kort tid etter å ha flyttet inn i nye lokaler, sier anmelderen.

Her finner du vår anmeldelse av Credo: «Verdensklasse i Trondheim»

Heidi Bjerkan fikk også en Michelin-pris for bærekraft.

– Det er fantastisk at vi endelig kan ære kokkene på andre måter enn stjerner også. Heidi fortjente virkelig den prisen. Jeg håper vi kan fortsette med disse prisene hvert år, sier sjefredaktør i Michelin Nordic Guide, Rebecca Burr, til VG.

- At Credo fikk en stjerne, var det ikke vanskelig å se komme. Og så fikk de også en pris. Det er en stor dag for Trondheim, sier VGs andre anmelder, Erik Fosnes Hansen.

Se alle de norske restaurantene som har én eller flere Michelin-stjerner nederst i saken.

STJERNERESTAURANT: Heidi Bjerkan mottok i kveld en stjerne for sin restaurant Credo. Foto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Sca / NTB scanpix

Credo åpnet dørene på nytt i februar 2018 på Lilleby, etter å ha flyttet fra Ørjaveita.

Dagen før utdelingen sa Heidi Bjerkan at det var hyggelig å bli trukket fram som forhåndsfavoritt.

– Det er veldig hyggelig at så mange heier og har tro på Credo. Særlig siden dette ikke bare er en restaurant, men et forsøk på en sirkulær modell, når det kommer til råvarer og ressurser og ren økonomi.

To Trondheims-restauranter

Restaurant Fagn fikk også en stjerne.

– Jeg har det veldig bra akkurat nå, sier Nåvik til VG.

Han kan fortelle at de har fått over 250 bordbestillinger den siste timen. Da han mottok prisen var han svært rørt, og omtalte stjernen som en «team effort». Restauranten, som ligger i Credos gamle lokaler, åpnet i 2017.

Kim Remi Moen er også kjøkkensjef ved Fagn, og feirer i kveld i restauranten med omlag 60 andre. Han har nestet mistet stemmen når VG ringer.

– Jeg bare gråter jeg nå, sier han.

– Det krever jo litt å jobbe på dette nivået, og alle følelsene bare kommer ut på en gang nå. Det er kjempegøy. Vi har bare vært åpne i et og et halvt år, og det er ikke så mange som vet om oss enda.

«Nykommeren Fagn i Trondheim tar skrittet rett inn i førstedivisjon blant de norske restaurantene som driver med kokekunst som kunst,» skrev VGs anmelder, og trillet terningkast 6 da han besøkte restauranten i 2018.

- Dette er veldig spennende for Trondheim, og tyder på at det kanskje kan åpnes noen nye dører der. En Michelin-stjerne er spesielt viktig for struktureringen når man åpner opp i en ny by, så dette har mye å si for miljøet, sier VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård.

VG-anmelder Erik Fosnes hansen, synes det er «fenomenalt» at Fagn har fått stjerne.

– At Fagn har fått stjerne, synes jeg er fenomenalt. Jeg trodde ikke de hadde holdt på lenge nok til en stjerne enda, men det var ingenting å trekke fra på vårt besøk i Trondheim, og det ble en sekser der. Dette var en gledelig overraskelse, men ikke ufortjent på noen måte.

«Lederskipet»

Kim Remi Moen ved Fagn, trekker fram Heidi Bjerkan og Credo.

– Jeg synes det er fantastisk at Fagn har fått en stjerne samme dag som Heidi Bjerkan, «gudmoren» i Trondheims restaurantbransje.

Han fortsetter:

- Hun er moderskipet, lederskipet. Hun har jo gjort dette her i 20 år. Og så klarer både Fagn og Credo det. Det er mye som skjer i byen nå, og det er så kult å være med på.

Også Jonas André Nåvik trekker fram Credo-Bjerkan.

- At Heidi også vant er helt fortjent. Hun har jobba beinhardt i 20 år, så det er fantastisk at vi har fått stjerne samtidig som henne. Vi har vært veldig heldig som får det etter så kort tid åpent, sier Nåvik

Stjernekokk Bent Stiansen er også i Århus, og skryter av de to nye stjernetilskuddene til guiden.

- Det er helt fantastisk at Trondheim endelig kommer på kartet. De er jo Norges restaurantby! Og at Heidi vinner dobbelt, med både stjerne og pris er så fortjent. Også Jonas. Jeg tror nok det er noen på Slottet som er veldig stolt over Heidi akkurat nå, sier han.

GLAD KAR: Kjøkkensjef Jonas André Nåvik mottok sin første stjerne i kveld for restaurant Fagn. Foto: Mikkel Berg Pedersen

To til Noma

Den verdenskjente danske restauranten Noma fikk for øvrig to stjerner under utdelingen. Det synes Fosnes Hansen er merkelig.

Les vår anmeldelse av Noma: «Den er enda mer fantastisk»

– Jeg synes det er kjempemerkelig at Noma fremdeles bare får to stjerner. Restauranten har så mange år vært kåret til verdens beste restaurant. Vi var der da de hadde åpnet nye lokaler, og da var det et betydelig opprykk i luksus og service, som Michelin ofte legger mye vekt på. Jeg var brennsikker på at de skulle få tre stjerner, sier anmelderen.

Disse norske restaurantene har én eller flere Michelin-stjerner:

Tre stjerner:

  • Maaemo (Oslo)

Én stjerne:

  • Credo (Trondheim)
  • Fagn (Trondheim)
  • Galt (Oslo)
  • Kontrast (Oslo)
  • Statholdergaarden (Oslo)
  • RE-NAA (Stavanger)
  • Sabi Omakase (Stavanger)

Norge har ingen restauranter som har to Michelin-stjerner.

Kilde: NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder