PENSJON: Ifølge Kjell Magne Bondevik har han tilbakebetalt for mye mottatt pensjon. Bildet er fra hans tid som statsminister. Foto: SCANPIX
PENSJON: Ifølge Kjell Magne Bondevik har han tilbakebetalt for mye mottatt pensjon. Bildet er fra hans tid som statsminister. Foto: SCANPIX

Bondevik står på Riksrevisjonens liste

INNENRIKS

(VG Nett) Tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks er en av seks tidligere stortingspolitikere som i følge Riksrevisjonen har mottatt for mye pensjon.

Publisert: Oppdatert: 28.08.08 00:03

- Vi har fått en rekke henvendelser som kan tyde på at Kjell Magne Bondevik er et av Riksrevisjonens navn, sier Bondeviks rådgiver, Øystein Mjærum til VG.

Men ifølge Mjærum har de ikke fått bekreftet dette fra Riksrevisjonen.

Les også:Stortingspensjonister jukset til seg millioner

Det var Dagsavisen som i dag kunne melde om at seks tidligere stortingsrepresentanter har jukset til seg nær seks millioner kroner i pensjon.

En av dem er i følge Dagsavisen Kjell Magne Bondevik. De øvrige fem som har fått for mye, er tidligere miljøvernminister og Ap-politiker Thorbjørn Berntsen, Aps mangeårige finanspolitiker Erik Dalheim, Senterpartiets Magnus Stangeland og tidligere parlamentarisk leder for Høyre, Anders Talleraas.

Vet du noe om dette?Kontakt VG Nett her.

Flere kan bli avslørt, varsler Riksrevisjonen.

Øystein Mjærum opplyser at Bondevik fikk utbetalt pensjon første halvår i 2006, og at han i andre halvår tjente over inntektsgrensen. Derfor tilbakebetalte han all pensjon for andre halvår 2006.

- Disse henvendelsene kom svært overraskende på Bondevik ettersom han har vært nøye med å redegjøre overfor Stortingets administrasjon om sine lønnsforhold, sier Mjærum.

- Kun pensjon første halvår 2006

Mjærum sendte tidligere i dag ut en redegjørelse på vegne av Bondevik, der det heter:

«Etter flere henvendelser knyttet til hans Stortingspensjon har Bondevik bedt meg om å redegjøre for følgende:

Bondevik har kun mottatt stortingspensjon i første halvår 2006. Dette halvåret tjente han under maksimal inntektsgrense for å få utbetalt pensjon. Stortingets administrasjon avklarte både skriftlig og muntlig at dette ga rett til pensjon.

Da pensjonsutbetalingen fortsatte etter at Bondevik var tilbake i fullt lønnet jobb 1. juli, tok han kontakt med Stortingets administrasjon. For at det ikke skulle oppstå misforståelser redegjorde Bondevik høsten 2006 i brevs form for at han fra 1. juli 2006 mottok full lønn og ba om å få tilbakebetale eventuelt for mye mottatt pensjon, noe som også ble gjort.

Bondevik har i dag vært i kontakt med Stortingets administrasjon og de bekrefter på nytt sin forståelse av dette.»

- Skal granskes fra A til Å

Leder i Stortingets pensjonsstyre, Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) sier til VG Nett at de ser svært alvorlig på saken og skal gå gjennom saken fra A til Å.

- Har man et regelverk, så skal det følges til punkt og prikke, sier Oppebøen Hansen.

Han forteller at pensjonsstyret nå har satt i gang et apparat i administrasjonen på Stortinget for å få en fullstendig gjennomgang av kontrollrutiner og tolkningsspørsmål rundt sporadiske inntekter og lønnsinntekter.

Pensjonsstyret har bedt om at administrasjonen tar kontakt med de seks som er navngitt av Riksrevisjonen for å få en forklaring.

- For jeg er ikke overbevist om at alle de som er navngitt er i gruppen som har jukset til seg pensjon, sier Oppebøen Hansen.

- Klare regler

Er reglene vanskelige å orientere seg i?

- Nei, de er ikke vanskelige. Reglene er ganske klare: Man kan ha sporadiske inntekter tilsvarende pensjonens størrelse, men da skal de være sporadiske. Hvis man har et ansettelsesforhold og tjener under pensjonsgrensen, får man likevel ikke utbetalt pensjon, sier Oppebøen Hansen.

Den sporadiske inntekten kan ikke overstige stortingspensjonen på 431.640 kroner.

Han legger til at alle som er med i pensjonsordningen har et ansvar for å sette seg inn i regelverket. Alle som får innvilget pensjon fra Stortinget får tilsendt eller blir gjort oppmerksom på regelverket.