... MEN DISSE DELTAR: Hani og Hodan Hussein (f.v.) går i bursdager. Mamma Lul Kulmiye har stor tro på dialog. Foto: Line Møller/VG

Dropper barne-bursdagsfester

Skepsis og usikkerhet rundt hva de får servert, er noen av årsakene til at en del barn med innvandrerbakgrunn ofte ikke dukker opp i norske barnebursdager.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Av: Stella Bugge og Eivind Griffith Brænde

Andre årsaker kan være at de ikke feirer bursdager i deres kultur, at det blir for dyrt med gave eller kostyme eller at de rett og slett ikke vet hva som foregår i en barnebursdag.

- Men det blir veldig feil å generalisere, sier Erika Ravne Scott, som har tatt doktorgrad på den norske barnebursdagen. For mange innvandrere feirer selv fødselsdag og sender ungene sine i barneselskap.

- I norsk kultur oppfattes det nærmest som en plikt å ha bursdag og å gå i bursdag, men for mange med en annen kulturbakgrunn oppfattes dette som et valg, sier kulturhistoriker Ravne Scott.

Les også:Id-feiringen endte i tragedie

Hun har intervjuet familier med innvandrerbakgrunn - og utførte en nettundersøkelse blant 17 skoleklasser i Oslo.

- En pakistansk jente jeg intervjuet ble bedt i alle jentebursdagene i syv år på barneskolen, men fikk bare lov til å gå én gang. Da måtte hun ha med søsteren, men hun syntes tross alt at det var bedre å bli invitert enn å ikke bli det, sier Ravne Scott.

På multikulturelle Vahl skole i Oslo har de diskutert bursdagsfeiring på flere foreldremøter.

- Jeg vet at for noen av de etnisk norske kan det være sårt å invitere, og så kommer ikke kameratene, forteller assisterende rektor Grete Wahlmann.

Les også:Politikerne gratulerer: Id mubarak

Tilpasset seg

Og et eksempel på hvordan det kan fungere: Når somaliske Lul Kulmiyes døtre går i bursdag, har de gjerne halal-mat i den ene hånden og gaven i den andre.

Slik har familien tilpasset seg både norske og somaliske skikker. For i Somalia feirer nesten ingen bursdag.

- I Somalia vet 20 prosent av befolkningen hvilken dag de er født, forklarer Kulmiye. Døtrene går i norske bursdager, og da de var små sendte moren med kaker til barnehagen og skolen. Men familien arrangerer ikke bursdagsfester hjemme.

- Vi feirer som regel bursdagen med familien, sier Hodan (13).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder