ETTERLYSER INNSATS: Terje Bjøranger og Gunnar Svensson i UDIs kompetanseteam etterlyser større innsats mot tvangsekteskap og æresrelatert vold. Foto: Alf Øystein Støtvig

- 2000 jenter tvangsgiftet

Null tilbud i Norge, beskyttes i Sverige

STAVERN (VG) To tusen jenter av utenlandsk opprinnelse, bosatt i Norge, er blitt tvangsgiftet de siste to årene.

Jon Inge Hansen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det mener rådgiver Terje Bjøranger i UDI, leder av UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap og æresrelatert vold.

Det oppsiktsvekkende tallet ble presentert på en landskonferanse for politiet og barnevernet i Stavern i går.

Tross det store omfanget, og nesten ti år med handlingsplaner mot tvangsekteskap, er lite gjort for å hjelpe disse jentene.

- Lite har skjedd, og vi har ikke noen steder å plassere jentene som utsettes for dette, sier Gunnar Svensson, medlem av kompetansteamet og spesialmedarbeider i etniske minoriteter ved Sentrum Politistasjon i Oslo.

Vold og drapstrusler

I to svært alvorlige tvangsekteskapssaker i Drammen måtte politiet sende jentene til Sverige for å gi dem beskyttelse og kompetent hjelp.

- Vi fant ikke noe sted i Norge, sier Nina Bjørlo, kriminalsjef ved Drammen politistasjon.

De to kurdiske jentene var begge utsatt for vold og drapstrusler fra fedre og brødre for å inngå ekteskapene familien hadde arrangert:

* En 17 år gammel jente ble tvangsgiftet under sommerferie i Irak, etter å ha blitt drapstruet av både faren og broren.

Faren er dømt til 2 1/2 års fengsel og broren 2 års fengsel, i det som var den første dommen mot ulovlig tvangsekteskap i Norge.

* En 16 år gammel jente ble tvangsgiftet under sommerferie i Irak. Jenta har nå forsvunnet i Irak, uten at politiet i Drammen vet hva som har skjedd med henne. Faren er siktet for ulovlig tvangsgifting, politiet har innstilt overfor statsadvokaten at det reises tiltale mot ham.

Mangler apparat

Ikke engang spesialistene som sitter i UDIs kompetanseteam, har tvangsekteskap som heltidsarbeid. Det finnes ikke noe apparat for å ta seg av ungjenter som trues med drap hvis de nekter å gifte seg. Mesteparten av innsatsen mot tvangsekteskap gjøres av organisasjoner og privatpersoner, med offentlig støtte.

- For å sette det på spissen; det ville være som om Rotary skulle jobbe med voldtektssaker. Menneskers sikkerhet for liv og helse er myndighetenes ansvar, mener Terje Bjøranger.

Økonomisk betydning

I Sverige er det til sammenligning satset flere hundre millioner og etablert et stort apparat av heltidsansatte og mottakssteder, for å beskytte disse jentene.

Flesteparten av jentene som tvangsgiftes, kommer, ifølge Terje Bjøranger, fra Pakistan og Kurdistan (Nord-Irak). De fleste av dem er svært unge, ned til 15 år.

Ekteskapene har ofte stor økonomisk betydning for de involverte familiene, og kan være deler av en større avtale mellom familiene.

- I noen tilfeller er avtalene om ekteskap inngått før jenta er født, sier Terje Bjøranger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder