MYSTISK FUNN: Søndag ble denne steinen med flere runetegn funnet på en gård i Mandal. Foto: Frans-Arne Stylegar
MYSTISK FUNN: Søndag ble denne steinen med flere runetegn funnet på en gård i Mandal. Foto: Frans-Arne Stylegar

Kan ha funnet til nå ukjent runestein

INNENRIKS

(VG Nett) En gravemaskinfører kom over en stor, mystisk stein i Mandal søndag. Fylkeskonservatoren i Vest-Agder tror det kan være snakk om en hittil ukjent runestein.

Publisert:

- Det er funnet en stein med mange runeaktige tegn. Steinen vil bli undersøkt om et par dager. Jeg er optimistisk på at dette kan være en ekte runestein, men dette må undersøkes av en runeolog, sier fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar, som selv er arkeolog.

Veier et halvt tonn

Steinen er omtrent 1,3 meter høy og 1,3 meter bred. Stylegar anslår at den veier cirka et halvt tonn. Den mystiske steinen ble funnet under to store eiketrær 20 meter fra en gård i Hoggenvik i Mandal.

- Dette tyder på at det kan være en ekte stein. Steinen er stor, tung og vanskelig å flytte på. Eiketrærne den ble funnet under er 70-80 år gamle, så den har uansett ligget der en stund. Derfor føler jeg meg trygg på at dette ikke er en moderne forfalskning.

- Ikke nevnt i skriftlig materiale

Steinen ble funnet av en gravemaskinfører. Det er satt opp et telt over steinen, og fylkeskonservatoren har sendt en rapport og bilder til Kulturhistorisk museum i Oslo.

- Det ser ut som steinen har ligget over en grav med innskriften ned. Denne steinen er ikke nevnt i kjent skriftlig materiale. Det er derfor ikke en stein som har kommet til rette igjen, sier Stylegar.

- Mange tegn

Da VG Nett var i kontakt med Stylegar sent mandag kveld, hadde han nylig sett steinen for første gang.

- Det er svært sjelden det blir funnet runesteiner med lange runeinskripsjoner. Mange av de eldste runesteinene fra år 400-500 etter Kristus har veldig korte og av og til uforståelige inskripsjoner. Det er få av de tidlige steinene som har mange runetegn. På denne ser det ut til å være 60-70 runelignende tegn. Det er veldig mye, sier han.

Stylegar vil ikke vurdere hvor gammel steinen er, men antyder at den kan være fra folkevandringstiden 400 og 500 år etter Kristus, men presiserer at det er høyst usikkert.

- Jeg er veldig spent på hva undersøkelsene av steinen vil vise og om det ligger en grav der.