RADARPAR: Her skåler forsvarer Arne Haugestad og den spiondømte Arne Treholt etter at benådningssøknaden ble innvilget i 1992. Foto: Bo Mathisen

Arne Haugestad er død

Høyesterettsadvokat og mangeårig forsvarer for Arne Treholt, Arne Haugestad, er død 73 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

VG får bekreftet fra familien at Haugestad ble funnet død i hjemmet sitt i Horten i går.

- Dette kom som et sjokk på meg. Jeg har hatt telefonkontakt med ham opptil de siste dagene, og jeg besøkte ham i Horten i sommer. Det vil bli et dypt savn etter ham. Arne har vært en støtte for meg gjennom 23 år. Han har vært en kompromissløs ivaretager av mine interesser, og han har vært en god, nær venn, sier Arne Treholt til VG.

Haugestad har arbeidet med å få Treholts sak gjenopptatt, og de ventet svar fra gjenopptagelseskommisjonen for straffesaker om kort tid.

- Det er veldig trist at Arne, som har viet en så stor del av livet sitt for min sak, ikke fikk se konklusjonen på gjenopptagelsesbegjæringen, sier Treholt.

Les også:Offentliggjorde hemmelig Treholt-dom

Borten gikk

Haugestad er kjent som en sterk samfunnsdebattant og en ihuga EF-motstander. Han var daglig leder av Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet 1970-73.

Som leder i folkebevegelsen mot EF-medlemskap, huskes han spesielt for den såkalte «lekkasjesaken»: Under en flyreise i 1971 ba statsminister Per Borten (Sp) ham om å lese et notat der det fremgikk at et fransk kommisjonsmedlem hadde sagt at det kanskje ikke var så klokt av Norge å søke om medlemskap ettersom motstanden i folket var så sterk. Innholdet ble slått opp i Dagbladet, og det utløste en intens kildejakt. Senere kom det for en dag at kilden ikke var Haugestad. Episoden bidro til at Borten måtte gå.

Les også:- Domspapirene må ekspert-granskes

Upop krim-melding

Haugestad var ekspedisjonssjef i Justisdepartementet og sjef for Fengselsstyret 1975-80, og han hadde ansvar for kriminalmeldingen under justisminister Inger Louise Valle (Ap). I meldingen ble det foreslått tiltak som ville ført til atskillig reduksjon i bruken av fengselsstraff. Haugestad nedtonet det individuelle ansvar og den allmennpreventive begrunnelsen for straff, og la større vekt på sosiale årsaker til lovbrudd.

Meldingen møtte stor motstand og ble politisk kontroversiell innad i Ap, og Andreas Cappelen som overtok som statsråd etter Valle, var motstander av meldingen.

Les også:Vil ha Treholt-saken vurdert på nytt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder