BEVISET: Her holder Mary Menth Andersen (51) frem brevet fra Barack Obama, mannen som hjalp henne til Norge. Ved siden av henne står ektemannen Dag Andersen (53). Foto: Roger Neumann

Obama «reddet» Mary - betalte reisen til Norge

ÅSGÅRDSTRAND (VG) Mary var nygift og klar for å flytte til Norge, men ble stoppet på flyplassen fordi hun ikke hadde nok penger til turen. Da dukket Barack Obama opp og betalte for henne.

Siril Herseth
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Mary Menth Andersen var den gang 31 år gammel og hadde akkurat giftet seg med nordmannen Dag Andersen. Hun gledet seg til å starte et nytt liv i Åsgårdstrand i Vestfold sammen med ham. Men først måtte hun få alle eiendelene sine over til Norge. Dagen var 2. november 1988.

Les også:Hollywood-kjendisene: -Stem!

På flyplassen i Miami var det som vanlig hektisk med lange køer i innsjekkingsskrankene. Da det endelig ble Marys tur og hun hadde lagt bagasjen på båndet, fikk hun beskjeden som skulle rive bort den boblende lykkefølelsen.

- Du må betale 103 dollar i overvekt dersom du skal ha med deg begge koffertene til Norge, sa mannen bak skranken.

Mary hadde ingen penger. Hennes nye mann var dratt i forveien til Norge, og Mary hadde ingen andre hun kunne ringe.

- Jeg ble helt fortvilet og forsøkte å tenke igjennom hvilke av eiendelene jeg kunne klare meg uten. Men koffertene var fylt av det beste jeg eide, forteller Mary.

Mild og vennlig

DEN GODE HJELPER: Demokratenes presidentkandidat Barack Obama hjalp Mary med å komme seg til Norge i 1988. Foto: AP

Selv om hun forklarte situasjonen for mannen bak skranken, viste han ingen tegn til barmhjertighet.

- Jeg begynte å gråte, tårene fosset og jeg visste ikke min arme råd. Da hørte jeg en mild og vennlig stemme bak meg si: «Jeg betaler for henne».

Mary snudde seg og der sto en høy og mørk mann hun aldri hadde sett før.

Les også:Obama bruker iPhone for å vinne velgere.

- Han hadde en mild og vennlig stemme som likevel var bestemt. Det første jeg tenkte var: «Hvem er denne mannen»?

Selv om hendelsen skjedde for 20 år siden, husker Mary fortsatt autoriteten denne mannen utstrålte.

- Han var pen og moteriktig i tøyet med brune skinnsko, åpen bomullsskjorte og kakibukser, forteller Mary.

Hun var lykkelig over å få seg med begge koffertene til Norge og forsikret den fremmede om at han skulle få pengene sine tilbake. Mannen skrev navn og adresse på en papirlapp som han ga Mary. Hun takket ham gjentatte ganger. Da hun omsider gikk mot sikkerhetskontrollen, vinket han farvel til henne.

Reddende ridder

På papirlappen sto det «Barack Obama» og hans adresse i Kansas, som er delstaten som hans mor kommer fra. Lappen bar Mary med seg i lommeboken i flere år, før den ble kastet.

- Han var jo min reddende ridder, sier Mary og smiler.

Hun tilbakebetalte de 103 dollarene til Obama dagen etter at hun kom til Norge. Den gang hadde han avsluttet jobben som lavtlønnet miljøarbeider i Chicago, og var i gang med jusstudier på prestisjefylte Harvard.

Les også:Biden knuser Palin i studentenes kjekskonkurranse.

Våren 2006 hadde Marys foreldre hørt at Obama vurderte å stille som presidentkandidat, men at han ennå ikke hadde bestemt seg. Derfor valgte de å skrive et brev der de forteller at han vil få deres stemme. Samtidig takker de Obama for å ha hjulpet datteren deres 18 år tidligere.

I et brev til Marys foreldre datert 4. mai 2006 og stemplet «United States Senate, Washington DC», skriver Barack Obama tilbake:

«Jeg vil takke dere for å ha skrevet så fine ord om meg og for at dere minnet meg på hendelsen fra flyplassen i Miami. Jeg er glad for at jeg kunne hjelpe den gang, og er lykkelig over å høre at deres datter har det bra i Norge. Vær så snill å sende henne mine lykkeønskninger. Vennlig hilsen Barack Obama, United States Senator».

Foreldrene videresendte brevet til Mary.

Utrolig

Denne uken møtte VG henne og ektemannen på kafeen som hun driver sammen med venninnen Lisbet Tollefsrud i Åsgårdstrand.

- Det er utrolig å tenke på at mannen som hjalp meg for 20 år siden nå kan bli USAs neste president, sier Mary henrykt.

Hun har allerede stemt på Obama. Nylig sponset hun hans kampanje med 100 dollar.

Stadig forteller hun historien fra flyplassen i Miami, både når rasespørsmål kommer opp og når samtalen dreier seg om presidentvalget.

- Jeg håper virkelig amerikanerne tar til fornuft og forstår at Obama betyr forandring, sier Mary.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder