FESTET: Kjetil Fjerdingen bekrefter til VG at han kjenner Trond Giske (bilde) fra flere sosiale sammenkomster i Trondheim. Foto: HELGE MIKALSEN/ VG

Styremedlem i Entra festet med Giske

Styrerepresentanten som medvirket sterkt til at Giske-vennen Rune Olsø ble ansatt som ny Entrasjef, har festet flere ganger med Trond Giske.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I en epost til VG bekrefter Ketil Fjerdingen at han kjenner Trond Giske fra premierefester, festlige- og sosiale sammenkomster I Trondheim.

Først og fremst har de pleiet festlig omgang under den årlige filmfestivalen Kosmorama i Trondheim.

- Jeg kjenner Giske fra nettopp slike arrangementer, svarer Fjerdingen.

Næringsminister Trond Giske (Ap) understreker at de to ikke er nære venner.

- Han er ikke en personlig venn. Vi har møttes i ulike sosiale sammenhenger, sier Trond Giske til VG.

Han viser til at Trondheimsmiljøet ikke er større enn at han møter og snakker med mange mennesker.

Giske poengterer at han siden april i år har erklært seg inhabil i saker som berører hans personlige venn, Entra-sjef Rune Olsø.

Banet vei

I måneden etter, i mai, sørget Trond Giske som næringsminister og generalforsamling i Entra Eiendom for at antall styremedlemmer i Entra ble redusert fra ni til syv.

Dermed banet han fra utsiden vei for at Ketil Fjerdingen plutselig var en del av flertallet i styret som ansatte Giske-kompisen Rune Olsø som ny konsernsjef.

Allerede på styremøtet 7. mai ble Olsø foreslått som ny konsernsjef etter Kyrre Olaf Johansen, som gikk av som sjef for Entra 18. april.

Den gang sa imidlertid flertallet av de da ni medlemmene nei til at Giskes venn skulle bli ny toppsjef.

Endret styret

En uke etter at forslaget om å ansette Olsø ble nedstemt, endret altså nærings- og handelsminister Trond Giske sammensetningen av styret.

- Vi vurderte at Entra hadde et uforholdsmessig stort styre. Derfor gikk vi tilbake til sju medlemmer i stedet for ni medlemmer i mai, sier Giske til VG.

- Så det var intet kalkulert kutt i tallet på styremedlemmer for å skaffe flertall for å ansette din venn Olsø?

- Nei, og denne ansettelsen har jeg aldri drøftet med noen av styremedlemmene. Det har jeg holdt meg hundre prosent unna, svarer Giske.

Han kan ikke se at det var noe i veien for at han kunne redusere antall styremedlemmer selv om han erklærte seg inhabil i forhold til Rune Olsø måneden før.

- Nei, som næringsminister må man kunne utnevne styremedlemmer i et statlig selskap. Den eneste nye som ble utnevnt da, var styreleder Siri Hatlen, og hun gikk i mot ansettelsen av Rune Olsø, sier Giske.

Siden Entra er 100 prosents statseid, har ikke selskapet noen valgkomite. Generalforsamlingen - altså statsråd Trond Giske - nominerer selv styremedlemmer og gjør endringer i styret.

I tillegg til å skifte ut Grace Reksten Haugen som styreleder med Siri Hatlen, forsvant også Finn Berg Jacobsen ut av styret.
Samtidig ble antall ansatt-representanter redusert fra tre til to.

Da Olsø på styremøte 26. september ble ansatt som ny konsernsjef, skjedde det med knappest mulig flertall, 4-3.

Tidligere Ap-statssekretær Ottar Guttelvik og den Olsø- og Giske-bekjente Ketil Ferdingen fikk med seg de to ansatte-representantene i styret. Sammen trumfet de gjennom ansettelsen av Giske-vennen Rune Olsø til protester fra de tre andre aksjonærvalgte styremedlemmene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder