- Denne verden trenger en ny Osama

En person tatt av politiet

3000 personer har møtt opp på Youngstorget

SMS-mobilisering mot moderat muslim-demo

DEN AMERIKANSKE AMBASSADEN(VG Nett) Norske muslimer arrangerte demonstrasjoner mot den islam-kritiske Muhammed-filmen i Oslo fredag.

  • Lars Akerhaug
  • Tom Bakkeli
  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fredag ettermiddag samlet det seg omtrent 150 personer utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Arfan Bhatti var blant de oppmøtte demonstrantene, og flere av dem hadde med seg svarte flagg som de veivet mens de hørte på talerne.

- Denne verden trenger en ny Osama, sa deomonstrasjonsarrangør Ubaydullah Hussain fra talerstolen.

Flere personer ropte: «Jøder, jøder. Muhammeds hær skal vende tilbake. Død over USA» og «Obama, Obama. We love Osama» i retning ambassaden.

I talen sin fortalte han også at filmskaperen Theo Van Gogh fikk som fortjent da han ble skutt og drept, og at straffen for å håne islam er døden - til kraftige tilrop fra de oppmøtte demonstrantene.

I appellen viste Hussain avsky overfor tegnere og filmskapere som har hånet profeten, samt vestlige land som har kriget i Afghanistan, melder NTB.

Blant de oppmøtte var mannen som er siktet for trusselvideoen mot flere regjeringsmedlemmer sammen med Moyheldeen Mohammad.

Den siste taleren, som kaller seg Abu Usama, hyllet en rekke al-Qaidaledere i tillegg til Mulla Krekar.

DEMONSTRERER: Rundt1 50 personer møtte opp utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo fredag ettermiddag. Foto: TROND SOLBERG/ VG

- Stå opp for rettferdighet

Like etter at demonstrasjonen var over talte Ubaydullah Hussain til pressen.

- Med denne markeringen ønsket vi å gi vårt budskap til USA. Vi vil stå opp hver gang de gjør noe urett mot muslimer.

- Men hvordan kan du hylle radikale ledere, når du selv sier at du ikke er radikal?

HEVN: Ubaydullah Hussain sier at demonstrasjonen er en del av deres hevn. Foto: VGTV


- Jeg snakker positivt om de som har stått opp for rettferdighet, og de som taler æren til profeten. Dette er snakk om personer som står fast med sin religion, og de snakker ut fra islamsk ståsted. De som mener dette er radikalt får lære mer om islam og lese koranen, sier Hussain på spørsmål fra VG Nett.

Han forteller at de vi fortsette å demonstrere.

- Dette er en del av hevnen vår, og det kommer til å fortsette. Denne håndteringen av profeten og islam blir bare verre og verre. For et par dager siden publiserte Frankrike karikaturtegninger, så vi må få kunne svare tilbake. Selv om vi har våre uenigheter oss i mellom, så handler dette om den hele muslimske befolkningen.

Om ropene «Obama, Obama. We love Osama» har han følgende å si:

- Dere får tolke det som dere vil. Men det handler om at vi må ha folk som står opp for rettferdighet for muslimer. Vi har for feige ledere i Norge.

Demonstrasjonen er nå avsluttet, og demonstrantene har forlatt området.

Stillte godt forberedt

Politiet forventet på forhånd at omtrent hundre personer ville møte opp til en demonstrasjon mot Mohammed-filmen «Innocence of the Muslims».

- Vi stiller godt forberedt og med tilstrekkelig mannskap, sier operasjonsleder Finn Belle til VG Nett.

En person ble langt i bakken og er tatt hånd om av politiet utenfor den amerikanske ambassaden.

TATT INN: En person ble tatt inn av politiet før demonstrasjonen startet utenfor den amerikanske ambassaden. Foto: TROND SOLBERG/ VG

VG Nett får opplyst at Beredskapstroppen og andre politistyrker vil være til stede ute i sidegatene. Mange sivile spanere vil også være til stede.

Ifølge NTB var en rekke arrestbiler og tre lastebiler spesiallaget for å kontrollere folkemengder på plass.

Har du et tips? Ta kontakt med VG Netts journalist!

Flere markeringer

150 OPPMØTTE: Arfan Bhatti var en av de rundt 150 oppmøtte under fredagens demonstrasjon. Foto: TROND SOLBERG

Samtidig som demonstrasjonen ved den amerikanske ambassaden holdt Islamsk Råd en markering på Youngstorget i samme tidsperioden.

Politiet sier at rundt 3500 personer møtte opp på markeringen på Youngstorget, og beskriver arrangementet som stille og rolig, ifølge NTB.

Både Oslobiskop Ole Christian Kvarme og ordfører Fabian Stang (H) er tilstede under demonstrasjonen på Youngstorget.

SMS-kampanje

På sosiale medier ble det på forhånd mobilisert intenst for fredagens demonstrasjon, og mange hundre meldte sin ankomst på Facebook-grupper.

VG Nett kjenner også til at det i forkant av demonstrasjonene har blitt distribuert tekstmeldinger der det advares mot å delta på et alternativt arrangement i regi av Islamsk Råd, med en mykere profil.

SMS-en er skrevet på dårlig norsk, men det fremgår av at arrangørene advarer mot å delta på Islamsk Råds markering.

«Det er stor forskjell melllom Markeringen og Protest. Vi skal gjøre Protest.», heter det i meldingen.

Ønsker fredelig demo

Demonstrantene har selv sagt at demonstrasjonen vil gå fredelig for seg. De har også skaffet vakter. Selv har de mobilisert intenst på sosiale medier.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) skal også følge miljøet som har tatt initiativ til demonstrasjonen aktivt, men forventer heller ikke bråk under dagens markering.

- Ikke radikale

Selv hevder arrangørene at de ikke er radikale.
VG Nett skriver i dag også om en av arrangørene, Ubaydullah Hussain, som har vært i krangel med Oslo-moskeen World Islamic Mission (WIM). Det gikk så langt at moskeen advarte mot hans holdninger på sine egne hjemmesider.

Selv har Hussain forklart at han ikke er radikal og at han kun gir uttrykk for det Islam sier.

Trappet opp

Politiet har bestemt seg for å trappe opp beredskapen ved disse institusjonene etter det franske satiremagasinet Charlie Hebdo trykket tegninger av profeten Muhammed onsdag denne uken.

Dermed vil det bli politivakt både ved den franske ambassaden og ved den franske skole i Oslo.

- Vårt utgangspunkt er at de vil få gjennomføre markeringen og demonstrasjonen så lenge de holder seg innenfor rammene av norsk lov, sier fungerende politiinspektør Thorstein Stephansen i Oslo politidistrikt til Dagsavisen.

I løpet av dagen har det blitt meldt om uro flere steder etter fredagsbønnen. Minst ni mennesker er drept i Pakistan, og i Frankrike er alle protester mot filmen forbudt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder