Forsvarer: – Han har hatt en samlemani

BESLAG: Dette er noe av våpnene som er beslaglagt av politiet på Hønefoss. Foto: Politiet

Rundt 1.000 våpen beslaglagt av politiet i Hønefoss

Politiet har beslaglagt nærmere 1.000 våpen hos 15-20 personer – og det er alt fra tunge automatvåpen til pistoler og revolvere.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over tre år gammel

Politiet i Hønefoss har de siste månedene avdekket flere saker knyttet alvorlig brudd på våpenlovgivningen i form av ulovlig oppbevaring, omsetning, håndtering, tilvirkning og innførsel av våpen.

Det skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding onsdag formiddag.

Etterforskningen har pågått siden begynnelsen av 2016, og den har avdekket flere saker knyttet til alvorlige brudd på våpenlovningen.

– Politiet har som en følge av etterforskningen så langt siktet en rekke personer. To personer har vært varetektsfengslet fra april til august i saken, sier politiadvokat Hans-Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt.

To personer hadde halvparten av våpnene

1000 VÅPEN: Politiet opplyser at rundt halvparten av de til sammen 1000 våpnene ble funnet hos to personer. Foto: Politiet

Det er totalt beslaglagt i underkant av 1000 våpen av ulik type og karakter, hos mellom 15–20 personer. Det dreier seg om alt fra tunge automatvåpen til pistoler og revolvere.

Hos to av personene er det gjort beslag av mellom 500 og 600 våpen. Disse to har vært varetektsfengslet i perioden april til august 2016. De to er siktet for grov befatning med våpen, der det er en strafferamme på seks år.

Saken involverer personer både fra regionen og landet for øvrig, samt at noen av de involverte er kjenninger av politiet.

– Dette er en alvorlig sak som involverer et stort antall mennesker. Beslagene er så store at det viser at håndteringen og oppbevaringen har et særdeles stort omfang, sier Aasen.

– Han har hatt en samlemani

Ole Petter Drevland er forsvarer for den ene av mennene som har sittet i varetekt. Mannen har erkjent delvis straffskyld for å ikke forskriftsmessig ha plombert og oppbevart våpen.

– Han har hatt en interesse for våpen som har gått tilbake til ungsdomsårene, og har vært en samler siden da. Så kan man trygt si at det har tatt litt overhånd. Han har hatt en samlemani, sier Drevland til VG onsdag ettermiddag.

Ifølge forsvareren består samlingen – i tillegg til det politiet har tatt bilder av – en del gamle våpen og våpendeler.

– Han er en av de to som har hatt mellom 500 og 600 våpen, men hvor mange han har hatt er usikkert. Men min klient er ikke en del av et kriminelt miljø, og så langt meg bekjent er det heller ikke snakk om omsetting til et kriminelt miljø.

Drevland sier til VG at hans klient tar siktelsen tungt, og at han mener han satt for lenge i varetekt.

VG har vært i kontakt med advokat Ingrid Mellum Gundersen, som forsvarer en mann i 50-årene som er blant de siktede. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

– Potensielt svært farlig

Da VG var i kontakt med politiet onsdag ettermiddag ønsket de ikke å kommentere detaljer i saken av hensyn til etterforskningen som nå er i en av avsluttende fase.

– Etterforskningen har tatt tid, og det har vært svært mye krevende analysearbeid knyttet til våpenbeslagene, sier Aasen til VG.

Han ønsker ikke å kommentere Drevlands uttalelse om samlemani.

– Jeg viser bare til størrelsen på beslaget, sier Aasen.

Beslagene består både av funksjonsdyktige våpen og våpen som lett kan gjøres funksjonsdyktig.

– Det betyr at det er potensielt svært farlig om våpnene havner i gale hender, sier etterforskningsleder politioverbetjent Geir Hermansen.

Mer om

  1. Krim

Flere artikler

  1. Stort våpenbeslag på Sunnmøre: Mellom 250 og 300 våpen beslaglagt

  2. Politiet beslagla et kvart tonn hasj i juni

  3. Storbeslag av narkotika knyttes til gjengkriminelle

  4. Politiet: To forsvarsansatte siktet for underslag av våpen

  5. VG avslører: Fant Forsvarets panservernkanon hos illegal våpensamler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder