TILTALT: Mullah Krekar. Foto: NTB SCANPIX

Aktor ber om sju års fengsel for mulla Krekar

Aktor i Borgarting lagmannsrett ber om sju års fengsel for mulla Krekar, som er tiltalt for blant annet oppfordring til terror.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi legger ned en slik påstand, fordi vi ikke fikk godt nok gjennomslag i tingretten i august. Samtidig har det også kommet fram nye opplysninger om at fornærmede skal ha blitt truet, sier aktor Marit Bakkevig til NRK.

I lagmannsretten tirsdag sa hun at Krekar representerer en «vedvarende og alvorlig» trussel.

Bakkevig brukte tid i retten tirsdag på å spille av lydklippet der Krekar snakker om Høyre-leder Erna Solberg til utenlandske journalister under en pressekonferanse i 2010.

- Dersom jeg kastes ut av landet, eller dør, vil hun oppleve det samme. Jeg vet ikke av hvem, men hun vil oppleve det samme, sier Krekar i opptaket.

Denne uttalelsen er en trussel, mener påtalemyndigheten.

Den pågående ankesaken mot mulla Krekar er nå inne i sin siste uke. Den startet i begynnelsen av oktober. Krekar har anket to dommer fra tidligere i år. I mars ble han dømt til fem års fengsel, og i august ble han dømt til ett års fengsel. Krekar har nektet skyld på alle tiltalepunkter.

Onsdag er det Krekars team som skal holde avslutningsprosedyre. Advokat Arvid Sjødin kommer da til å be om full frifinnelse.

I et møte med utenlandske journalister i 2010 sa Krekar at dersom han blir drept etter å ha blitt sendt ut av Norge, vil personen som står ansvarlig for utsendelsen lide samme skjebne. Han navnga Erna Solberg som et eksempel.

26. mars ble Krekar dømt i Oslo tingrett til fem års fengsel for drapstrusler mot navngitte personer. Han anket på stedet. Dagen etter ble han pågrepet. Begrunnelsen for å fengsle ham i påvente av ankesaken var at det ville støte allmennhetens rettsfølelse å la ham gå fritt omkring. Siden har han sittet i varetekt i Kongsvinger fengsel.

Mot slutten av saken, som pågikk i seks uker, kom Krekar med nye trusler, denne gangen rettet mot Kjell Magne Bondevik, norske interesser i utlandet og norske politifolk.

Dermed ble det ny tiltale. Rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag 7. august og varte i fire dager. I tillegg til drapstrusler mot tidligere statsminister Bondevik, omfattet tiltalen også skadeverk på et TV-kamera, forsøk på å påvirke et vitne og trusler mot tre kurdere Krekar allerede var dømt for å ha drapstruet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder