IKKE MYSTISK: Asbjørn Dyrendal tror det er menneskers hang til symmetri som gjør at mange er opptatt av dager hvor både dato, måned og år er like på kalenderen. Foto: Geir Otto Johansen

Professor: Datoen har ingen spesiell betydning

(VG Nett) Professor Asbjørn Dyrendal i arkeologi og religionsvitenskap mener at mennesker liker å lage mysterier.

  • Sissel Kruse Larsen

Artikkelen er over syv år gammel

NTNU-professoren har forsket på religion, og er professor ved institutt for arkeologi og religionsvitenskap.

Han tror 12. desember 2012 er så spesiell for mange fordi det er en dato det er lett å huske.

HVORDAN MARKERER DU 12.12.12? Del det med VG Netts lesere her!

- Det er tre harmoniske kalendertall som henger sammen, det gir symmetri og er lett for folk å huske. Det er nok en av grunnene til at folk synes det er stas å gifte seg, sier han.

I Mayakalenderen meldes det at jorden vil gå under den 21.12.12, mens noen i det professoren kaller en litt diffus undergruppering av «2012-kulturen», har spådd jordens undergang alt i dag.

- Noen har funnet ut at 21.12.12 ikke var symmetrisk nok, og har snudd på de første tallene. De venter nok i spenning på store hendelser av en eller annen karakter som kanskje vil inntreffe i dag, og når det eventuelt skjer noe kan de si «hva var det vi sa», sier han.

«2012-kulturen» er ifølge Dyrendal en del av alternativverdenen som har vært opptatt av overgangen fra 12 til 13 på de klassiske gamle mayaenes kalender.

12-tallet er helt unikt, både fordi det er delelig med både 2, 3, 4, 6 og 12, og fordi det brukes til å måle tid. Døgnet er inndelt i to ganger 12 timer, og kalenderen har 12 måneder.
I Bibelen finnes det 12 apostler, og dusin er en gammel mengdeenhet for 12.

- 12 er jo ett dusin, noen sier dusinet fullt, og at 13 er én for mye, men tallet har ikke noen spesiell religiøs betydning. Noen 13.13.13 får vi jo ikke, derimot får vi 11.12.13, og det kan jo bli gøy det også, ler han.

Foruten at noen spår jordens undergang i dag, har det ifølge professoren ikke vært knyttet spesielle hendelser til slike datoer tidligere.

- For folk flest er det nok først og fremst den følelsen man får av å se på kalenderen og å se at 12-tallet lines opp. Kalendere er nokså tilfeldige systemer, det er ikke noe mer magisk i det enn det man legger i det selv, det er fritt frem å forestille seg at det er noe spesielt, men verden endres nok ikke av at jorden snurrer rundt enda en gang. Vi mennesker liker å lage mysterier av det vi omgir oss med, sier han.

- Men det er jo Hobbiten-premiere i dag, det er jo også spesielt for noen av oss, ler han.

Mer om

  1. Utrolige historier

Flere artikler

  1. Jørgen blir 12 år den 12.12.12 klokken 12.12

  2. Her er dommedagsprofetiene som aldri slo til

  3. Bergensprofessor fant verdens eldste kunst

  4. Hevder Stonehenge var et musikkinstrument

  5. Slik har IS ødelagt arkeologisk skatt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder