ANGRIPER: Parlamentarisk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha vedtak i 2011 om at Norge sender soldatene i Afghanistan hjem. Til høyre statsminister Jens Stoltenberg på besøk i Afghanistan 17.mai i år. Foto: TROND SOLBERG/HEIKO JUNGE, SCANPIX

Sp-nestleder beskylder Jens for å være uærlig

Vil ha soldatene hjem fra Afghanistan innen 2013

Trygve S. Vedum (Sp) går til frontalangrep på Jens Stoltenberg: Statsministeren argumenterer uærlig om hvorfor norske soldater er i Afghanistan, mener han.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den parlamentariske lederen og partinestlederen i Sp ber samtidig om at norske soldater kommer hjem fra Afghanistan innen 2013.

Han kommer med bitende kritikk av sin egen regjering - men også av alle andre partier i Stortinget og pressen:

- Det er viktig at vi har en ærlig argumentasjon om hvorfor vi er i Afghanistan. Vi har ikke vært ærlige nok om begrunnelsen. Vi fremhever at vi er der for å bidra til demokrati og frihet i Afghanistan, i stedet for å løfte frem hovedbegrunnelsen: Vi gikk inn fordi NATO er hovedplanken i norsk sikkerhetspolitikk, sier Trygve Slagsvold Vedum til VG.

17. mai-talen

Da Jens Stoltenberg besøkte norske soldater i Afghanistan på 17. mai, holdt han tale der han sa:

«Dere har valgt å reise ut for å forsvare de verdiene samfunnet der hjemme bygger på. For å legge grunnlaget for at afghanske barn en dag skal få føle den samme glede som norske barn føler i dag.»

- Jeg ville ikke uttalt meg på den måten. Alle ønsker å få til det Jens sier, men det er NATO-forpliktelsene som er hovedgrunnen til at vi er i Afghanistan, sier Vedum, når VG viser ham sitatet.

Les også:Refser Jens for manglende Afghanistan-engasjement

Han bekrefter at det er et eksempel på det han mener ikke er en helt ærlig argumentasjon, men understreker at det er flere som har uttalt seg på samme måte:

- Hvem er det som har argumentert uærlig?

- Det er et samlet politisk Norge, og delvis pressekorpset også. Dette er et kollektivt ansvar, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under bildet

STØTTER SOLDATENE: Vedum understreker at han støtter de norske soldatene som deltar i NATO-operasjonen i Afghanistan. Her er en norsk offiser med utsikt over Belcheragh-distriktet nord i landet. Foto: LARS MAGNE HOVTUN/FORSVARET

- Hvorfor mener du at politikerne ikke er helt ærlige om dette?

- Fordi det er politisk mer behagelig og mer korrekt å si at vi er der for å hjelpe. Men jeg tror ikke det står seg over tid som hovedbegrunnelse. Det ligger nok et ønske der, om å hjelpe det gode, og det er positivt. Jeg har også et sterkt ønske om å bidra til utvikling av Afghanistan. Men Norge hadde aldri gått inn med denne type militærmakt noe annet sted, for å prøve å bygge demokrati, sier Vedum.

Vedum understreker at Sp står bak NATO-operasjonen i Afghanistan:

- Norske soldater gjør en viktig og solid jobb for Norge, sier han.

Nok er nok

Men nå vil han snart ha dem hjem. Som den første fremtredende politikeren fra et regjeringsparti, tidfester han når det bør skje, og når det bør vedtas:

- Jeg håper at hovedtyngden av norske soldater er ute av Afghanistan innen 2013. Det ville være ønskelig om vi i 2011 kunne fatte vedtak om å starte nedtrappingen. Jeg ser det ikke som noe mål at Norge og USA står igjen til slutt, sier Vedum, og legger til:

- Vi har investert veldig mye i NATO-alliansen, og vi skal stå sammen med våre allierte. Men vi må ikke være så forsiktige at vi er det siste landet som trekker oss ut. Når Nederland og Canada også diskuterer dette, er det ingen grunn til at ikke Norge også skal gjøre det, sier Vedum.

Han vil heller ikke at Norge skal ta høyere risiko i Afghanistan mens vi venter på at soldatene kommer hjem:

Redusere farene

- Jeg er skeptisk til at vi i sum skal øke risikoen for norske soldater nå. For vi er i en nedtrappingsfase, ingen opptrappingsfase. Hvis det er snakk om å sende flere spesialstyrker ned, og det betyr flere skarpe oppdrag, så er jeg skeptisk til det, sier Vedum.

- Syns du soldatene i Faryab bør reise på færre farlige oppdrag, siden krigen snart er over uansett?

- Det er en militær vurdering jeg skal være forsiktig med å si mer om, sier Vedum.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener Sp nå nærmer seg SV:

- Ja, og jeg vil berømme Trygve for at han deltar i en stadig mer kritisk debatt om utviklingen i Afghanistan og det internasjonale engasjementet. Alle som følger med, ser at det faktisk går ganske dårlig i Afghanistan akkurat nå, sier Solhjell.Men han er ikke enig i at regjeringen argumenterer uærlig.

- På SV-seminaret Exit Afghanistan hørte jeg Jonas Gahr Støre snakke om Afghanistan i ett kvarter. Han var ikke uærlig i det hele tatt, sier Solhjell.

- Støre slår tilbake

FORNØYD MED AVTALE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: SCANPIX

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) går langt i å beskylde Vedum for å så tvil om om regjeringens motiv for å delta i Afghanistan.

- Vi som uttaler oss på vegne av regjeringen og partiene, må være ekstra varsomme i vår tilnærming. Det må aldri herske tvil om regjeringens holdning til at vi står bak soldatene i Afghanistan, sier Støre til VG.

Statsminister Jens Stoltenberg opplyste i går kveld at Støre uttaler seg også på hans vegne i denne saken.

Støre viser til grunnlaget for NATO-engasjementet: Flere enstemmige resolusjoner i FNs sikkerhetsråd som sier at operasjonene i Afghanistan er nødvendig for å trygge global sikkerhet og sikre demokratiutvikling og godt styresett.

Skaper usikkerhet

- Men er det en uærlig begrunnelse?

- Nei, det er jeg grunnleggende uenig i. Mine redegjørelser i Stortinget som en samlet regjering, også Sp, har stått bak, har aldri lagt skjul på hvorfor vi er der.

- Ingen er tjent med at det skapes denne type usikkerhet rundt engasjementet, aller minst de unge norske menn og kvinner som tjenestegjør der, sier Støre.

- Er Sp-nestlederens uttalelser mer problematisk enn SVs kontinuerlig kritiske holdning til krigen?

- Jeg vil ikke karakterisere utspillet fra Sp. Men jeg mener at SV med sitt seminar Exit Afghanistan, gjorde det på en svært ryddig måte, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder