Høyeresterett reduserte historisk voldtektsstraff

Fikk først 15 år - kuttet ned til 12

Bistandsadvokat: - Skuffet, men ikke overrasket

(VG Nett) Ofrene jublet da en av norgeshistoriens verste voldtektsmenn fikk en historisk streng straff. Nå har Høyesterett redusert straffen.

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Dermed er det klart at norgeshistoriens strengeste voldtektsstraff ikke blir stående. Fredag kom Høyesterett med den endelige straffeutmålingen til en 41 år gammel småbarnsfar som er dømt for åtte overfallsvoldtekter. Landets høyeste rettsinstans har idømt mannen 12 års forvaring - tre år mindre enn Borgarting lagmannsrett. Dommen på 15 års forvaring var den strengeste noensinne, og flere av ofrene ropte «ja» da den ble avsagt før nyttår.

- Ja, jeg er skuffet, sier bistandsadvokat for to av ofrene i saken, Heidi Salomon, til VG Nett.

Offer tok sitt liv

Fra 1998 til han ble pågrepet i november 2007 gjennomførte han åtte overfallsvoldtekter i Oslo. Flere ofre har fortalt at voldsbruken underveis var så voldsom at de fryktet for sine liv. Han plukket opp noen ofre via sitt virke som pirattaxisjåfør, og fulgte etter dem når de hadde gjort opp for seg. Ved flere tilfeller presset han seg inn i hjemmet deres. Høyesterett betegner mannens brutalitet som «gruoppvekkende». Et av ofrene tok sitt eget liv etter voldtekten. De andre ofrene sliter fortsatt tungt.

LES OGSÅ:- Hun smilte tilbake, så jeg hoppet av bussen og fulgte etter henne

- Dette må lede til en streng straff, heter det i dommen.

Den enstemmige dommen begrunner den reduserte straffutmålingen med at dette er i tråd med tidligere rettspraksis. Dette til tross for at Stortinget i et enstemmig vedtak har gitt domstolene beskjed om å skjerpe straffeutmålingen i voldtektssaker.

- Dette er ikke helt overraskende. Selv om Høyesterett også har uttalt at straffenivået på grove voldtektssaker skal opp, så har dette så langt gått langsomt. Men jeg mener helt klart at man her burde benyttet muligheten til å bruke strafferammen fullt ut. Denne saken er ganske unik, så jeg håpet man skulle benytte muligheten til markere et høyere straffenivå, sier den erfarne bistandsadvokaten.

LES OGSÅ:- En av de verste voldtektsforbrytelsene i norsk moderne tid

Frykter gjentakelse

Likevel understreker hun at 12 år, sett i forhold til tidligere rettspraksis, også er en streng straff. Hun er svært fornøyd med at Høyesterett valgte å opprettholde forvaringsstraffen, istedenfor å idømme 41-åringen fengsel. Ved en fengselsstraff har man krav på å slippe ut når lengstetiden for straffen er unnagjort. Det har man ikke ved en forvaringsdom, som er tidsubestemt. Da må sakkyndige først vurdere faren for gjentakelse.

Er den fortsatt til stede, kan straffen forlenges. I dette tilfellet har man med en mann som har begått særdeles grov kriminalitet over lang tid å gjøre. Høyesterett ser derfor ingen grunn til å anta at et fengselsopphold vil få småbarnsfaren på bedre tanker.

LES OGSÅ:Mistet statsborgerskap etter åtte overfallsvoldtekter

- Det er positivt at Høyesterett har lagt samme vurdering til grunn som lagmannsretten, sier hun.

41-åringens forsvarer, Trygve Staff, er uenig. Han ba Høyesterett idømme klienten fengselsstraff.

- Dette er en domfelt som nå gis et bra behandlingsopplegg i Ila landsfengsel. Det er fullt mulig at han kunne vært klar for løslatelse om 12 år. Det vet vi jo ikke nå, sier Staff til VG Nett.

Han hadde ikke lest dommen da VG Nett tok kontakt fredag ettermiddag, og ville derfor ikke kommentere den nærmere.

LES OGSÅ:Voldtektsdømt søkte opphold som homofil

Utvist fra Norge

- Men jeg er fornøyd med at Høyesterett har nedjustert straffen noe, sier han.

Saken mot 41-åringen har rystet nordmenn, og Salomon syns ikke det er unaturlig at den reduserte straffen på en i utgangspunktet historisk dom kan komme til å røre kraftig ved folks rettsfølelse.

- Jeg kan skjønne at folk reagerer negativt på denne vurderingen, sier hun.

41-åringen, som kommer fra Egypt, søkte i 1995 om oppholdstillatelse i Norge på bakgrunn av sin homofile legning. Han inngikk samme år partnerskap med en 17 år eldre norsk mann. Etter drøyt syv år i Norge ble egypteren norsk statsborger, og et halvt år senere tok forholdet med nordmannen slutt. Under partnerskapet fikk den tiltalte barn med en norsk kvinne, og han har senere fått ytterligere to barn med en annen norsk kvinne. Han er nå utvist fra Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder