Her er narkodømte fanger på grillfest

INNENRIKS

(VG Nett) Disse bildene viser en del av hverdagen til innsatte på Bastøy fengsel: Grilling, urtehager og egen strandlinje.

  • Sindre Murtnes
Publisert: Oppdatert: 31.01.12 15:03

For første gang har et norsk dokumentarteam fulgt livet på øya i Horten hvor drapsmenn og volds- og narkotikadømte soner straffen sin.

På Bastøy møter vi blant annet Glenn Bjerke (39) som soner en narkotikadom på 12 år.

VGTV: Slik har fangene det på idylliske Bastøy

Han fikk byttet cellen sin på Ullersmo fengsel med enebolig og urtehage - perfekt for arrangering av grillfest med andre innsatte.

- I dag skal vi ha et lite grillparty på utsiden her, så jeg har invitert noen venner. Det er alltid artig å kunne lage litt ekstra god mat når du får gjester - det blir ikke helt det samme når du lager mat til deg selv, sier Bjerke i dokumentaren.

Det er TV-kanalen MAX som i dokumentarserien «Insider» følger livet til de innsatte på Bastøy over tre dager.

- Forbereder overgangen til samfunnet

Bastøy er Norges største åpne fengsel med 115 innsatte. Sammen danner de sitt eget lille samfunn med cirka 80 bygninger, fotballbane, bibliotek og egen kirke.

Her skal de forberede seg på et liv uten kriminalitet, sier fengselsleder Arne Kvernvik Nilsen.

Artikkelen fortsetter under bildet!


- På Bastøy er det nesten utelukkende innsatte som er overført fra høysikkerhetsfengsel. Det betyr at de har de lengste dommene, og de flyttes hit for å forberede en overgang til samfunnet. Det er kun noen få som soner hele dommen her, de aller fleste må søke om å få bli overført, sier Nilsen.

- Hva skal til for å overføres?

- Vi prøver å finne ut hvorfor de søker seg hit, slik at vi er sikre på at de vil utnytte godene som er her. Oppholdet handler om ansvarsbygging - formålet er å teste deres vilje til å endre vaner og ta tak i livet, sier Nilsen.

Lav tilbakefallsprosent

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 25 prosent av fangene som ble fengslet i Norge i 2003 ble fengslet på nytt i løpet av tre år.

Forskningen har ikke registrert variasjonen mellom de ulike fengslene, men ifølge Ragnar Kristoffersen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) ligger tilbakefallsprosenten i åpne fengsler på rundt ti prosent i løpet av to år.

- Men det som skiller Bastøy fra andre åpne fengsel, er at de stort sett tar i mot kriminelle med lengre dommer. Derfor er det godt gjort å holde prosenten så lav som de gjør, men de har også et fortrinn i utvelgingen av de innsatte. Her vil det være kriminelle med et visst fungeringsnivå - det er ikke tilfeldig hvem som får sone på Bastøy, sier Kristoffersen til VG Nett.

- Helt annen holdning i fengselet

Fengselsbetjent Sigurd Vedvik jobbet ved åtte lukkede fengsel før han kom til Bastøy. Selv om fengselet er et såkalt lavsikkerhetsfengsel, er det strenge rutiner, ifølge betjenten.


- Fangene må melde seg fire ganger i døgnet og vi har regelmessig urinprøver. Men på Bastøy er det en helt annen holdning blant de innsatte. I lukkede fengsel vil man oppnå status ved å skaffe narkotika, men her blir det derimot ubalanse og mistro i fellesskapet. Til tross for den store bevegelsesfriheten, er Bastøy blant fengslene med lavest andel rømningsforsøk, sier Vedvik til VG Nett.

Får internasjonal oppmerksomhet

Soningsforholdene på Bastøy har også fått mye internasjonal oppmerksomhet.

Mest kjent er kanskje den amerikanske filmskaperen Michael Moores opptak til filmen «Sicko» i 2007.

Opptakene ble imidertid henvist til ekstramaterialet, angivelig fordi Moore trodde at amerikanerne ikke ville ta fengselet på alvor.

- Skal ikke overdrive de humane sidene

Jane Dullum er forsker ved Institutt for kriminologi ved Universitetet i Oslo og blant annet redaktør av boken «Penal exceptionalism? Nordic prison policy and practice» om nordisk straffekultur.

Hun sier at Bastøy ofte er nevnt som et foregangsfengsel av sine kolleger i utlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet!


- Ja, jeg får ofte høre at Bastøy er et fantastisk fengsel. Modellen på Bastøy er progressjonssoning - man skal bevege seg gradvis mot åpnere soningsforhold og tilnærme seg samfunnet. Det er viktig at denne funksjonen opprettholdes, fordi overgangen er så stor fra et lukket fengsel til et åpent samfunn.

- Hva tenker du om de frie soningsforholdene?

- Jeg synes ikke man skal overdrive de humane sidene med Bastøy - Bastøy er et fengsel der det også er stor vekt på sikkerhet og kontroll, sier Dullum.

- Det er viktig å huske at i Norge er det selve frihetsberøvelsen som er straffen. Straffegjennomføringen skal så langt det er mulig være lik tilværelsen ellers i samfunnet, legger hun til.

Fengselsleder Nilsen mener de milde soningsforholdene på Bastøy er en utfordring og et paradoks.

- På den ene siden er det behov for å imøtekomme folks rettsoppfatning, og på den andre siden skal vi prøve å redusere trusselen mot samfunnet. Men vi kan ikke drifte et fengsel på hevntanker, og så lenge ingen har livstidsdommer i Norge, skal alle en eller annen gang ut igjen. Derfor prøver vi å legge best mulig til rette, sier Nilsen.

Dokumentaren sendes på MAX klokken 21.00 i kveld.