SJOKKERT: - Jeg tror Wenche ikke klarte den påkjenningen det var å leve med det sønnen gjorde. Det er vondt og sjokkerende å høre at hun nå er død, sier Tore Tollefsen, tidligere samboer med moren til Breivik. Foto: Mattis Sandblad/VG

Breiviks stefar: - Hun har levd med enorme påkjenninger

(VG Nett) Tore Tollefsen (67) var sammen med moren til Anders Behring Breivik i seks år. - Det var veldig trist å høre at hun nå er død, sier Tollefsen.

 • Gordon Andersen
 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over syv år gammel


VG får kontakt med Breiviks tidligere stefar i Thailand, hvor han holder til. Han hadde ikke hørt om Wenche Behring Breiviks (66) dødsfall før VG ringte ham i formiddag.

Hadde kontakt med Breivik

Tollefsen var sammen med Wenche Behring Breivik fra Breivik var rundt 12 år gammel og har tidligere snakket i pressen om sitt forhold til moren og sønnen.

Tollefsen ble sammen med massemorderens mor da Breivik var knappe tolv år. De holdt også kontakten etter at forholdet tok slutt seks år senere. Senest i 2005 da Breivik var 25 år gammel.

- Vi tok noen øl og det var hyggelig. Da var han akkurat den samme høflige og kjekke vestkantsgutten jeg kjente og likte. Men av det jeg har sett av rettsaken, så er det ikke et snev av den gutten igjen nå.

LES MER: Breviks stefar om dommen: Ikke overrasket

- Dette var virkelig et sjokk for meg å høre, sier 67-åringen til VGs opplysninger om Wenches død.

- Wenche var en veldig hyggelig og snill dame, men jeg hadde ikke noe kontakt med henne etter det som skjedde med sønnen, sier Tollefsen.

Enorme påkjenninger

Han er klar over at moren slet med alvorlig sykdom, men tror at mye av årsaken til at hun nå er død også handler om den enorme påkjenningen det må ha vært for henne å leve med sønnens gjerninger.

- Du kan jo bare tenke deg hvordan det er for en mor å havne i en slik situasjon. Kroppen hennes kan rett og slett ikke ha tålt det, sier Tollefsen.

Likte asfalt under beina

Han beskriver Breiviks mor som en varm og hjelpsom person.

- Hun var nok en litt slik typisk frognerdame som trivdes best med asfalt under beina. Vi var mest sammen i helgene. Hun likte seg best i Oslo, og var ikke så ofte sammen med meg ut på Nesodden, sier 67-åringen.

- Kommer du til å gå i begravelsen?

- Nå kom dette veldig som et sjokk på meg. Jeg holder jo til i Thailand og det blir en veldig lang reise, men jeg må først få vite noe om når dette blir, sier Tollefsen.

VG har vært i kontakt med Jens David Breivik, far til Breivik og Wenches tidligere ektemann.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, sier han.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Pluss content

  Livet etter sønnens terror

 2. Moren tok farvel med Breivik i fengselet

 3. - Breivik vil i begravelsen

 4. Anders Behring Breivik arver ikke moren

 5. Pluss content

  Mamma Breivik spilte inn lydopptak på dødsleiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder