ÅPNER FOR ENDRING: Trine Lise Sundnes fra LO og Arbeiderparties partisekretær Raymond Johansen. Arbeiderpartiet ønsker å modernisere arbeidstidene i varehandelen. Det kan føre til at flere butikker kan holde søndagsåpent. Foto: Mattis Sandblad, VG

Ap åpner opp for større søndagsåpne butikker

Arbeiderpartiet ønsker å modernisere arbeidslivet i varehandelen. Mulig resultat: Større butikker kan holde søndagsåpent.

 • Marcus Husby

Artikkelen er over syv år gammel

Dermed kan den såkalte «Brustad-bua»-regelen være historie - 14 år etter at loven først trådte i kraft.

Denne regelen sier at butikker som ønsker å holde åpent på søndager ikke kan være større enn 100 kvadratmeter. Bensinstasjoner kan være opptil 150 kvadratmeter.

I Arbeiderpartiets programutkast, som blir offentliggjort i morgen, kommer det frem at partiet ønsker å se på åpningstidsbestemmelsene i arbeidslivet.

Kan bli søndagsåpne kjøpesentre

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, innrømmer at «Brustad-bua» kan være historie hvis partene i arbeidslivet kommer frem til dette.

- Vi tar initiativ til at det kan forhandles frem en løsning. Bondevik-regjeringen vedtok på eget grunnlag å endre åpningstidsloven i 2003. Men vi ønsker å gjøre dette i nært samarbeid med partene i næringslivet, sier Johansen.

- Kan det bli slik at store kjøpesentre kan ha søndagsåpent?

- Ja, det kan hende. Men vi er opptatt av ryddige, gode og forutsigbare arbeidsforhold for de ansatte i butikkene - uansett hvilken ukedag de jobber. Det er ikke bare de ansette alene som skal betale prisen for økt fleksibilitet, sier han.

Opptatt av de ansatte

VG møter Raymond Johansen og LOs førstesekretær Trine Lise Sundnes like ved Bunnpris ved Oslo Sentralstasjon. Matvarebutikken forholder seg til de såkalte «Brustad-bua»-reglene, og kan dermed holde søndag- og helligdagsåpent.

Sundnes håper samtalene med partene i arbeidslivet ikke kun blir en debatt om kvadratmeter og åpningstider, men også en samtale om hvordan arbeidstagernes rettigheter kan bli forbedret.

- I dag er det sånn at folk som jobber innenfor varehandel faller utenfor arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. De mangler derfor rett til medvirkning når det kommer til å jobbe på ubekvemme tider.

- Dette ble ikke sikret når åpningstidsloven forsvant. Alle andre arbeidstagere har dette vernet, nå er det på tide handelsansatte også får det. I tillegg har mange ikke krav på ekstra lønnsgodtgjørelse på ubekvemme tider, hvis de ikke er omfattet av en tariffavtale, sier Sundnes, som er påtroppende leder av Handel og Kontor, som organiserer de butikkansatte.

- Må få påvirke egen arbeidssituasjon

Hun får støtte av Johansen:

- Det kan hende ting blir annerledes etter at vi har vært gjennom disse diskusjonene. Men det må skje på en slik måte at de ansatte får et bedre vern og større medbestemmelse enn det de har i dag, sier partisekretæren.

Han peker blant annet på personer som er ansatt i butikker på norske kjøpesentre.

- I perioder, ofte like før jul, så er disse senterne døgnåpne. I dag bestemmes dette av senterledelsen. Vi ønsker et system hvor de ansette kan påvirke sin egen arbeidssituasjon, sier Raymond Johansen.

Selv gjør han ofte søndagsinnkjøp på den lokale Joker-butikken i Groruddalen, hvor han bor til daglig.

- Jeg handler på søndag. Men jeg gjør ingen storhandel da, det er lite økonomisk. Det blir mer at jeg kjøper inn varer jeg ser vi mangler, sier han med et smil.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. LO varsler full krig om søndagsåpent

 2. Går til full krig mot konkurrentene: Reitan politianmelder 120 butikker

 3. Flertallet sier nei til søndagsåpne matbutikker

 4. Butikk-Norge splittet om søndagsåpent:
  - Kan føre til høyere priser

 5. Trettebergstuen: – Kvinner må betale prisen for søndagsåpent

Fra andre aviser

 1. Ap vurderer å vrake Brustad-bua

  Aftenposten
 2. Ap vurderer å vrake Brustad-bua

  Aftenposten
 3. Ap vurderer å vrake «Brustad-bua»

  Bergens Tidende
 4. Ap vurderer å vrake Brustad-bua

  Fædrelandsvennen
 5. «Brustad-bua» kan bli historie

  Fædrelandsvennen
 6. - Det er mange som omgår regelverket

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no