SNØ: Natt til onsdag var Sognefjellet stengt pga. snø og is i veien. Her står brøytebilen ved Sognefjellshytta. Foto: Torstein Nordal / NTB scanpix

Sommerværet i fjellet: Snø, kulderekorder og stengte veier

Sommerturistene i fjellet kan måtte belage seg på stengte veier og venting. Fram til torsdag formiddag er det meldt snø og sludd flere steder.

NTB-Oda Ertesvåg
  • Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn er en av flere veier som er stengt torsdag morgen på grunn av snøvær, opplyser Statens vegvesen.
  • Fylkesvei 55 over Sognefjellet har vært stengt i perioder både tirsdag og onsdag. På grunn av mye snø blir veien ikke åpnet klokka 8 torsdag som planlagt. Det tas en ny vurdering klokka 10, opplyser Vegtrafikksentralen Vest.
  • Også fylkesvei 243 over Aurlandsfjellet i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold. Her vil det bli tatt en ny vurdering torsdag klokka 12.
  • Gamle Strynefjellsveg, fylkesvei 258 mellom Oppland og Sogn og Fjordane, er også stengt. Vegtrafikksentralen opplyser ved 7.30-tiden at den ikke blir åpnet torsdag.

Meteorologisk institutt har utstedt farevarsel om vanskelige kjøreforhold for Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordfjord på grunn av sludd og snø over 800–900 meter. Varselet gjelder fram til torsdag formiddag, melder NTB.

HVITT: Turistene våknet til snø på Sognefjellshytta torsdag. Foto: Ove Nestvold

– Litt eksotisk

På Sognefjellshytta tar de snøen med fatning.

– Om man ser for seg at det hadde vært mai eller september, hadde det jo vært riktig så fint, sier Ove Nestvold, daglig leder ved Sognefjellshytta, til VG.

Han sier at de har fått 4–5 centimeter snø i løpet av natten og at det har lagt seg på bakken i terrenget. Veien er bar og åpnet ved 9.30-tiden torsdag.

– Vi skulle egentlig hatt huset fullt av langrennsfolk, men vi har vært nødt til å stenge skisenteret på grunn av for lite snø, sier han. Likevel er det en del andre turister på hytta, sier Nestvold.

– Syns de det er rart at det snør midt på sommeren?

– De syns det er litt eksotisk, men det har ikke vært noe spesielle reaksjoner. Mange har kost seg på tur.

Kulderekord for juli

I Møre og Romsdal ble det målt -2,7 grader på fjellet Mannen natt til onsdag. Den forrige fylkesrekorden var -1,9 på samme sted i 2010, ifølge meteorologene. Og i Oppland ble det målt- 6,4 grader på Juvvasshøe, mens den forrige fylkesrekorden var Fokkstua med -5,3 i 1964.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet har i perioder vært stengt både tirsdag og onsdag.

– I dag tidlig var det full vinter fra 1000 meter og oppover. Det har vel kanskje skjedd tidligere, men det er mange år mellom hver gang, sier Torstein Nordal, som eier og driver Nordal maskin, som står for brøytingen på Sognefjellet.

STENGTE VEIER: Fjellovergangene over Sognefjellet og Strynefjellet ble stengt tirsdag. Onsdag ble Sognefjellet åpnet, mens Strynefjellet fortsatt holdes stengt. Også Aurlandsfjellet er stengt. Bildet er fra Sognefjellshytta onsdag 3. juli. Foto: Statens vegvesen webkamera / NTB scanpix

Kan bli «morsomt» torsdag

Ifølge Nordal er det onsdag kveld bar asfalt på den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa. Men med værmeldinger som varsler opptil 17 centimeter snø i løpet av natten og morgenkvisten torsdag, så kan det bli en interessant morgen, sier han.

– Da kan det bli morsomt med bobil- og campingturister med sommerdekk, sier Nordal.

Sommer-Norge 2019: Advarer mot minusgrader og snø i veibanen

I løpet av sin ti år lange brøytekarriere har brøytebilsjåføren aldri tidligere opplevd snø på veien i juli.

les også

Kuldeutbrudd på vei: Varsler to uker med hustrig sommer

– For oss blir dette litt på sparket. Brøytebilen står med vinterdekk hele året, og man er aldri helt trygg på Sognefjellet, men det er store kontraster. Nå har jeg akkurat drevet med slått, og så er det opp å stenge bommen på fjellet.

Aurlandsfjellet og Gamle Strynefjellsvegen er onsdag stengt på grunn av snøbyger. Det vil bli tatt en ny vurdering torsdag formiddag om fjellovergangene skal holdes stengt.

les også

Sommer-Norge hutrer: Varsler snø i fjellet i Sør-Norge

Kulderekorder

Til tross for at kalenderen sier at vi er i sommermåneden juli, utstedte Meteorologisk institutt mandag farevarsel på gult nivå fordi det kunne komme mye snø i Nordfjord og Møre og Romsdal. Dette varselet gjelder fram til torsdag morgen.

Vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør sier til NTB at det er fjellovergangene i Møre og Romsdal og Oppland, som er mest utsatt natt til torsdag.

les også

VGs sommerbåt: Grimstads berømte postkasse

– Det går byger og etter hvert vil det bli mer jevn nedbør. Det blir nok fremdeles snø i høyfjellet, og det kan være at det legger seg litt også på fjellovergangene, sier Skattør.

Meteorologen sier at nedbøren nok vil avta utover dagen, og at faren for snø vil være over.

– Det blir nok minusgrader i fjellet også natt til fredag, men ikke nedbør. Fra helgen og utover vil ikke bli like kaldt, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder